WAŻNE
TERAZ

Jest akt oskarżenia przeciwko Macierewiczowi

Tak idealnie usmażysz rybę. Będzie soczysta w środku, ale z chrupiącą skórką

To niby takie proste, ale w praktyce wiele osób rezygnuje ze smażenia ryby, która po raz kolejny rozpada się na patelni. Przyczyn może być wiele – nieodpowiednia temperatura tłuszczu, zbyt mokra ryba, za szybkie obracanie na drugą stronę. Dlatego przygotowałam praktyczną ściągę ze smażenia ryby.

Do smażenia ryby potrzeba przede wszystkim cierpliwościDo smażenia ryby potrzeba przede wszystkim cierpliwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli sięgasz po mrożoną rybę, musisz poczekać, aż całkowicie rozmarznie. Następnie możesz ją zamarynować – dokładnie tak samo jak świeżą – w soku z cytryny lub mleku z dodatkiem świeżych bądź suszonych ziół. Przed smażeniem osusz ją, zbierając delikatnie marynatę przy pomocy ręcznika papierowego. Zbyt duża ilość wody może sprawić, że ryba będzie przywierać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Wybór odpowiedniego tłuszczu

Niebagatelne znaczenie ma rodzaj tłuszczu do smażenia ryby. Warto wybrać olej lub masło klarowane, które charakteryzuje wysoki punkt dymienia. Smalec nie jest najlepszym wyborem, ponieważ może wpłynąć na smak ryby. Również kolei oliwa z oliwek może sprawić, że filtety nabiorą delikatnej goryczki.

Zanim wrzucisz rybę na patelnię, poczekaj, aż tłuszcz nabierze odpowiedniej temperatury. Trzeba również pamiętać o tym, że do usmażenia jej na złoto nie wystarczą 2 łyżki oleju. Tłuszcz powinien pokrywać patelnię na ok. 1–2 cm. Mój tata zawsze mówił, żeby dać trochę więcej, a do tej pory to on smaży w domu rybę.

W panierce czy bez panierki?

Usmażenie ryby w panierce jest o wiele łatwiejsze, ale nie musisz przygotowywać jej dokładnie tak samo jak do kotletów schabowych. Świeżą rybę wystarczy skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i delikatnie obtoczyć w mące – dzięki temu jej powierzchnia nie będzie mokra i łatwiej będzie obrócić rybę na drugą stronę. Dodatkowo mąka zabezpieczy wnętrze przed wyschnięciem. Jeśli masz ochotę na tradycyjną panierkę, obtocz filety standardowo w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Technika smażenia ryby

Smażenie ryby przede wszystkim wymaga cierpliwości. Jeśli filety są ze skórą, połóż rybę na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu i nie przewracaj jej zbyt wcześnie. Częste obracanie może spowodować, że mięso szybko się rozpadnie. Optymalny czas smażenia to około 3–5 minut z każdej strony, w zależności od grubości kawałka.

Pomocne wskazówki

Rybę przed smażeniem warto skropić sokiem z cytryny, aby zmiękczyć i poprawić smak mięsa. Sok z cytryny neutralizuje też charakterystyczny zapach, który wielu osobom przeszkadza.

Podczas smażenia nie przykrywaj patelni pokrywką. To prawda, że w ten sposób ryba szybciej usmaży się w środku, ale zamiast chrupiącej skórki otrzymasz nieapetyczną i miękką warstwę.

Żeby sprawdzić, czy mięso jest już odpowiednio wysmażone, wbij widelec w najgrubszym miejscu pod kątem 45 stopni i delikatnie podważ włókna, aby sprawdzić kolor ryby. Jeśli w środku jest biała, a nie przezroczysta, to znak, że można podawać obiad.

Wybrane dla Ciebie
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Różowe naleśniki skuszą nawet największego niejadka. Nikt nie zgadnie, jaki jest główny składnik
Różowe naleśniki skuszą nawet największego niejadka. Nikt nie zgadnie, jaki jest główny składnik
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯