Jak szybko zrobić lody w domu, wykorzystując do tego tylko 2 składniki? To dziecinnie proste!

Lody o takiej porze roku są zbawieniem! Trudno się im oprzeć, o czym wiedzą nie tylko dzieci, ale i dorośli. Jeśli masz na nie ochotę, a nie chce Ci się iść do sklepu, możesz samodzielnie przygotować je w domu.

Obrazek
Frania

Składniki:

  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 200 ml mleka
  • 1,5 kg lodu
  • 150 g soli
  • 2 zamykane torebki do zamrażania żywności (mała i duża)
  • sos deserowy (opcjonalnie)
  • dodatki

* Oczywiście możesz użyć dowolnych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać owoce lub jogurt.

Obrazek
źródło: www.heftig.de
Obrazek
źródło: www.heftig.de
Obrazek
źródło: www.heftig.de
Przyszła pora na mniejszą torebkę, którą włożysz (zamkniętą!) do większej. Przez około dwie minuty potrząsaj nimi. Możesz potrzebować do tego rękawiczek, ponieważ ciężko będzie je utrzymać z powodu zimna.
źródło: www.heftig.de
Lody możesz polać sosem lub posypać ulubionymi dodatkami. Smacznego!
źródło: www.heftig.de
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi