Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Warzywa, które często są używane w kuchni, kupujemy w większych ilościach. Ale nieraz zdarzy się tak, że nie zużyjemy całego zapasu w planowanym czasie. Lepiej pomyśleć o tym wcześniej i od razu zadbać o marchewkę – wtedy nawet po tygodniu będzie świeża i chrupiąca.
Marchewka często ląduje w szufladzie na dole lodówki razem z innymi warzywami. Niestety, wrzucona bez żadnych zabezpieczeń już po kilku dniach robi się miękka i mało apetyczna. Tymczasem wystarczy prosty zabieg, aby przedłużyć jej świeżość o kilka kolejnych dni.
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Jak przechowywać marchewkę?
Marchewka potrzebuje chłodnego, ocienionego i przewiewnego miejsca. Lodówka spełnia dwa pierwsze warunki, jednak brak przepływu powietrza sprawia, że na powierzchni warzywa zbiera się wilgoć, która przyspiesza procesy gnicia. Jednak wystarczy włożyć warzywa do bawełnianego woreczka, aby temu zapobiec, a jeśli nie masz woreczka, użyj zwykłej bawełnianej szmatki lub papierowej torby. Naturalna osłona wchłonie nadmiar wilgoci, przedłużając świeżość marchewki.
Inną metodą jest owinięcie warzyw wilgotnym ręcznikiem papierowym – tylko jedna uwaga: ręcznik nie może być zbyt mokry. Należy go tylko lekko zwilżyć, a nadmiar wody odcisnąć. Owinięte marchewki ułóż w szufladzie na dole lodówki. W ten sposób stworzysz im łagodnie nawilżony mikroklimat, który sprawi, że będą idealne na surówkę nawet po tygodniu przechowywania.
Co z obranymi marchewkami?
Jeśli obierzesz na surówkę lub gulasz za dużo marchewek, również takie bez skórek możesz schować do lodówki. Pozostaną świeże i chrupiące, gdy zanurzysz je w zimnej wodzie w zamkniętym pojemniku, tylko musisz pamiętać o tym, aby codziennie wymieniać wodę na świeżą. Tak przechowują marchewki w restauracjach, aby były już wstępnie przygotowane do dalszej obróbki.
Obrane marchewki możesz pokroić w plasterki i rozłożyć na tacy. Tak przygotowane włóż do zamrażalnika. Po wstępnym zmrożeniu przełóż je do szczelnego woreczka lub pojemnika i włóż z powrotem do zamrażalki. W takich warunkach może być przechowywana nawet przez 12 miesięcy.