Szybkie drożdżówki z malinami. Są mięciutkie i wilgotne, a kruszonka dopełnia całość
Chyba każdy się zgodzi, że niewiele rzeczy dorównuje zapachowi unoszącemu się w kuchni podczas pieczenia. Domowe drożdżówki to nie tylko świetny sposób, by przyciągnąć domowników skuszonych ich apetyczną wonią, ale też słodki akcent po obiedzie – bez sztucznych dodatków.
Drożdżówki z malinami najlepiej smakują świeżo po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe. Świetnie sprawdzają się jako deser lub słodka przekąska do kawy czy herbaty. Maliny można zastąpić innymi owocami, chociaż polecam zostać przy oryginale, ponieważ świetnie komponują się z kruszonką i polewą z białej czekolady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
Wskazówki dotyczące pieczenia
Podczas pieczenia drożdżówek z malinami warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Przede wszystkim, ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego wyrabiania, aby było puszyste i lekkie. Warto poświęcić na to kilka minut więcej, by uzyskać idealną konsystencję. Kolejnym krokiem jest odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Pozostawienie go w ciepłym miejscu na odpowiedni czas pozwala drożdżom na pełne rozwinięcie swoich właściwości, co przekłada się na smak i strukturę wypieku.
Przepis na domowe drożdżówki z malinami i kruszonką
Składniki na zaczyn:
- 250 ml letniego mleka,
- 100 g cukru,
- 35 g świeżych drożdży.
Składniki na ciasto:
- 575 g mąki pszennej,
- przygotowany zaczyn,
- 75 g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
- 70 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 50 g cukru.
Składniki na polewę z białej czekolady:
- 80 g białej czekolady,
- 60 ml śmietanki kremówki 30–36 proc.
Dodatki:
- 150 g malin,
- 1 jajko (do posmarowania).
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj letnie mleko z pokruszonymi drożdżami i cukrem, odstaw na 10–15 minut, aż zaczyn lekko się spieni.
- W dużej misce połącz przesianą mąkę ze szczyptą soli, dodaj zaczyn, roztrzepane jajko i rozpuszczone oraz przestudzone masło, wymieszaj łyżką.
- Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
- Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut; po tym czasie podziel ciasto na 10 równych części, z każdej uformuj kulkę.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłonią.
- Używając szklanki z szerokim dnem zrób wgłębienia w środku każdej bułeczki, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem, a do środka włóż po kilka malin.
- W osobnej misce przygotuj kruszonkę, rozcierając mąkę, masło i cukier palcami, aż powstanie sypka masa, następnie posyp nią drożdżówki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 20–25 minut, aż będą złociste.
- W międzyczasie w małym garnuszku podgrzej śmietankę, dodaj pokrojoną białą czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, następnie ostudzone drożdżówki polej przygotowaną polewą.