Ryba z polskich jezior, która chroni serce i mózg. Dziś jadają ją nieliczni

W polskich wodach skrywają się prawdziwe skarby. Wśród nich jest nieco już zapomniany lin. To ryba nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Warto więc zadbać o to, by pojawiła się w jadłospisie.

To pyszna i niedoceniana rybaTo pyszna i niedoceniana ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Lin to słodkowodna ryba, której szukać należy przede wszystkim w ciepłych, płytkich i dobrze zarośniętych roślinnością wodach stojących, takich jak jeziora, stawy, starorzecza czy wolno płynące rzeki. Lubi muliste dna i świetnie czuje się w gęstwinie podwodnej roślinności, dzięki czemu staje się prawdziwym mistrzem kamuflażu. Z tego też powodu łowienie lina jest prawdziwą sztuką. Występuje pospolicie, ale to ryba wyjątkowo ostrożna i płochliwa. Wędkarze na połów linów najczęściej wybierają się wczesnym rankiem lub późnym wieczorem, często po obfitym deszczu, kiedy woda jest zmącona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Ma oliwkowo-zielone, czasem niemal brązowe ubarwienie, które idealnie stapia się z otoczeniem. Jego ciało jest krępe, pokryte drobnymi, mocno osadzonymi łuskami i grubą warstwą śluzu, która chroni go przed pasożytami i chorobami. Charakterystyczne są dla niego niewielkie, czerwone oczy oraz dwie krótkie, mięsiste wąsiki umiejscowione w kącikach ust. Liny dorastają zazwyczaj do 30-50 cm długości i osiągają wagę 1-2 kg, choć zdarzają się okazy ważące nawet ponad 5 kg.

Czy lin jest zdrowy?

Lin to nie tylko smaczna, ale i niezwykle zdrowa ryba, niestety dziś rzadko goszcząca na naszych stołach. est źródłem pełnowartościowego białka, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu. Kwasy te pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, wspierają układ krwionośny i mają działanie przeciwzapalne. Ponadto lin dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E, K, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak selen, fosfor, magnez i potas.

Jak smakuje lin?

Mięso lina jest białe, delikatne, jędrne i charakteryzuje się subtelnym, słodkawym smakiem. Jeśli ryba pochodzi z czystego zbiornika, nie trzeba się też obawiać mulistego posmaku. Jest jednak prosty sposób, by pozbyć się tego aromatu. Wystarczy zanurzyć rybę w mleku lub przykryć pokrojoną cebulą i zostawić na noc w lodówce.

Smażony lin
Smażony lin © Adobe Stock

Tradycyjnie najczęściej podaje się go smażonego, obtoczonego wcześniej w mące lub bułce tartej. Dzięki temu zyskuje chrupiącą, apetyczną skórkę. Dawniej popularnym daniem był także lin duszony w śmietanowym sosie, wykorzystywano go także do robienia galarety. Doskonale smakuje również pieczony w całości z ziołami, takimi jak koperek, pietruszka czy tymianek, często z dodatkiem czosnku i cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo