Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Pasta twarogowa z dodatkami to mój pewniak na szybkie i smaczne rozpoczęcie dnia. Jest prosta do przygotowania, a jednocześnie napakowana białkiem, dzięki czemu daje solidny zastrzyk energii i pomaga nabrać sił na nadchodzące wyzwania.
Smarowidła na kanapki są prawdziwym ratunkiem, gdy rano brakuje czasu nawet na jajecznicę czy owsiankę. Są szybkie w przygotowaniu, a niektóre można zrobić dzień lub dwa wcześniej, dzięki czemu rano wystarczy tylko pokroić pieczywo, nałożyć porcję pasty i cieszyć się smacznym (a w tym przypadku również zdrowym) śniadaniem.
Kotlety ruskie z niespodzianką. Kiedy je serwuję, nikogo nie trzeba wołać na obiad
Pasta twarogowa idealna na śniadanie
Ta pasta twarogowa to idealny wybór na sycące i zdrowe śniadanie. Połączenie chudego twarogu i skyru sprawia, że jest bogata w białko, które na dłużej zapewnia uczucie sytości i wspiera mięśnie, co ma szczególne znaczenie dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Nie można zapominać również o mleku – ono również dodaje paście dodatkowej porcji białka, a jednocześnie poprawia jej konsystencję, dzięki czemu pasta jest znacznie prostsza do zblendowania i idealnie kremowa.
Bardzo ważny jest także dodatek warzyw. Świeży szpinak wzbogaca ją w witaminy, minerały i błonnik, a czosnek oraz szczypiorek nie tylko podkręcają smak, ale jednocześnie dostarczają cennych witamin. Jeśli masz w lodówce inne warzywa, na przykład rzodkiewkę lub ogórka, możesz śmiało dorzucić je do smarowidła – dodadzą mu jeszcze więcej wartości odżywczych i świeżości.
Przepis na pastę z twarogu
Składniki:
- 250 g chudego twarogu,
- 150 g skyru,
- 60 ml mleka o zaw. 0,5 proc. tłuszczu,
- 80 g świeżego szpinaku baby,
- pół pęczka szczypiorku,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umieść twaróg w misce, rozgnieć dokładnie widelcem na gładką masę.
- Dodaj mleko oraz skyr, wymieszaj całość łyżką, a następnie zblenduj na jednolitą, kremową konsystencję.
- Dokładnie umyj szpinak baby, osusz liście ręcznikiem papierowym i posiekaj je drobno.
- Obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę.
- Dodaj szpinak i czosnek do twarogowej masy.
- Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Szczypiorek umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Posiekaj go drobno i wmieszaj do pasty, sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę soli lub pieprzu.
- Twoja pasta jest gotowa. Smacznego!