Ryba z polskich jezior, która chroni serce i mózg. Dziś jadają ją nieliczni

W polskich wodach skrywają się prawdziwe skarby. Wśród nich jest nieco już zapomniany lin. To ryba nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Warto więc zadbać o to, by pojawiła się w jadłospisie.

To pyszna i niedoceniana rybaTo pyszna i niedoceniana ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Lin to słodkowodna ryba, której szukać należy przede wszystkim w ciepłych, płytkich i dobrze zarośniętych roślinnością wodach stojących, takich jak jeziora, stawy, starorzecza czy wolno płynące rzeki. Lubi muliste dna i świetnie czuje się w gęstwinie podwodnej roślinności, dzięki czemu staje się prawdziwym mistrzem kamuflażu. Z tego też powodu łowienie lina jest prawdziwą sztuką. Występuje pospolicie, ale to ryba wyjątkowo ostrożna i płochliwa. Wędkarze na połów linów najczęściej wybierają się wczesnym rankiem lub późnym wieczorem, często po obfitym deszczu, kiedy woda jest zmącona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Ma oliwkowo-zielone, czasem niemal brązowe ubarwienie, które idealnie stapia się z otoczeniem. Jego ciało jest krępe, pokryte drobnymi, mocno osadzonymi łuskami i grubą warstwą śluzu, która chroni go przed pasożytami i chorobami. Charakterystyczne są dla niego niewielkie, czerwone oczy oraz dwie krótkie, mięsiste wąsiki umiejscowione w kącikach ust. Liny dorastają zazwyczaj do 30-50 cm długości i osiągają wagę 1-2 kg, choć zdarzają się okazy ważące nawet ponad 5 kg.

Czy lin jest zdrowy?

Lin to nie tylko smaczna, ale i niezwykle zdrowa ryba, niestety dziś rzadko goszcząca na naszych stołach. est źródłem pełnowartościowego białka, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu. Kwasy te pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, wspierają układ krwionośny i mają działanie przeciwzapalne. Ponadto lin dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E, K, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak selen, fosfor, magnez i potas.

Jak smakuje lin?

Mięso lina jest białe, delikatne, jędrne i charakteryzuje się subtelnym, słodkawym smakiem. Jeśli ryba pochodzi z czystego zbiornika, nie trzeba się też obawiać mulistego posmaku. Jest jednak prosty sposób, by pozbyć się tego aromatu. Wystarczy zanurzyć rybę w mleku lub przykryć pokrojoną cebulą i zostawić na noc w lodówce.

Smażony lin
Smażony lin © Adobe Stock

Tradycyjnie najczęściej podaje się go smażonego, obtoczonego wcześniej w mące lub bułce tartej. Dzięki temu zyskuje chrupiącą, apetyczną skórkę. Dawniej popularnym daniem był także lin duszony w śmietanowym sosie, wykorzystywano go także do robienia galarety. Doskonale smakuje również pieczony w całości z ziołami, takimi jak koperek, pietruszka czy tymianek, często z dodatkiem czosnku i cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy