Jak szybko zrobić lody w domu, wykorzystując do tego tylko 2 składniki? To dziecinnie proste!

Lody o takiej porze roku są zbawieniem! Trudno się im oprzeć, o czym wiedzą nie tylko dzieci, ale i dorośli. Jeśli masz na nie ochotę, a nie chce Ci się iść do sklepu, możesz samodzielnie przygotować je w domu.

Obrazek
Frania

Składniki:

  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 200 ml mleka
  • 1,5 kg lodu
  • 150 g soli
  • 2 zamykane torebki do zamrażania żywności (mała i duża)
  • sos deserowy (opcjonalnie)
  • dodatki

* Oczywiście możesz użyć dowolnych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać owoce lub jogurt.

Obrazek
źródło: www.heftig.de
Obrazek
źródło: www.heftig.de
Obrazek
źródło: www.heftig.de
Przyszła pora na mniejszą torebkę, którą włożysz (zamkniętą!) do większej. Przez około dwie minuty potrząsaj nimi. Możesz potrzebować do tego rękawiczek, ponieważ ciężko będzie je utrzymać z powodu zimna.
źródło: www.heftig.de
Lody możesz polać sosem lub posypać ulubionymi dodatkami. Smacznego!
źródło: www.heftig.de
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯