Wystarczy tylko 1 składnik. Przesolone śledzie nie będą problemem

Wśród wigilijnych ryb śledzie cieszą się ogromną popularnością. Serwować je można na wiele różnych sposobów, ale nawet najlepszy sos czy marynata nie pomoże, gdy filety okazują się być za słone.

W prosty sposób uratujesz przesolone śledzieW prosty sposób uratujesz przesolone śledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Każdy na swoim koncie ma mniejszą lub większą kulinarną wpadkę. Nietrudno o nią, gdy praca w kuchni wre w gorączce przedświątecznych przygotowań. Chociaż śledzie same w sobie nie są trudne do przygotowania, to nie oznacza, że wychodzą zawsze i każdemu. Nie ma jednak co płakać nad przesolonym śledziem, bo jeszcze nic straconego. Chwyć za produkty, które na pewno masz w kuchni i uratuj smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Moczenie śledzi to podstawa

Jedną z najpopularniejszych metod jest moczenie śledzi w mleku. Mleko neutralizuje silny zapach i nadaje rybie delikatniejszą konsystencję. Można również użyć maślanki jako alternatywy, która przynosi podobne efekty. Zaleca się, aby śledzie moczyć w zimnym mleku przez około 2 do 4 godzin, zależnie od stopnia zasolenia.

W czym moczyć śledzie?
W czym moczyć śledzie? © Adobe Stock

Inna opcja to moczenie w wodzie z dodatkami, takimi jak plasterki cytryny oraz liście laurowe. Dzięki temu można uzyskać subtelny aromat, a jednocześnie pozbyć się nadmiernego zasolenia. Wodę, w której zanurza się śledzie, najlepiej jest często wymieniać.

Po wymoczeniu śledzi w mleku lub wodzie spróbuj, czy ich smak jest odpowiedni. Jeśli nie, pozostaw rybę dłużej w płynach.

Jak uratować przesolone śledzie

Gdy w pośpiechu nie spróbowałeś, czy śledzie są już odpowiednio wymoczone i w rezultacie danie jest za słone, możesz jeszcze wszystko uratować. Z pomocą przychodzą wtedy smaki słodki i kwaśny - w końcu balans w życiu i w kuchni to podstawa.

Do przesolonych śledzi dodaj cukier. Nie przesadzaj z ilością, by nie zdominować całego dania. Dodatek cukru ma jedynie zredukować słony smak i uratować marynowane śledzie. Zamiast cukru możesz sięgnąć po coś kwaśnego, na przykład ocet lub cytrynę. Nie sprawdzi się to jednak wtedy, gdy śledzie już wcześniej znajdowały się w marynacie.

Śledzie po wileńsku idealnie sprawdzą się w Święta
Śledzie po wileńsku idealnie sprawdzą się w Święta © Adobe Stock

By uratować śledzie, możesz dodać do nich również cebulę. Wprowadzi nieco słodyczu i odrobinę pikanterii, która pomoże w walce z nadmiarem soli.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę