InspiracjeTaką herbatę Czesi piją na potęgę. O niebo lepsza niż sklepowa z torebki

Taką herbatę Czesi piją na potęgę. O niebo lepsza niż sklepowa z torebki

Czy wiesz, że możesz przygotować rozgrzewający napój, który będzie smakować jak z najlepszej czeskiej kawiarni? Pieczona herbata to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie naturalne i zdrowe napoje. Ten aromatyczny napój to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Tak przygotujesz pieczoną herbatę
Tak przygotujesz pieczoną herbatę
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czeska kuchnia skrywa wiele smakowitych tajemnic. Chociaż najbardziej znana jest z knedlików i gulaszu, to równie ciekawą propozycją jest pieczona herbata. Ten napój, zwany "pečený čaj", zyskał ogromną popularność u naszych południowych sąsiadów. Co ciekawe, wbrew nazwie nie zawiera on ani liści herbaty, ani teiny, ale za to obfituje w owoce i aromatyczne przyprawy. Przygotowanie pieczonej herbaty jest niezwykle proste, a jej smak nie ma sobie równych. Jak ją przygotować i dlaczego warto wprowadzić ją do swojego menu? O tym przeczytasz poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami

Pieczona herbata – co to takiego i jak ją przygotować?

Pieczona herbata to owocowy napar, którego bazą są pieczone owoce z dodatkiem korzennych przypraw. Powstała w Czechach jako sposób na konserwowanie owoców i cieszenie się ich smakiem przez cały rok. Dzięki pieczeniu owoce nabierają intensywnego smaku i naturalnej słodyczy, dzięki czemu nie trzeba dodawać do napoju dużej ilości cukru.

Aby przygotować pieczoną herbatę, potrzebujesz kilku podstawowych składników:

Składniki:

  • 1 kg mieszanych owoców (np. jabłka, gruszki, śliwki, maliny, borówki, pomarańcze),
  • 100 ml soku z cytrusów (np. cytryny, pomarańczy),
  • cukier do smaku (opcjonalnie, można zastąpić miodem),
  • ulubione przyprawy: cynamon, goździki, anyż, imbir.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj i pokrój na mniejsze części. Miękkie owoce, jak maliny czy borówki, można zostawić w całości.
  2. Rozłóż owoce na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  3. Skrop je sokiem z cytrusów i posyp przyprawami.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, mieszając co kilka minut.
  5. Gorące owoce razem z sokiem przełóż do słoików i zapasteryzuj.

Napój ten to doskonały sposób na cieszenie się smakiem owoców niezależnie od pory roku. Przygotowany w domu jest o niebo lepszy niż gotowe produkty ze sklepu, a jego wykonanie jest banalnie proste. Warto mieć w spiżarce słoik domowej pieczonej herbaty, by w każdej chwili móc przygotować rozgrzewający napar pełen naturalnych składników. Czesi już dawno się o tym przekonali – czas, byś i ty spróbował tego niezwykłego napoju!

Wybrane dla Ciebie