Taką sałatką zajadali się latem nasi dziadkowie. My o niej zapomnieliśmy, a to niewiele składników, maksimum smaku

Czasem najlepsze smaki kryją się w najprostszych połączeniach, które znamy od dzieciństwa. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś, co idealnie wpisuje się w letni klimat i potrafi przywołać najpiękniejsze wspomnienia z rodzinnych stołów.

Pomidory ze śmietaną i koperkiemPomidory ze śmietaną i koperkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DENO
Paulina Hermann

Pomidory ze śmietaną to klasyka, która przez lata gościła w wielu domach, szczególnie w sezonie na świeże warzywa prosto z ogrodu. To połączenie prostoty, tradycji i wyjątkowego smaku, które można przygotować w kilka chwil. Choć kiedyś były obowiązkowym elementem letnich posiłków, dziś coraz rzadziej pojawiają się na stołach. Warto jednak wrócić do tego dania, bo jest nie tylko szybkie, ale też niezwykle aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskakuję rodzinę pysznym chłodnikiem. Połączenie pomidorów i truskawek smakuje jak lato w szklance

Dlaczego warto przygotować pomidory ze śmietaną?

Pomidory ze śmietaną to idealna propozycja na lekki dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Ich delikatny, lekko kwaskowy smak w połączeniu z kremową śmietaną tworzy duet, któremu trudno się oprzeć. To również świetny sposób na wykorzystanie pomidorów w pełni sezonu, gdy są najbardziej soczyste i aromatyczne. Dodatkowo takie danie jest tanie, szybkie i nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych.

Jak zrobić pomidory ze śmietaną?

Do przygotowania tego dania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Najlepiej sprawdzą się dojrzałe, ale jędrne pomidory, gęsta śmietana oraz odrobina przypraw. Możesz też wzbogacić smak dodatkiem cebuli lub świeżych ziół.

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • duża cebula,
  • 3 łyżki śmietany 12 proc. (niektórzy używają też 18 proc. lub nawet słodkiej 30 proc.),
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: drobno posiekany szczypiorek lub koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz pomidory, a następnie pokrój je w średnią kostkę lub cienkie plasterki, w zależności od preferencji.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę lub piórka.
  3. W dużej misce połącz pomidory z cebulą.
  4. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły.
  5. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Możesz dodać też drobno posiekany szczypiorek. Moja mama uwielbiała go dorzucać i dzięki temu pomidory ze śmietaną były bardzo wyraziste.
  6. Podawaj od razu lub schłodź przez kilkanaście minut w lodówce dla lepszego efektu.

Pomidory ze śmietaną to dowód na to, że proste dania potrafią być wyjątkowe. Wystarczy kilka świeżych składników i chwila w kuchni, by stworzyć potrawę, która zachwyci smakiem i przypomni o domowych tradycjach. Jeśli nie lubisz kwaśnej śmietany, zdecyduj się na "trzydziestkę". Może jest bardziej kaloryczna, ale za to delikatniejsza w smaku.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba