Ciasto orzeszek piekę co niedzielę. Chrupiący wierzch i puszysty środek robią furorę

Oto przepis na pyszne ciasto, z którym poradzi sobie nawet największy amator. Jest naprawdę bardzo proste, chociaż jego smak tego nie sugeruje: to cudowna mieszanka słodkości, orzechów laskowych i pewnego doskonale tu pasującego owocu. Tą recepturą zaskoczysz rodzinę!

Ciasto orzeszek w sam raz na niedzielęCiasto orzeszek w sam raz na niedzielę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Jest delikatne w środku i cudownie chrupiące na zewnątrz. Ciasto orzeszek to mój plan na tegoroczne zjazdy rodzinne, ale także pomysł na słodką niedzielną przekąskę towarzyszącą popołudniowej kawie. Sposób jego przygotowania jest tak prosty, że nie uwierzysz. A ciasto, poza orzechami, zawiera jeszcze jeden konkretny, idealnie dobrany składnik — banany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze orzechowe ule. Dosłownie rozpływają się w ustach

Proste ciasto z orzechami

Jeśli więc szukasz pomysłu na prozaiczne, ale rewelacyjnie smaczne ciasto, to orzeszek będzie w sam raz dla ciebie. Jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w wypiekach, a chcesz spróbować w tym swoich sił, to również będzie ono dla ciebie idealne. A jeśli jest wprost przeciwnie i w cukiernictwie czujesz się jak ryba w wodzie, to będzie to dobra okazja do przypomnienia sobie szlachetnej kulinarnej zasady, że czasami mniej znaczy więcej.

Nie wspominałem jeszcze o lakonicznej objętości receptury. Tylko kilka składników, ale ile radości! Naprawdę warto. Serdecznie polecam i zapraszam do poniższego przepisu.

Ciasto orzeszek

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany,
  • ok. 220 g orzechów laskowych,
  • 2 jajka,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij i zmiksuj z cukrem waniliowym i połową cukru białego.
  2. Banany obierz, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do powyższej mieszanki.
  3. Raz jeszcze całość zmiksuj. Zmniejsz obroty i stopniowo wsypuj mąkę. Na koniec dodaj proszek do pieczenia.
  4. Orzechy posiekaj, ale niezbyt drobno.
  5. Na patelni rozgrzej masło, wsyp cukier i mieszaj do momentu, w którym przyprawa zacznie się karmelizować. Teraz dorzuć posiekane orzechy laskowe. Trzymaj na patelni jeszcze przez chwilę, a następnie zdejmij z ognia.
  6. Formę wyłóż pergaminem. Wylej do niej połowę przygotowanego ciasta. Teraz "piętro" karmelizowanych orzechów, a następnie znowu ciasto i znowu orzechy.
  7. Umieść formę w piekarniku, nastaw 180°C i piecz około 40 minut. Po tym czasie ciasto orzeszek będzie już gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀