Do włoskiego deseru dodaję sezonowe owoce. Bajeczny deser na niedzielę

Klasyczne tiramisu zna każdy – kawa, kakao, mascarpone i biszkopty. Ale gdy tylko zaczyna się sezon na truskawki, nie mam wątpliwości: zamieniam kawę na owoce, a klasykę na lekkość i świeżość. Tak powstaje moje ulubione tiramisu truskawkowe – idealny deser na niedzielę. Jest elegancki, efektowny i... dziecinnie prosty do zrobienia.

Tiramisu truskawkoweTiramisu truskawkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tiramisu to deser, który zna chyba każdy – puszysty, kremowy, elegancki. Ale gdy przychodzi sezon na truskawki, nie potrafię się oprzeć, by połączyć włoską klasykę z polskim smakiem lata. I tak powstaje moja ulubiona wersja: tiramisu truskawkowe. Bez kawy, za to z owocami, które pachną słońcem i dzieciństwem. To idealny deser na Dzień Matki – lekki, świeży i naprawdę prosty, a przy tym wygląda jak z najlepszej cukierni. I, co najważniejsze, smakuje jeszcze lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak genialnego tiramisu z dodatkiem kultowych łakoci stanie się hitem w każdym domu

Przepis na tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe to deser, który wygląda na wyrafinowany, a robi się go dosłownie w kilkanaście minut. Świeże owoce, delikatny krem i biszkopty tworzą razem lekki, letni klasyk, który idealnie sprawdzi się na niedzielę, rodzinne spotkania albo jako słodki pretekst do świętowania.

Składniki:

  • 2 kg truskawek,
  • 500 g mascarpone,
  • 350 g biszkoptów (podłużnych),
  • 300 g śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki myję, osuszam i odkładam kilka sztuk do dekoracji. Resztę kroję – połowę blenduję z cukrem i sokiem z cytryny na mus, drugą połowę zostawiam w plasterkach.
  2. Mascarpone łączę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Śmietankę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z kremem mascarpone.
  3. Biszkopty zanurzam szybko w musie truskawkowym (żeby nie rozmokły) i układam w naczyniu.
  4. Na to daję warstwę kremu, plasterki truskawek, potem znów biszkopty, krem i tak dalej, aż do wyczerpania składników.
  5. Wierzch dekoruję truskawkami i schładzam w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej przez noc).

Dlaczego tiramisu "lubi" owoce?

Choć klasyczne tiramisu to włoski deser oparty na kawie i kakao, jego struktura – czyli warstwowe połączenie biszkoptów z kremem mascarpone – aż się prosi o kulinarne eksperymenty. Wersje owocowe, zwłaszcza z truskawkami, malinami czy mango, zyskały popularność w nowoczesnej kuchni dzięki swojej lekkości, świeżości i uniwersalności. Kwaśno-słodkie owoce przełamują tłustość kremu, a ich soczystość sprawia, że biszkopty stają się miękkie, ale nie rozmoknięte. To świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za kawą lub chcą podać coś bardziej wiosenno-letniego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty