Robię szybki krem i przekładam herbatniki. Ekspresowe ciasto bez pieczenia, kiedy goście już w drodze
Szybkie ciasto przekładane kremem z kaszy manny z pewnością zaskoczy twoich gości, którzy zapowiedzieli się w ostatniej chwili. To deser, który robi wrażenie, a przy tym nie wymaga dużych nakładów pracy. Wiem już, jak zrobić pyszną stefankę w 30 minut.
Tradycyjna stefanka pojawia się w dwóch wersjach – na biszkopcie lub kruchych plackach miodowych. Obydwa warianty wymagają pieczenia. Ten drugi – nawet kilkukrotnego. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, efekt jest smakowity. Jeśli nie masz czasu, odpuść niepotrzebny stres i zrób ciasto na herbatnikach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stefanka – sekret pysznego kremu
Ogromna popularność kremu na bazie serka mascarpone sprawiła, że wiele osób zapomniało o tradycyjnym sposobie na pyszną masę do przekładania ciasta. A szkoda, bo jest o wiele zdrowsza od kremu z bitą śmietaną, a przy tym tak smaczna, że trudno się powstrzymać od wyjadania jej prosto z miski.
Mam na myśli krem z kaszy manny. Aby go zrobić, potrzebujesz:
- 4 łyżki kaszy manny,
- 2 szklanki mleka,
- 120 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 200 g masła.
Przygotowanie
- Mleko podgrzewasz z kaszą. Cały czas mieszasz, aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu. Odstawiasz do przestygnięcia.
- Masło wyjmujesz z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Ucierasz je mikserem z cukrem zwykłym i waniliowym.
- Następnie łyżka po łyżce dodajesz przestudzoną kaszę manną. Miksujesz z utartym masłem do uzyskania konsystencji kremu.
Jak zrobić szybką stefankę na herbatnikach?
Do zrobienia dużej blachy stefanki potrzebujesz:
- 50 herbatników,
- krem z kaszy manny,
- 200 g powideł śliwkowych,
- polewę czekoladową.
Przygotowanie
- Blachę wykładasz papierem do pieczenia. Na dnie układasz warstwę herbatników i przykrywasz je połową powideł śliwkowych.
- Na powidła nakładasz połowę kremu z kaszy manny.
- Następnie układasz drugą warstwę herbatników, powideł i kremu.
- Ciasto przykrywasz herbatnikami i polewasz roztopioną czekoladą deserową.
Polewa z czekolady deserowej, która zawsze wychodzi
Zgodnie z tradycyjnym przepisem, polewę do stefanki przygotowujesz z kakao, masła, mleka i cukru. Jednak ja sięgam po znacznie prostsze rozwiązanie. W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę deserową i dodaję kilka łyżek śmietany kremówki. Mieszam do połączenia składników i uzyskania lejącej się, spójnej konsystencji. Taką polewę nakładam na przygotowaną stefankę na herbatnikach. Zastyga dosłownie w 5 minut.