Spróbowałam na urlopie i przepadłam. Zwykłe orzechy mogą się schować

To iście jesienny przysmak, chociaż w Polsce kojarzy się głównie z robienie ludzików do przedszkola i szkoły. Za granicą znalezienie ich jadalnej wersji nie jest wyzwaniem, ale u nas często myśli się o nich raczej w kategorii jedzeniowej fanaberii. Zdecydowanie nadeszła pora, by zerwać z tym przekonaniem i zaprosić je do swojej kuchni.

Spróbowałam na urlopie i przepadłam. Zwykłe orzechy mogą się schowaćKasztany
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Podobno najlepsze kasztany są na Placu Pigalle, a Zuzanna lubi je tylko jesienią. Wiedzą to doskonale wszyscy fani serialu "Stawka większa niż życie". Pieczone kasztany to przysmak, którym zajadają się Francuzi, Włosi i Hiszpanie, ale i w Polsce zaczynają nieśmiało pojawiać się w sklepach czy też kusić na świątecznych jarmarkach. Zdecydowanie warto dać im szansę, bo smakują naprawdę nieziemsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Jak smakują kasztany?

Podczas urlopu na Maderze zauważyłam je w wielu restauracjach, więc nie mogłam ominąć okazji i musiałam ich spróbować. Po zamówieniu na stole pojawił się duży talerz z obranymi, upieczonymi kasztanami oraz wykałaczki do jedzenia. Nadziewa się je tak, jak pieczone ziemniaczki i to nie bez powodu.

Kasztany to hit jarmarków - Pyszności
Kasztany to hit jarmarków - Pyszności © materiały prywatne

Łączą w sobie delikatną, słodką nutę z orzechowym posmakiem i charakterystyczną konsystencją ziemniaków. I to właśnie do pieczonych, słodkich kartofelków najłatwiej je porównać.

Przepis na kasztany

Ich przygotowanie nie jest trudne, ale trzeba pamiętać, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Pieczone kasztany to doskonała przekąska na jesienne wieczory. Możesz je podawać samodzielnie lub jako dodatek do dań głównych.

Kasztany- Pyszności
Kasztany- Pyszności © Licencjodawca

Przygotowanie kasztanów:

  1. Za pomocą ostrego noża wykonaj na wypukłej stronie każdego kasztana nacięcie w kształcie krzyża. To pozwoli na uwolnienie pary podczas pieczenia i zapobiegnie pęknięciu kasztanów.
  2. Włóż kasztany do garnuszka z wrzącą wodą i szczyptą soli.
  3. Gotuj przez około 5 minut. Dzięki temu skrócisz czas pieczenia i ułatwisz obieranie.
  4. Odcedź kasztany i rozłóż je na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca.
  5. Wyjmij kasztany z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby nieco ostygły. Następnie obierz je ze skórki i podawaj gorące.

Jedz kasztany na zdrowie

Kasztany jadalne to nie tylko smakowita przekąska, ale również cenione źródło wielu cennych składników odżywczych. Są bogate w skrobię, która podczas gotowania przekształca się w cukier, nadając kasztanom słodkawy posmak. Zawierają także witaminy z grupy B, witaminę C, a także minerały takie jak potas, magnez i wapń. Dzięki tym składnikom kasztany stanowią zdrowy wybór dla osób dbających o dietę.

Zawierają dużą ilość błonnika, co jest korzystne dla układu trawiennego. Dodatkowo witamina C zawarta w kasztanach sprawia, że są one dobrym wsparciem dla układu immunologicznego.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób