Szybki sernik na zimno z truskawkami. W sezonie rodzina nie chce innego deseru
Kiedy tylko pojawiają się pyszne, polskie truskawki, nie ustają prośby o ten deser. U mnie w domu wszyscy uważają, że to najlepsze ciasto na lato. Są w nim świeże owoce, orzeźwiająca galaretka i leciutka masa twarogowa. Wiadomo, sernik na zimno jest bezkonkurencyjny.
Letnie miesiące kojarzą się ze wspaniałymi deserami. Co je wyróżnia? Są pyszne, lekkie i zawsze z dodatkiem świeżych owoców. Taki jest właśnie sernik na zimno, który najlepiej smakuje w wersji z truskawkami. Sprawdza się idealnie jako ciasto na weekend, a także podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań ze znajomymi. Od lat mam sprawdzony przepis na taki sezonowy deser. Jest szybki i prosty Ten sernik zawsze się udaje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo
Jak twaróg wybrać do sernika na zimno?
Na całe lato zapominam o klasyczny serniku pieczonym. Ten na zimno to jego świetna, sezonowa odsłona. Dlatego sporo zasad dotyczących przygotowywania tego deseru, jest podobnych. Pierwsza z nich dotyczy głównego składnika, czyli twarogu. W obu przypadkach sprawdzi się ten z wiaderka, co bardzo przyspiesza i ułatwia powstanie tego deseru.
Najlepsze dodatki do masy serowej
Sernik na zimno może bazuje na twarogu, ale ważne są też dodatki. W niektórych przepisach spotyka się serek kanapkowy. Dzięki niemu ma cięższą konsystencję. Z kolej delikatności i słodkiego posmaku doda mu włoski klasyk, czyli mascarpone. Lekkie desery powstają też z serków homogenizowanych czy z dużą ilością jogurtu greckiego. Z tej całej gamy nabiałowych produktów wybieram jogurt naturalny i śmietankę kremówkę, bo według mnie powodują one, że sernik jest najbardziej puszysty i ma pyszny śmietankowy posmak.
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
Spód:
- opakowanie biszkoptów,
Masa serowa:
- 700 g twarogu sernikowego z wiaderka,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 galaretki (najlepiej przezroczyste),
- 300 ml gorącej wody,
- 7 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią.
Warstwa galaretkowa:
- 500-600 g truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 400-450 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
- Biszkopty ułóż na dnie tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij z cukrem (pudrem i i tym z wanilią), aż zacznie sztywnieć, ale nie będzie maksymalnie ubita.
- Ser twarogowy zmiksuj z jogurtem. Następnie partiami dolewaj wystudzoną galaretkę, miksując masę.
- Dodaj ubitą śmietankę i połącz składniki mikserem.
- Masę serową wlej do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na godzinę.
- Galaretkę truskawkową zalej wodą, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Truskawki odszypułkuj, większe pokrój w kawałki.
- Na masie serowej ułóż truskawki i zalej tężejącą galaretką.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Schłodzony sernik wyciągnij z foremki, oddzielając brzegi ciasta przy pomocy noża od boku blaszki.