Taką zupę babcia gotowała częściej niż rosół. Najlepsze są domowe kluseczki
Polski obiad opiera się na prostej zasadzie – najpierw zupa, potem drugie danie. Smacznych, tradycyjnych zup mamy mnóstwo, ale ta jedna to prawdziwy klasyk z dzieciństwa naszych babć. Dzięki ręcznie robionym kluseczkom zyskuje wyjątkowy charakter i przywołuje smak rodzinnej kuchni.
Zupa zacierkowa to jeden z największych klasyków zup naszych babć. Kiedyś była uważana za zupę dla osób gotujących budżetowo, których nie było stać na drogie rodzaje mięsa i dużą ilość dodatków do zupy. Zupa wyróżniała się obecnością zacierek, czyli specjalnych kluseczek, które pomagały naszym dziadkom najeść się tą skromną zupą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut
Kluczem do ich stworzenia jest zacieranie ciasta dłońmi – stąd ich nazwa. Z kawałka twardego ciasta odrywa się palcami drobne cząstki i, pocierając je między dłońmi, formuje się małe grudki – czyli właśnie zacierki. To stary sposób, znany naszym babciom. Jeśli tradycyjny sposób wydaje ci się zbyt pracochłonny, możesz śmiało zetrzeć przygotowaną kulkę ciasta na tarce lub rozgnieść w palcach, tworząc małe, nieregularne kluseczki, które świetnie sprawdzą się nie tylko w zupach, ale na przykład też w gulaszach.
Dziś klasyczne kluseczki zostały wyparte przez wszechobecne makarony do zup, a nawet ryż. Sklepy oferują ogromny wybór gotowych produktów w różnych wariantach, dlatego wiele osób woli zaoszczędzić czas i kupić je gotowe, by następnie ugotować w domu. Jednak jeśli masz więcej czasu i ochoty, możesz śmiało spróbować przygotować je samodzielnie. Warto pamiętać, że to właśnie zacierki są jednym z najbardziej tradycyjnym wyborem w polskich zupach — znacznie bardziej niż makaron czy ryż.
Jaka mąka do zacierek?
Najlepsza mąka do zacierek to mąka pszenna typ 500 lub 550. Dzięki odpowiedniej ilości glutenu ciasto jest elastyczne i dobrze się klei, dzięki czemu kluseczki nie rozpadają się podczas gotowania. Dodatkowo dobrze współpracuje z jajkiem i wodą w cieście na zacierki. Lepiej unikać mąki bezglutenowej, ponieważ utworzone z niej zacierki będą się rozpadać.
Przepis na idealną zupę zacierkową:
Składniki na zacierki:
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 jajko,
- łyżka wody.
Składniki na zupę
- 2 litry wody,
- 100 g boczku,
- 4 ziemniaki,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki maggi,
- ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera
Sposób przygotowania:
- Najpierw obierz i pokrój cebulę oraz czosnek w drobną kostkę, a pozostałe warzywa w średnią kostkę.
- Pokrój boczek i podsmaż go na suchej patelni, aż będzie chrupiący i wytopi się z niego tłuszcz. Następnie na oleju podsmaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą, dodaj pokrojone warzywa korzenne oraz ziemniaki i smaż przez kilka minut, mieszając.
- Całość zalej około 2 litrami wody i doprowadź do wrzenia. Dopraw przyprawą maggi i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki oraz warzywa będą miękkie.
- Zacznij przygotowywać zacierki: w miseczce roztrzep jajko, dodaj mąkę i odrobinę wody, a następnie dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie, zwarte ciasto.
- Z przygotowanego ciasta formuj niewielkie kluski – zacierki – rękami i wrzucaj je partiami do gotującej się zupy.
- Gotuj zacierki w zupie przez około 5 minut. Na koniec dodaj podsmażony boczek, wymieszaj i podawaj gorące.