WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę

Podczas gdy nad Bałtykiem dominują szprotki i śledzie, nad Morzem Śródziemnym i Morzem Czarnym zajadają się innymi rybkami. Ta popularna przekąska od Hiszpanii po Turcję dostępna jest również w polskich sklepach.

W Grecji i Turcji są popularne smażone sardeleW Grecji i Turcji są popularne smażone sardele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sardele rzadko pojawiają się w Bałtyku, raczej wolą cieplejsze akweny, takie jak Morze Śródziemne czy Ocean Atlantycki u wybrzeży Maroka, Hiszpanii czy Portugalii. Jednak również w Polsce można je kupić, najczęściej w postaci marynowanej – znane są pod francuską nazwą anchois.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Sardele – niepozorne rybki, które poprawiają sprawność mózgu

Solone sardele, które są dostępne w słoikach lub puszkach, charakteryzuje wyrazisty smak, który albo się kocha, albo nienawidzi. Niektórzy zajadają się nimi na pizzy, inni wolą sobie dawkować sobie mniejsze ilości, na przykład w postaci sosu do popularnej sałatki Cezar.

Spożywanie sardeli w ograniczonych ilościach (ze względu na duży dodatek soli) ma korzystny wpływ na organizm. Rybki są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które wspomagają pracę serca i wspierają funkcjonowanie mózgu.

Regularne sięganie po anchois może nie tylko zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera – to także wartościowe źródło białka, witaminy D, witamin z grupy B i minerałów, które wpływają kompleksowo na nasze zdrowie.

Jak wykorzystać sardele w kuchni?

Szukając inspiracji dla zastosowania sardeli, warto spojrzeć na zwyczaje kulinarne mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego. W Hiszpanii marynowane rybki podawane są w formie tapasów, czyli na przekąskę. Często lądują na grzankach z bagietki pszennej lub w miseczce – skropione oliwą i posypane natką pietruszki.

W kuchni włoskiej sardele często są dodawane do sosów – najbardziej znany przykład to makaron alla puttanesca, czyli z dodatkiem anchois w sosie pomidorowym. Słone rybki są również popularnym dodatkiem do pizzy neapolitańskiej.

W Grecji i Turcji sardele podawane są również na ciepło – usmażone w panierce i skropione sokiem z cytryny. Można jest zabrać na przekąskę podczas spaceru po mieście lub na plażę. Serwowane są również na obiad w towarzystwie pieczonych ziemniaków i lekkiej sałatki z warzywami sezonowymi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo