Taką herbatę Czesi piją na potęgę. O niebo lepsza niż sklepowa z torebki

Czy wiesz, że możesz przygotować rozgrzewający napój, który będzie smakować jak z najlepszej czeskiej kawiarni? Pieczona herbata to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie naturalne i zdrowe napoje. Ten aromatyczny napój to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Tak przygotujesz pieczoną herbatęTak przygotujesz pieczoną herbatę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Czeska kuchnia skrywa wiele smakowitych tajemnic. Chociaż najbardziej znana jest z knedlików i gulaszu, to równie ciekawą propozycją jest pieczona herbata. Ten napój, zwany "pečený čaj", zyskał ogromną popularność u naszych południowych sąsiadów. Co ciekawe, wbrew nazwie nie zawiera on ani liści herbaty, ani teiny, ale za to obfituje w owoce i aromatyczne przyprawy. Przygotowanie pieczonej herbaty jest niezwykle proste, a jej smak nie ma sobie równych. Jak ją przygotować i dlaczego warto wprowadzić ją do swojego menu? O tym przeczytasz poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami

Pieczona herbata – co to takiego i jak ją przygotować?

Pieczona herbata to owocowy napar, którego bazą są pieczone owoce z dodatkiem korzennych przypraw. Powstała w Czechach jako sposób na konserwowanie owoców i cieszenie się ich smakiem przez cały rok. Dzięki pieczeniu owoce nabierają intensywnego smaku i naturalnej słodyczy, dzięki czemu nie trzeba dodawać do napoju dużej ilości cukru.

Aby przygotować pieczoną herbatę, potrzebujesz kilku podstawowych składników:

Składniki:

  • 1 kg mieszanych owoców (np. jabłka, gruszki, śliwki, maliny, borówki, pomarańcze),
  • 100 ml soku z cytrusów (np. cytryny, pomarańczy),
  • cukier do smaku (opcjonalnie, można zastąpić miodem),
  • ulubione przyprawy: cynamon, goździki, anyż, imbir.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj i pokrój na mniejsze części. Miękkie owoce, jak maliny czy borówki, można zostawić w całości.
  2. Rozłóż owoce na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  3. Skrop je sokiem z cytrusów i posyp przyprawami.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, mieszając co kilka minut.
  5. Gorące owoce razem z sokiem przełóż do słoików i zapasteryzuj.

Napój ten to doskonały sposób na cieszenie się smakiem owoców niezależnie od pory roku. Przygotowany w domu jest o niebo lepszy niż gotowe produkty ze sklepu, a jego wykonanie jest banalnie proste. Warto mieć w spiżarce słoik domowej pieczonej herbaty, by w każdej chwili móc przygotować rozgrzewający napar pełen naturalnych składników. Czesi już dawno się o tym przekonali – czas, byś i ty spróbował tego niezwykłego napoju!

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥