Tak pysznej fasolki szparagowej jeszcze nie jadłam. Wrzucam na patelnię i posypuję tą przyprawą

Sezon na fasolkę szparagową w pełni, więc warto korzystać z urodzaju i zaprosić ją do swojej kuchni. Chociaż największą popularnością cieszy się fasolka z bułką tartą, to ta w wersji chińskiej depcze jej po piętach. Jest smacznie, prosto i przy tym zaskakująco.

Fasolka szparagowa - PysznościFasolka szparagowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Fasolka szparagowa to zdecydowanie smak lata, który kupuję kilogramami. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale jej chińska wersja śmiało może zagrać główną rolę na talerzu. Mięsiste strąki w aromatycznych przyprawach odkryją przed tobą zupełnie nowe smaki i sprawią, że zwykła fasolka z bułką tartą odejdzie w zapomnienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Fasolka szparagowa po chińsku

Fasolka to naprawdę wszechstronne warzywo, które świetnie sprawdzi się w wielu potrawach. Można zrobić z niej zupę, dodać do sałatki czy zamknąć w słoiku. Moim ulubionym przepisem jest jednak fasolka szparagowa po chińsku. Jej smak jest niepowtarzalny i skrada kubki smakowe od pierwszego kęsa.

Fasolka szparagowa bez łyka posmakuje także dzieciom
Fasolka szparagowa bez łyka posmakuje także dzieciom © Canva | yuliya-stolyevychs-images

Kiedy podałam ją po raz pierwszy, niektórzy przy stole patrzyli z powątpiewaniem - jak to tak, bez bułeczki? Gdy tylko nałożyli sobie pierwszą porcję i spróbowali, nie chcą, żebym robiła żadnej innej. Podstawą jest tutaj mieszanka przypraw do kuchni chińskiej. Możesz kupić gotową mieszankę lub zrobić ją samemu. Połącz dowolne mielone przyprawy z listy: anyż, koper włoski, cynamon, pieprz syczuański, goździki, opcjonalnie: pieprz, kolendra, kmin rzymski, kurkuma. Taka mieszanka sprawdzi się również do innych potraw.

Składniki:

  • 350-400 g fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 cm świeżego imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka słodzidła (syrop klonowy, z agawy, miód lub cukier,)
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków lub mieszanki przypraw chińskich,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżka sezamu do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę i wrzuć fasolkę szparagową. Gotuj przez około 15 minut, aż będzie miękka.
  2. Odcedź i odstaw, aby przestygła.
  3. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ugotowaną fasolkę. Podsmaż przez 2 minuty.
  5. Dodaj starty imbir oraz czosnek i podsmaż przez minutę, mieszając zawartość patelni.
  6. Przypraw fasolkę wybraną mieszanką przypraw (5 smaków, chińską lub własną) oraz płatkami chili.
  7. Dolej sos sojowy, słodzidło oraz 1-2 łyżki wody, aby sos był bardziej płynny.
  8. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez 1-2 minuty.

Gotową fasolkę posyp sezamem. Można ją podawać jako samodzielne danie, dodatek do ryżu lub innych potraw. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej