Szwedzi zajadają się co wieczór. Podpatrzyłam przepis i od razu stał się hitem
Szwedzka potrawa trochę wygląda jak odsmażane na patelni resztki z wczorajszego obiadu i coś jest na rzeczy. Do pyttipanny możesz wykorzystać ziemniaki i mięso, które pozostały z poprzedniego posiłku, chociaż można też przygotować ją na świeżo. Szwedzi podają z jajkiem sadzonym i konfiturą moroszkową.
Pyttipanna to jedno z takich dań, które powstały z biednej kuchni, a obecnie są podawane w restauracjach. Nazwa potrawy wywodzi się z języka szwedzkiego i oznacza drobno pokrojone kawałki z patelni. Dlatego bez względu na to, czy wykorzystujesz resztki z wczorajszego obiadu, czy sięgasz po świeże składniki, pokrój warzywa i mięso w kostkę i nie śpiesz się ze smażeniem. Pozwól, aby potrawa zarumieniła się na złoto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut
Szwedzkie dodatki do pyttipanny
Obecnie danie występuje w wielu różnych wariantach – możesz ją przygotować nie tylko z mięsem, ale również w wersji wegetariańskiej, na przykład z serem i grzybami leśnymi. Jeśli jednak chcesz podkreślić skandynawski charakter potrawy, poszukaj w sklepach konfitury z maliny moroszki, która w odróżnieniu od popularnych w Polsce owoców ma jaśniejszy, pomarańczowy kolor i jest bardziej kwaskowa w smaku. Szwedzi uwielbiają także piklowane dodatki, takie jak marynowane ogórki lub buraki.
Przepis na pyttipannę
Do szwedzkiej potrawy możesz dodać grzyby leśne lub pieczarki. Z podanych poniżej składników przygotujesz obiad lub ciepłą kolację dla 3-4 osób.
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 1-2 marchewki,
- 150 g wędzonego boczku,
- 150 g pieczonego mięsa lub kiełbasy,
- 2 cebule,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia,
- dodatki: jajko sadzone, marynowane ogórki lub buraki, konfitura malinowa.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżki soli i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotuj przez 5 min, a następnie odcedź z wody.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż boczek i wybrane mięso – pieczeń albo kiełbasę. Smaż do zarumienienia.
- Dodaj łyżkę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć także ugotowane ziemniaki i marchewkę. Smaż na złoty kolor.
- Danie podawaj gorące z jajkiem sadzonym i zimnymi dodatkami, tj. ogórkami konserwowymi, burakami lub konfiturą malinową.