Tak zrobisz gofry bez gofrownicy. Lepsze niż z budki nad morzem

Marzysz o chrupiących gofrach, ale nie masz gofrownicy? To żaden problem! Odkryj sprytny sposób na przygotowanie pysznych gofrów, które smakiem i teksturą przebiją te z nadmorskich budek.

Gofry, które zrobisz bez gofrownicyGofry, które zrobisz bez gofrownicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BubbleSnap
Marcin Michałowski

Czy da się przygotować gofry bez użycia gofrownicy? Jak najbardziej – i to w taki sposób, że efekt będzie smakował lepiej niż niejeden wypiek z nadmorskiej promenady. Jeśli akurat nie masz w domu tego charakterystycznego urządzenia lub chcesz zrobić gofry w warunkach polowych – w domku letniskowym, na działce czy w wynajmowanym mieszkaniu – mam dla ciebie sprytny sposób. Gofry w tej wersji są złociste, chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i puszyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Gofry bez gofrownicy – sprytny patent, który zawsze działa

Tradycyjna gofrownica to wygodne urządzenie, ale spokojnie można się bez niej obejść. W roli alternatywy świetnie sprawdzi się patelnia – zwykła, teflonowa lub grillowa. Możesz także sięgnąć po silikonowe foremki w kształcie wafli i wstawić je do piekarnika.

Gofry smażone na patelni nie będą miały charakterystycznej kratki, ale smak wynagrodzi wszystko. Najważniejsze, aby patelnia miała dobrą powłokę zapobiegającą przywieraniu – wtedy nie potrzeba nawet tłuszczu do smażenia.

Przepis na gofry bez gofrownicy krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1,5 szkl. mleka,
  • 1 torebka cukru wanilinowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka w rozmiarze L,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z mlekiem, cukrem wanilinowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż masa będzie gładka.
  3. Dodaj rozpuszczone masło i ponownie zmiksuj.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Delikatnie wmieszaj pianę do ciasta przy pomocy łyżki.
  6. Wersja na patelni: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wylej porcję ciasta i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  7. Wersja w piekarniku: Wlej ciasto do silikonowych foremek, ułóż na blasze i piecz w 180°C przez około 15-20 minut. Po upieczeniu przełóż gofry na kratkę, aby odparowały i zyskały chrupkość.

Bez względu na to, którą metodę wybierzesz, te gofry bez gofrownicy wychodzą tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują z bitą śmietaną i świeżymi owocami, ale można je podać też na słono, np. z serem i szynką. Spróbuj, a już nigdy nie będziesz kojarzyć gofrów wyłącznie z nadmorskimi wakacjami.

Wybrane dla Ciebie

Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne