PrzepisPrzekąskiTak pysznej fasolki szparagowej jeszcze nie jadłam. Wrzucam na patelnię i posypuję tą przyprawą

Tak pysznej fasolki szparagowej jeszcze nie jadłam. Wrzucam na patelnię i posypuję tą przyprawą

Fasolka szparagowa - Pyszności
Fasolka szparagowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.08.2024 11:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na fasolkę szparagową w pełni, więc warto korzystać z urodzaju i zaprosić ją do swojej kuchni. Chociaż największą popularnością cieszy się fasolka z bułką tartą, to ta w wersji chińskiej depcze jej po piętach. Jest smacznie, prosto i przy tym zaskakująco.

Fasolka szparagowa to zdecydowanie smak lata, który kupuję kilogramami. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale jej chińska wersja śmiało może zagrać główną rolę na talerzu. Mięsiste strąki w aromatycznych przyprawach odkryją przed tobą zupełnie nowe smaki i sprawią, że zwykła fasolka z bułką tartą odejdzie w zapomnienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa po chińsku

Fasolka to naprawdę wszechstronne warzywo, które świetnie sprawdzi się w wielu potrawach. Można zrobić z niej zupę, dodać do sałatki czy zamknąć w słoiku. Moim ulubionym przepisem jest jednak fasolka szparagowa po chińsku. Jej smak jest niepowtarzalny i skrada kubki smakowe od pierwszego kęsa.

Fasolka szparagowa bez łyka posmakuje także dzieciom
Fasolka szparagowa bez łyka posmakuje także dzieciom© Canva | yuliya-stolyevychs-images

Kiedy podałam ją po raz pierwszy, niektórzy przy stole patrzyli z powątpiewaniem - jak to tak, bez bułeczki? Gdy tylko nałożyli sobie pierwszą porcję i spróbowali, nie chcą, żebym robiła żadnej innej. Podstawą jest tutaj mieszanka przypraw do kuchni chińskiej. Możesz kupić gotową mieszankę lub zrobić ją samemu. Połącz dowolne mielone przyprawy z listy: anyż, koper włoski, cynamon, pieprz syczuański, goździki, opcjonalnie: pieprz, kolendra, kmin rzymski, kurkuma. Taka mieszanka sprawdzi się również do innych potraw.

Składniki:

  • 350-400 g fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 cm świeżego imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka słodzidła (syrop klonowy, z agawy, miód lub cukier,)
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków lub mieszanki przypraw chińskich,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżka sezamu do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę i wrzuć fasolkę szparagową. Gotuj przez około 15 minut, aż będzie miękka.
  2. Odcedź i odstaw, aby przestygła.
  3. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ugotowaną fasolkę. Podsmaż przez 2 minuty.
  5. Dodaj starty imbir oraz czosnek i podsmaż przez minutę, mieszając zawartość patelni.
  6. Przypraw fasolkę wybraną mieszanką przypraw (5 smaków, chińską lub własną) oraz płatkami chili.
  7. Dolej sos sojowy, słodzidło oraz 1-2 łyżki wody, aby sos był bardziej płynny.
  8. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez 1-2 minuty.

Gotową fasolkę posyp sezamem. Można ją podawać jako samodzielne danie, dodatek do ryżu lub innych potraw. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także