Polacy leją do rosołu na potęgę. Skład przypomina tablicę Mendelejewa

Jak doprawić rosół? Każdy sposób jest dobry, byle naturalny. Lepiej unikać gotowych przypraw w płynie, bo za ich intensywnym smakiem kryje się mnóstwo konserwantów. Warto dla zdrowia je znacznie ograniczyć.

Są lepsze sposoby na doprawienie rosołu niż użycie maggiSą lepsze sposoby na doprawienie rosołu niż użycie maggi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przyprawy w płynie, które wielu z nas kojarzy z czasami PRL-u, w dalszym ciągu cieszą się popularnością. Wielu z nas odpowiada ich intensywny smak. Jednak ich skład, a zwłaszcza duża ilość konserwantów, powinien skłaniać do szukania lepszych sposobów na doprawianie zup i innych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Ma długą historię

Najbardziej znana przyprawa w płynie? To oczywiście maggi. Jej historia zaczęła się w Szwajcarii, gdzie Juliusz Maggi pod koniec XIX wieku zaprezentował swoją recepturę płynnej przyprawy. Wyróżniały ją brązowe, czworokątne buteleczki. Zdobyła taką sławę, że teraz wszystkie przyprawy w płynie określa się terminem "maggi".

Bazuje na lubczyku

Źródłem aromatu jest wyciąg z lubczyku ogrodowego, który stanowi bazę przyprawy. Jednak jej dokładna receptura jest zastrzeżona. Jednak wiadomo, że maggi, które są dostępne w sklepach wzbogacono o takie składniki jak glutaminian monosodowy i inne konserwanty, co nie jest korzystne dla zdrowia.

Łatwo ją zastąpić

Chcesz uniknąć sztucznych dodatków? Naturalną alternatywą jest lubczyk, który może być stosowany zarówno świeży, jak i suszony w zupach, sosach czy bulionach. Innym substytutem jest seler, którego dodatek do wywarów mięsnych wzmacnia korzenny smak. Zamiennikiem przyprawy w płynie może być także sos sojowy. Ma mocny smak i wystarczy go odrobina, by doprawić potrawę. jednak jego skład również nie jest całkowicie naturalny, bo zawiera na przykład benzoesan sodu.

Ważne!

Suszony lub świeży lubczyk dodaj na 15 minut przed końcem gotowania rosołu. Sprawi, że zupa nabierz silniejszego warzywno-ziołowego posmaku.

Inne przyprawy, które warto wypróbować do rosołu:

  • Goździki: nadadzą rosołowi lekko słodkawy i korzenny aromat.
  • Sos sojowy: w niewielkiej ilości wzbogaci smak rosołu i nada mu delikatnie słony posmak.
  • Imbir: dodaj świeżo starty imbir lub szczyptę suszonego, aby nadać rosołowi lekko pikantny i orzeźwiający smak. Będzie też lepiej rozgrzewał.
  • Kurkuma: oprócz mocniejszego żółtego koloru, kurkuma nada rosołowi delikatnie słodkawy i lekko ostry smak.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥