Polacy leją do rosołu na potęgę. Skład przypomina tablicę Mendelejewa

Jak doprawić rosół? Każdy sposób jest dobry, byle naturalny. Lepiej unikać gotowych przypraw w płynie, bo za ich intensywnym smakiem kryje się mnóstwo konserwantów. Warto dla zdrowia je znacznie ograniczyć.

Są lepsze sposoby na doprawienie rosołu niż użycie maggiSą lepsze sposoby na doprawienie rosołu niż użycie maggi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przyprawy w płynie, które wielu z nas kojarzy z czasami PRL-u, w dalszym ciągu cieszą się popularnością. Wielu z nas odpowiada ich intensywny smak. Jednak ich skład, a zwłaszcza duża ilość konserwantów, powinien skłaniać do szukania lepszych sposobów na doprawianie zup i innych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Ma długą historię

Najbardziej znana przyprawa w płynie? To oczywiście maggi. Jej historia zaczęła się w Szwajcarii, gdzie Juliusz Maggi pod koniec XIX wieku zaprezentował swoją recepturę płynnej przyprawy. Wyróżniały ją brązowe, czworokątne buteleczki. Zdobyła taką sławę, że teraz wszystkie przyprawy w płynie określa się terminem "maggi".

Bazuje na lubczyku

Źródłem aromatu jest wyciąg z lubczyku ogrodowego, który stanowi bazę przyprawy. Jednak jej dokładna receptura jest zastrzeżona. Jednak wiadomo, że maggi, które są dostępne w sklepach wzbogacono o takie składniki jak glutaminian monosodowy i inne konserwanty, co nie jest korzystne dla zdrowia.

Łatwo ją zastąpić

Chcesz uniknąć sztucznych dodatków? Naturalną alternatywą jest lubczyk, który może być stosowany zarówno świeży, jak i suszony w zupach, sosach czy bulionach. Innym substytutem jest seler, którego dodatek do wywarów mięsnych wzmacnia korzenny smak. Zamiennikiem przyprawy w płynie może być także sos sojowy. Ma mocny smak i wystarczy go odrobina, by doprawić potrawę. jednak jego skład również nie jest całkowicie naturalny, bo zawiera na przykład benzoesan sodu.

Ważne!

Suszony lub świeży lubczyk dodaj na 15 minut przed końcem gotowania rosołu. Sprawi, że zupa nabierz silniejszego warzywno-ziołowego posmaku.

Inne przyprawy, które warto wypróbować do rosołu:

  • Goździki: nadadzą rosołowi lekko słodkawy i korzenny aromat.
  • Sos sojowy: w niewielkiej ilości wzbogaci smak rosołu i nada mu delikatnie słony posmak.
  • Imbir: dodaj świeżo starty imbir lub szczyptę suszonego, aby nadać rosołowi lekko pikantny i orzeźwiający smak. Będzie też lepiej rozgrzewał.
  • Kurkuma: oprócz mocniejszego żółtego koloru, kurkuma nada rosołowi delikatnie słodkawy i lekko ostry smak.
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby