W PRL-u były kultowymi ciasteczkami. Dziś zapomniane, ale wciąż tak samo pyszne

Kiedyś wydawało się, że smakują egzotycznie. Dziś mamy kokosowych produktów pod dostatkiem. Jednak te ciasteczka są absolutnie niezapomniane. Warto wracać do przepisu na sprawdzone od lat kokosanki.

Może nie zawsze wyglądają idealnie, ale są przepyszneMoże nie zawsze wyglądają idealnie, ale są przepyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Te ciastka zachwycą wszystkich miłośników kokosowych smaków. Są aromatyczne, pachnące, idealnie wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Masz w domu wiórki kokosowe? Przygotowanie takiego deseru jest niezwykle proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z ciasta francuskiego z borówkami. Palce lizać!

Kokosowe zakupy

Wybór kokosowych produktów wciąż się powiększa. Bez trudu kupisz mleko, wodę czy mąkę. Jednak produktem, który zdecydowanie jest najdłużej znany w naszej kuchni są wiórki kokosowe. Można je było dostać nawet w czasach PRL-u. Popularność tych ciastek związana jest właśnie z tymi czasami. Wtedy uchodziły za egzotyczne. Przepis na nie niektórzy przypisują Francuzom, ale chyba więcej źródeł wskazuje na Włochy.

Wykorzystaj je szybko

Wiórki kokosowe wytwarzane są z wysuszonego miąższu dojrzałego kokosa, czyli białej i mięsistej masy znajdującej się pod twardą skorupą orzecha. Powinny być śnieżnobiałe, bez żółtych czy brązowych plamek. Należy przechowywać je w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Z torebki najlepiej przesypać je do słoika. Zachowają wtedy swoje walory smakowe znacznie dłużej, jednak lepiej od razu pomyśleć, jak je wykorzystać. Kokosanki to bardzo dobry pomysł.

Kilka składników

Kokosanki to klasyczne ciastka, które od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Tradycyjne przepisy bazują przede wszystkim na białkach i wiórkach kokosowych. Kluczem do chrupkości jest pieczenie w umiarkowanej temperaturze. Po 20 minutach już można zajadać pyszne ciastka, a w całej kuchni będzie unosił się piękny, kokosowy aromat.

Kokosanki jak za dawnych lat

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 270 g drobnego cukru do wypieków,
  • opakowanie cukru waniliowego, opcjonalnie,
  • 440 g wiórków kokosowych,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta masa, jak do przygotowania bezy.
  3. Dodaj do niej żółtka, nie przerywając ubijania.
  4. Na końcu dołóż wiórki kokosowe, wymieszaj.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką wykładaj masę kokosową formując ciastka.
  6. Piecz je 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa