Tak pysznej fasolki szparagowej jeszcze nie jadłam. Wrzucam na patelnię i posypuję tą przyprawą
Sezon na fasolkę szparagową w pełni, więc warto korzystać z urodzaju i zaprosić ją do swojej kuchni. Chociaż największą popularnością cieszy się fasolka z bułką tartą, to ta w wersji chińskiej depcze jej po piętach. Jest smacznie, prosto i przy tym zaskakująco.
01.08.2024 11:27
Fasolka szparagowa to zdecydowanie smak lata, który kupuję kilogramami. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale jej chińska wersja śmiało może zagrać główną rolę na talerzu. Mięsiste strąki w aromatycznych przyprawach odkryją przed tobą zupełnie nowe smaki i sprawią, że zwykła fasolka z bułką tartą odejdzie w zapomnienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolka szparagowa po chińsku
Fasolka to naprawdę wszechstronne warzywo, które świetnie sprawdzi się w wielu potrawach. Można zrobić z niej zupę, dodać do sałatki czy zamknąć w słoiku. Moim ulubionym przepisem jest jednak fasolka szparagowa po chińsku. Jej smak jest niepowtarzalny i skrada kubki smakowe od pierwszego kęsa.
Kiedy podałam ją po raz pierwszy, niektórzy przy stole patrzyli z powątpiewaniem - jak to tak, bez bułeczki? Gdy tylko nałożyli sobie pierwszą porcję i spróbowali, nie chcą, żebym robiła żadnej innej. Podstawą jest tutaj mieszanka przypraw do kuchni chińskiej. Możesz kupić gotową mieszankę lub zrobić ją samemu. Połącz dowolne mielone przyprawy z listy: anyż, koper włoski, cynamon, pieprz syczuański, goździki, opcjonalnie: pieprz, kolendra, kmin rzymski, kurkuma. Taka mieszanka sprawdzi się również do innych potraw.
Składniki:
- 350-400 g fasolki szparagowej,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 cm świeżego imbiru,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka słodzidła (syrop klonowy, z agawy, miód lub cukier,)
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków lub mieszanki przypraw chińskich,
- 1/3 łyżeczki płatków chili,
- 1 łyżka sezamu do posypania.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę i wrzuć fasolkę szparagową. Gotuj przez około 15 minut, aż będzie miękka.
- Odcedź i odstaw, aby przestygła.
- Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ugotowaną fasolkę. Podsmaż przez 2 minuty.
- Dodaj starty imbir oraz czosnek i podsmaż przez minutę, mieszając zawartość patelni.
- Przypraw fasolkę wybraną mieszanką przypraw (5 smaków, chińską lub własną) oraz płatkami chili.
- Dolej sos sojowy, słodzidło oraz 1-2 łyżki wody, aby sos był bardziej płynny.
- Dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez 1-2 minuty.
Gotową fasolkę posyp sezamem. Można ją podawać jako samodzielne danie, dodatek do ryżu lub innych potraw. Smacznego!