Ta zupa stawia na nogi lepiej niż rosół. Po imprezie będzie zbawienna

Karnawałowe szaleństwa trwają w najlepsze, a i pogoda za oknem zdecydowanie zachęca, by na obiad zaserwować porcję pysznej, rozgrzewającej zupy. W oby tych przypadkach warto postawić na sycący przysmak od naszych wschodnich sąsiadów.

To idealna zupa na chłodne dniTo idealna zupa na chłodne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na rozgrzanie i na syndrom dnia poprzedniego najchętniej wybierany jest rosół. Bez wątpienia to smaczna propozycja, ale warto sięgnąć również po soliankę, tradycyjne danie kuchni Europy Wschodniej. Jest tłusta, sycąca i ma charakterystyczny, kwaśno-słony smak. Po takiej zupie żadna zima ani żaden poranek po imprezie nie będzie straszny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Solianka - przepis na sycącą zupę

Jedząc tę zupę, zdecydowanie nie można narzekać na nudę. W środku znaleźć całe mnóstwo różnych składników, takich jak mięso, wędliny, kiszonki, oliwki i kapary. Dzięki temu mamy pewność, że po talerzu solianki nikt nie odejdzie głodny od stołu.

Solianka to pyszna zupa ze wschodu
Solianka to pyszna zupa ze wschodu © Canva

Początki tej zupy sięgają czasów, gdy ludzie wykorzystywali wszystko, co mieli pod ręką, by przetrwać zimę. Była to prosta, chłopska zupa, która z czasem wzbogaciła się o nowe składniki i przyprawy, stając się daniem charakterystycznym dla kuchni wschodnioeuropejskiej.

Kiszonki w soliance zawierają probiotyki, które pomagają przywrócić równowagę bakteryjną w jelitach po nadmiernym spożyciu alkoholu. Kwaśne składniki, takie jak ogórki kiszone, pomidory i cytryna, pobudzają wydzielanie soków trawiennych i pomagają usunąć toksyny z organizmu. Dzięki temu może być pomocna na ciężki poranek po imprezie.

Składniki:

  • 300 g wołowiny,
  • 250-300 g wieprzowiny,
  • kawałek wędzonego boczku,
  • 2 kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • pół główki czosnku,
  • 6-8 ogórków kiszonych,
  • 150 ml wody z ogórków kiszonych,
  • włoszczyzna,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • cytryna,
  • kwaśna śmietana,
  • posiekana pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę pokrój: marchew i pietruszkę w słupki, selera w drobną kostkę, por w talarki.
  2. Do garnka przełóż mięso, zalej wodą i zagotuj, zbierając szumowinę.
  3. Gdy woda się zagotuje, dorzuć warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  4. Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie zrób z boczkiem i podsmaż całość na patelni.
  5. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce.
  7. Do garnka z mięsem i warzywami dorzuć kiełbasę z boczkiem i cebulą oraz starte ogórki. Dorzucaj je stopniowo, sprawdzając, czy zupa nie jest zbyt kwaśna.
  8. Gotuj przez 20 minut, aż ogórki będą miękkie.
  9. Dopraw solą oraz pieprzem.

Gotową zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i cienkimi plasterkami sparzonej wcześniej cytryny. Udekoruj solidną porcją posiekanej natki pietruszki. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki