Robię szybki krem i przekładam herbatniki. Ekspresowe ciasto bez pieczenia, kiedy goście już w drodze

Szybkie ciasto przekładane kremem z kaszy manny z pewnością zaskoczy twoich gości, którzy zapowiedzieli się w ostatniej chwili. To deser, który robi wrażenie, a przy tym nie wymaga dużych nakładów pracy. Wiem już, jak zrobić pyszną stefankę w 30 minut.

Stefanka na herbatnikach to szybkie i smaczne ciastoStefanka na herbatnikach to szybkie i smaczne ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tradycyjna stefanka pojawia się w dwóch wersjach – na biszkopcie lub kruchych plackach miodowych. Obydwa warianty wymagają pieczenia. Ten drugi – nawet kilkukrotnego. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, efekt jest smakowity. Jeśli nie masz czasu, odpuść niepotrzebny stres i zrób ciasto na herbatnikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Milion Dolarów. Goście będą chcieli zapłacić za przepis

Stefanka – sekret pysznego kremu

Ogromna popularność kremu na bazie serka mascarpone sprawiła, że wiele osób zapomniało o tradycyjnym sposobie na pyszną masę do przekładania ciasta. A szkoda, bo jest o wiele zdrowsza od kremu z bitą śmietaną, a przy tym tak smaczna, że trudno się powstrzymać od wyjadania jej prosto z miski.

Mam na myśli krem z kaszy manny. Aby go zrobić, potrzebujesz:

  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 szklanki mleka,
  • 120 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g masła.

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewasz z kaszą. Cały czas mieszasz, aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu. Odstawiasz do przestygnięcia.
  2. Masło wyjmujesz z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Ucierasz je mikserem z cukrem zwykłym i waniliowym.
  3. Następnie łyżka po łyżce dodajesz przestudzoną kaszę manną. Miksujesz z utartym masłem do uzyskania konsystencji kremu.

Jak zrobić szybką stefankę na herbatnikach?

Do zrobienia dużej blachy stefanki potrzebujesz:

Przygotowanie

  1. Blachę wykładasz papierem do pieczenia. Na dnie układasz warstwę herbatników i przykrywasz je połową powideł śliwkowych.
  2. Na powidła nakładasz połowę kremu z kaszy manny.
  3. Następnie układasz drugą warstwę herbatników, powideł i kremu.
  4. Ciasto przykrywasz herbatnikami i polewasz roztopioną czekoladą deserową.

Polewa z czekolady deserowej, która zawsze wychodzi

Zgodnie z tradycyjnym przepisem, polewę do stefanki przygotowujesz z kakao, masła, mleka i cukru. Jednak ja sięgam po znacznie prostsze rozwiązanie. W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę deserową i dodaję kilka łyżek śmietany kremówki. Mieszam do połączenia składników i uzyskania lejącej się, spójnej konsystencji. Taką polewę nakładam na przygotowaną stefankę na herbatnikach. Zastyga dosłownie w 5 minut.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej