PoradyJakie mięso wybrać do gotowania zupy? Zwróć uwagę na te cechy

Jakie mięso wybrać do gotowania zupy? Zwróć uwagę na te cechy

Kiedy temperatura za oknem spada, w ruch idą zupy. Idealnie rozgrzewają i smakują dobrze również po podgrzaniu. Warto zadbać o to, by były nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

To najgorsze mięso do zup
To najgorsze mięso do zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstawą każdej zupy jest esencjonalny wywar, powstający najczęściej z mięsa i warzyw. O ile z warzywami większych problemów nie ma, o tyle sam wybór mięsnej wkładki nie jest taki prosty. Bez względu na to, czy wybierasz kurczaka, kaczkę czy wołowinę, zwróć uwagę na świeżość i jakość produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Najgorsze mięso na zupę

Nie ma chyba nic bardziej pokrzepiającego w chłodne dni niż aromatyczna, domowa zupa. To nie tylko pyszny posiłek, ale także źródło wielu witamin i minerałów, które wzmacniają nasz organizm. Jednak, aby zupa była nie tylko smaczna, ale też bezpieczna, warto zwrócić uwagę na jakość składników.

Zupa ogórkowa- Pyszności
Zupa ogórkowa- Pyszności© Adobe Stock

Mięso jest produktem łatwo psującym się, który wymaga szczególnej uwagi podczas przechowywania. Przerwanie łańcucha chłodniczego może sprawić, że na jego powierzchni zaczną namnażać się bakterie, które zagrażają naszemu zdrowiu. Dzieje się tak mimo wszelkich starań sprzedawców, zarówno w dużych marketach, jak i osiedlowych sklepach czy ryneczkach. Dlatego zawsze warto zachować ostrożność i przestrzegać zasad higieny podczas przygotowywania posiłków.

Wybieraj mięso świeże, o ładnym kolorze i bez nieprzyjemnego zapachu. Przed zakupem sprawdź datę ważności, a po powrocie ze sklepu od razu schowaj mięso do lodówki. Nie rozmrażaj mięsa w temperaturze pokojowej, ponieważ sprzyja to rozwojowi bakterii. Najbezpieczniejszym sposobem jest rozmrażanie mięsa w lodówce.

Co zrobić ze złej jakości mięsem?

Kiedy masz wątpliwości co do jakości mięsa lub podejrzewasz, że coś jest nie tak, od razu to zgłoś. To ważne, niezależnie od tego, w jakim sklepie zrobiłeś zakupy.

W całej Unii Europejskiej stosowanie hormonów wzrostu jest zabronione przez prawo i podlega monitorowaniu, a za złamanie tego zakazu grożą surowe kary (Dyrektywa Rady 96/22/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r., Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1831/2003 z dnia 22 września 2003).

Jak wybrać mięso na zupę?

Wybierając wysokiej jakości mięso z bezpiecznych części, możemy cieszyć się pysznym i zdrową zupą. Sprawdzi się czerwone mięso z kością, takie jak szponder, mostek czy żeberka wołowe. Jest ono bogate w kolagen, który nadaje rosołowi żelatynową konsystencję i korzystnie wpływa na stawy oraz skórę. Postawić można także na kaczkę, której mięso nadaje wywarowi głęboki, ciemny kolor i charakterystyczny smak. Warto pamiętać, że zarówno wołowina, jak i kaczka są źródłem żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zupa z mięsem mielonym
Zupa z mięsem mielonym © Adobe Stock

Jeśli zależy ci na lekkim smaku, postaw na drób, taki jak kurczak czy indyk. Mięso drobiowe jest zazwyczaj chudsze i łatwostrawne. Udka, piersi czy skrzydełka będą tutaj jak znalazł.

17 stycznia artykuł został zaktualizowany.

poradymięsozupy

Wybrane dla Ciebie