Szybkie ciasto bez pieczenia. Puszysta pianka na górze i owocowa warstwa to zgrany duet
Kiedy mam ochotę na coś słodkiego i nie chce mi się czekać, robię szybkie ciasto bez pieczenia. Puszysta pianka, maślane herbatniki i owocowa galaretka to dla mnie strzał w dziesiątkę.
Kiedy w weekend szukasz czegoś lekkiego, efektownego i prostego, to ciasto sprawdzi się idealnie. Nie wymaga pieczenia, a mimo to zachwyca strukturą i smakiem. Spód daje chrupkość, warstwa owocowa świeżość i kwaskowatość, a pianka śmietankowa dopełnia całość kremową lekkością. W przepisie możesz użyć różnych owoców, na przykład brzoskwini, gruszki lub żurawiny, ale ja wybrałam moje ulubione maliny i borówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć
Szybkie ciasto bez pieczenia zrobisz w dosłownie kilkanaście minut. Reszta czasu to czekanie. Do spodu najlepiej sprawdzą się herbatniki lub krakersy. Zblenduj je na proszek, wymieszaj z roztopionym masłem i uformuj dno tortownicy. Dociśnij masę łyżką i schłodź w lodówce przez około 30 minut. Dzięki temu kolejne warstwy dobrze się utrzymają.
Jak zrobić szybkie ciasto bez pieczenia?
Na schłodzony spód wylej warstwę owocową. Maliny i borówki świetnie komponują się z galaretką porzeczkową lub malinową, a ich kwaskowy smak przełamuje słodycz pianki. Owoce wymieszaj z lekko tężejącą galaretką i wylej na spód. Po zastygnięciu całość przykryj bitą śmietaną usztywnioną żelatyną. Po schłodzeniu deser jest gotowy do podania.
Składniki na spód:
- 150 g herbatników,
- 80 g masła.
Składniki na warstwę owocową:
- 150 g malin,
- 150 g borówek,
- 2 galaretki malinowe lub porzeczkowe,
- 700 ml gorącej wody.
Składniki na piankę:
- 400 ml śmietanki 30 proc., (mleczko kokosowe też się nada),
- łyżka cukru pudru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania
- Ciasteczka zblenduj na proszek, wymieszaj z roztopionym masłem, przełóż do tortownicy, wyrównaj i schłodź 30 minut.
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, przestudź. Maliny i borówki opłucz i osusz. Połącz z lekko tężejącą galaretką i wylej na spód. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, rozpuść, przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i waniliowym, a następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę. Masę rozprowadź na warstwie galaretki, wyrównaj. Schłodź minimum 2 godziny.