PrzepisObiadTaką rybę robię teraz na obiad w piątki. Mam pewność, że poznikają całe porcje

Taką rybę robię teraz na obiad w piątki. Mam pewność, że poznikają całe porcje

Obiady z rybą to głównie domena piątków, ale po tak smaczny przepis aż żal sięgać tak rzadko. Zamiast smażyć filety na patelni, zalewam kawałki pysznym i prostym sosem.

Rybna zapiekanka z ziemniakami
Rybna zapiekanka z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W wielu domach utarło się, że ryba powinna pojawiać się w piątki. Wywodzi się to z katolickiej tradycji poszczenia. Chociaż dziś mało osób trzyma się tych zasad, to wciąż w ostatni dzień roboczy ryba króluje w wielu domach. Najczęściej pojawiają się wtedy śledzie, czasem uwielbiana przez dzieci smażona ryba z frytkami. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam ryby zapiekanej pod beszamelem, od razu przepadłam. Pokochali ją również moi bliscy, domagając się często takiego obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Ryba zapiekana pod beszamelem

To jeden z prostszych przepisów na rybę, ale nie brakuje w nim polotu. Miękkie, soczyste filety z białej ryby otulone kremowym sosem beszamelowym to gwarancja, że po obiedzie wrócą tylko puste talerze.

Ryba pod beszamelem
Ryba pod beszamelem© Adobe Stock

W tym daniu nie zabrakło również warzywnego akcentu. Są ziemniaki, jest cebulka i papryka. Do tego w środku lądują pieczarki, o których nie każdy pomyśli, przygotowując rybę. Do tego ser, chwila zapiekania i można cieszyć się pysznym, jednogarnkowym obiadem.

Składniki:

  • 300 g filetów z białej ryby, np. dorsza lub miruny,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 3 ziemniaki,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • słodka papryka,
  • tymianek,
  • posiekana natka pietruszki.

Beszamel:

  • 25 g masła,
  • 25 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od beszamelu. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka, jasna zasmażka. Uważaj, żeby mąka się nie przypaliła.
  2. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj mleko do zasmażki.
  3. Gotuj sos na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  4. Zdejmij sos z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Filetu osusz ręcznikiem papierowym, obtocz w mące i obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.
  6. Ziemniaki ugotuj al dente i pokrój w grube plastry. Obsmaż na złoto.
  7. Pieczarki pokrój w plasterki i przesmaż wraz z posiekaną cebulą oraz pokrojoną w niedużą kostkę papryką.
  8. Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż ziemniaki i posyp je odrobiną słodkiej papryki i tymianku.
  9. Następnie dodaj pieczarki z papryką i oprósz pieprzem.
  10. Ułóż kawałki obsmażonej wcześniej ryby, zalej sosem beszamelowym i posyp startym serem.
  11. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut.

Gotową zapiekankę rybną z beszamelem posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyryba

Wybrane dla Ciebie