Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę

Podczas gdy nad Bałtykiem dominują szprotki i śledzie, nad Morzem Śródziemnym i Morzem Czarnym zajadają się innymi rybkami. Ta popularna przekąska od Hiszpanii po Turcję dostępna jest również w polskich sklepach.

W Grecji i Turcji są popularne smażone sardeleW Grecji i Turcji są popularne smażone sardele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sardele rzadko pojawiają się w Bałtyku, raczej wolą cieplejsze akweny, takie jak Morze Śródziemne czy Ocean Atlantycki u wybrzeży Maroka, Hiszpanii czy Portugalii. Jednak również w Polsce można je kupić, najczęściej w postaci marynowanej – znane są pod francuską nazwą anchois.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Sardele – niepozorne rybki, które poprawiają sprawność mózgu

Solone sardele, które są dostępne w słoikach lub puszkach, charakteryzuje wyrazisty smak, który albo się kocha, albo nienawidzi. Niektórzy zajadają się nimi na pizzy, inni wolą sobie dawkować sobie mniejsze ilości, na przykład w postaci sosu do popularnej sałatki Cezar.

Spożywanie sardeli w ograniczonych ilościach (ze względu na duży dodatek soli) ma korzystny wpływ na organizm. Rybki są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które wspomagają pracę serca i wspierają funkcjonowanie mózgu.

Regularne sięganie po anchois może nie tylko zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera – to także wartościowe źródło białka, witaminy D, witamin z grupy B i minerałów, które wpływają kompleksowo na nasze zdrowie.

Jak wykorzystać sardele w kuchni?

Szukając inspiracji dla zastosowania sardeli, warto spojrzeć na zwyczaje kulinarne mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego. W Hiszpanii marynowane rybki podawane są w formie tapasów, czyli na przekąskę. Często lądują na grzankach z bagietki pszennej lub w miseczce – skropione oliwą i posypane natką pietruszki.

W kuchni włoskiej sardele często są dodawane do sosów – najbardziej znany przykład to makaron alla puttanesca, czyli z dodatkiem anchois w sosie pomidorowym. Słone rybki są również popularnym dodatkiem do pizzy neapolitańskiej.

W Grecji i Turcji sardele podawane są również na ciepło – usmażone w panierce i skropione sokiem z cytryny. Można jest zabrać na przekąskę podczas spaceru po mieście lub na plażę. Serwowane są również na obiad w towarzystwie pieczonych ziemniaków i lekkiej sałatki z warzywami sezonowymi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥