Szybkie, proste i pyszne. Przepis na to ciasto warto mieć pod ręką
Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, całość przygotujesz bez pieczenia, a na dodatek smakuje tak dobrze, że cała blaszka ciasta zniknie w mgnieniu oka. To deser idealny, gdy chcemy zaskoczyć gości smacznym ciastem, ale nie masz ochoty na długie przygotowania.
Ten przepis na ciasto bez pieczenia to doskonałe rozwiązanie dla osób, które cenią sobie szybkie i łatwe przygotowanie słodkości. Połączenie chrupiącej podstawy z ciastek owsianych, delikatnego serka i owoców przypadnie do gustu wszystkich łasuchom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto bez pieczenia z bananami
Zapomniana paczka ciastek, serek śmietankowy z bitą śmietaną, banany i ananas - tylko tyle wystarczy, by stworzyć pyszne ciasto. Bez piekarnika, zbędnego bałaganu i długich przygotowań.
Wszystkie składniki wystarczy połączyć ze sobą i schłodzić. Deser możesz przygotować dzień przed planowanym podaniem, ale wystarczą już 3 godziny, by móc delektować się pyszną słodkością. To przepis inspirowanym kultowym amerykańskim deserem "banana split", którego podstawą są lody, banan i owoce polewy. Ta wersja zdecydowanie bije na głowę oryginał.
Składniki:
- 250 g ciastek owsianych,
- 70 g roztopionego masła,
- 400 g serka śmietankowego,
- 50 g cukru,
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 banany,
- 200 g ananasa,
- sos czekoladowy do polania,
- wiśnie w syropie do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciastka zblenduj lub bardzo drobno rozkrusz i przesyp do miski. Dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasteczkową masę. Uformuj spód, dociskając masę do blaszki i wstaw do lodówki.
Krok 2. Serek śmietankowy zmiksuj z cukrem, osobno ubij śmietankę. Połącz ze sobą serek i śmietanę. Wyłóż połowę na ciasteczkowy spód.
Krok 3. Na śmietankową masę wyłóż plasterki banana i pokrojonego na kawałki ananasa. Wyłóż pozostałą część masy, pokrywając równomiernie całe ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok 4. Udekoruj ciasto wiśniami i sosem czekoladowym i pokrój na kawałki. Smacznego!