Taką rybę robię teraz na obiad w piątki. Mam pewność, że poznikają całe porcje
Obiady z rybą to głównie domena piątków, ale po tak smaczny przepis aż żal sięgać tak rzadko. Zamiast smażyć filety na patelni, zalewam kawałki pysznym i prostym sosem.
W wielu domach utarło się, że ryba powinna pojawiać się w piątki. Wywodzi się to z katolickiej tradycji poszczenia. Chociaż dziś mało osób trzyma się tych zasad, to wciąż w ostatni dzień roboczy ryba króluje w wielu domach. Najczęściej pojawiają się wtedy śledzie, czasem uwielbiana przez dzieci smażona ryba z frytkami. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam ryby zapiekanej pod beszamelem, od razu przepadłam. Pokochali ją również moi bliscy, domagając się często takiego obiadu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad
Ryba zapiekana pod beszamelem
To jeden z prostszych przepisów na rybę, ale nie brakuje w nim polotu. Miękkie, soczyste filety z białej ryby otulone kremowym sosem beszamelowym to gwarancja, że po obiedzie wrócą tylko puste talerze.
W tym daniu nie zabrakło również warzywnego akcentu. Są ziemniaki, jest cebulka i papryka. Do tego w środku lądują pieczarki, o których nie każdy pomyśli, przygotowując rybę. Do tego ser, chwila zapiekania i można cieszyć się pysznym, jednogarnkowym obiadem.
Składniki:
- 300 g filetów z białej ryby, np. dorsza lub miruny,
- olej do smażenia,
- 2 łyżeczki mąki,
- 3 ziemniaki,
- 100 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 szklanka startego żółtego sera,
- słodka papryka,
- tymianek,
- posiekana natka pietruszki.
Beszamel:
- 25 g masła,
- 25 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- szczypta soli i pieprzu,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od beszamelu. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka, jasna zasmażka. Uważaj, żeby mąka się nie przypaliła.
- Stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj mleko do zasmażki.
- Gotuj sos na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
- Zdejmij sos z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Filetu osusz ręcznikiem papierowym, obtocz w mące i obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.
- Ziemniaki ugotuj al dente i pokrój w grube plastry. Obsmaż na złoto.
- Pieczarki pokrój w plasterki i przesmaż wraz z posiekaną cebulą oraz pokrojoną w niedużą kostkę papryką.
- Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż ziemniaki i posyp je odrobiną słodkiej papryki i tymianku.
- Następnie dodaj pieczarki z papryką i oprósz pieprzem.
- Ułóż kawałki obsmażonej wcześniej ryby, zalej sosem beszamelowym i posyp startym serem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut.
Gotową zapiekankę rybną z beszamelem posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło. Smacznego!