PrzepisPrzekąskiTak pysznej fasolki szparagowej jeszcze nie jadłam. Wrzucam na patelnię i posypuję tą przyprawą

Tak pysznej fasolki szparagowej jeszcze nie jadłam. Wrzucam na patelnię i posypuję tą przyprawą

Sezon na fasolkę szparagową w pełni, więc warto korzystać z urodzaju i zaprosić ją do swojej kuchni. Chociaż największą popularnością cieszy się fasolka z bułką tartą, to ta w wersji chińskiej depcze jej po piętach. Jest smacznie, prosto i przy tym zaskakująco.

Fasolka szparagowa - Pyszności
Fasolka szparagowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.08.2024 11:27

Fasolka szparagowa to zdecydowanie smak lata, który kupuję kilogramami. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale jej chińska wersja śmiało może zagrać główną rolę na talerzu. Mięsiste strąki w aromatycznych przyprawach odkryją przed tobą zupełnie nowe smaki i sprawią, że zwykła fasolka z bułką tartą odejdzie w zapomnienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa po chińsku

Fasolka to naprawdę wszechstronne warzywo, które świetnie sprawdzi się w wielu potrawach. Można zrobić z niej zupę, dodać do sałatki czy zamknąć w słoiku. Moim ulubionym przepisem jest jednak fasolka szparagowa po chińsku. Jej smak jest niepowtarzalny i skrada kubki smakowe od pierwszego kęsa.

Fasolka szparagowa bez łyka posmakuje także dzieciom
Fasolka szparagowa bez łyka posmakuje także dzieciom© Canva | yuliya-stolyevychs-images

Kiedy podałam ją po raz pierwszy, niektórzy przy stole patrzyli z powątpiewaniem - jak to tak, bez bułeczki? Gdy tylko nałożyli sobie pierwszą porcję i spróbowali, nie chcą, żebym robiła żadnej innej. Podstawą jest tutaj mieszanka przypraw do kuchni chińskiej. Możesz kupić gotową mieszankę lub zrobić ją samemu. Połącz dowolne mielone przyprawy z listy: anyż, koper włoski, cynamon, pieprz syczuański, goździki, opcjonalnie: pieprz, kolendra, kmin rzymski, kurkuma. Taka mieszanka sprawdzi się również do innych potraw.

Składniki:

  • 350-400 g fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 cm świeżego imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka słodzidła (syrop klonowy, z agawy, miód lub cukier,)
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków lub mieszanki przypraw chińskich,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżka sezamu do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę i wrzuć fasolkę szparagową. Gotuj przez około 15 minut, aż będzie miękka.
  2. Odcedź i odstaw, aby przestygła.
  3. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ugotowaną fasolkę. Podsmaż przez 2 minuty.
  5. Dodaj starty imbir oraz czosnek i podsmaż przez minutę, mieszając zawartość patelni.
  6. Przypraw fasolkę wybraną mieszanką przypraw (5 smaków, chińską lub własną) oraz płatkami chili.
  7. Dolej sos sojowy, słodzidło oraz 1-2 łyżki wody, aby sos był bardziej płynny.
  8. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez 1-2 minuty.

Gotową fasolkę posyp sezamem. Można ją podawać jako samodzielne danie, dodatek do ryżu lub innych potraw. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjekuchnia chińska
Wybrane dla Ciebie