Ta zupa stawia na nogi lepiej niż rosół. Po imprezie będzie zbawienna
Karnawałowe szaleństwa trwają w najlepsze, a i pogoda za oknem zdecydowanie zachęca, by na obiad zaserwować porcję pysznej, rozgrzewającej zupy. W oby tych przypadkach warto postawić na sycący przysmak od naszych wschodnich sąsiadów.
Na rozgrzanie i na syndrom dnia poprzedniego najchętniej wybierany jest rosół. Bez wątpienia to smaczna propozycja, ale warto sięgnąć również po soliankę, tradycyjne danie kuchni Europy Wschodniej. Jest tłusta, sycąca i ma charakterystyczny, kwaśno-słony smak. Po takiej zupie żadna zima ani żaden poranek po imprezie nie będzie straszny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę
Solianka - przepis na sycącą zupę
Jedząc tę zupę, zdecydowanie nie można narzekać na nudę. W środku znaleźć całe mnóstwo różnych składników, takich jak mięso, wędliny, kiszonki, oliwki i kapary. Dzięki temu mamy pewność, że po talerzu solianki nikt nie odejdzie głodny od stołu.
Początki tej zupy sięgają czasów, gdy ludzie wykorzystywali wszystko, co mieli pod ręką, by przetrwać zimę. Była to prosta, chłopska zupa, która z czasem wzbogaciła się o nowe składniki i przyprawy, stając się daniem charakterystycznym dla kuchni wschodnioeuropejskiej.
Kiszonki w soliance zawierają probiotyki, które pomagają przywrócić równowagę bakteryjną w jelitach po nadmiernym spożyciu alkoholu. Kwaśne składniki, takie jak ogórki kiszone, pomidory i cytryna, pobudzają wydzielanie soków trawiennych i pomagają usunąć toksyny z organizmu. Dzięki temu może być pomocna na ciężki poranek po imprezie.
Składniki:
- 300 g wołowiny,
- 250-300 g wieprzowiny,
- kawałek wędzonego boczku,
- 2 kiełbasy,
- 2 cebule,
- pół główki czosnku,
- 6-8 ogórków kiszonych,
- 150 ml wody z ogórków kiszonych,
- włoszczyzna,
- sól i pieprz do smaku,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- cytryna,
- kwaśna śmietana,
- posiekana pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę pokrój: marchew i pietruszkę w słupki, selera w drobną kostkę, por w talarki.
- Do garnka przełóż mięso, zalej wodą i zagotuj, zbierając szumowinę.
- Gdy woda się zagotuje, dorzuć warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie zrób z boczkiem i podsmaż całość na patelni.
- Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ogórki kiszone zetrzyj na tarce.
- Do garnka z mięsem i warzywami dorzuć kiełbasę z boczkiem i cebulą oraz starte ogórki. Dorzucaj je stopniowo, sprawdzając, czy zupa nie jest zbyt kwaśna.
- Gotuj przez 20 minut, aż ogórki będą miękkie.
- Dopraw solą oraz pieprzem.
Gotową zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i cienkimi plasterkami sparzonej wcześniej cytryny. Udekoruj solidną porcją posiekanej natki pietruszki. Smacznego!