Receptura ma ponad 150 lat. Przepyszne kluseczki z dwóch składników

W kuchniach naszych babć znaleźć można wiele przysmaków, które nie zrujnują portfela, a przy tym uciszą burczenie w brzuchu. Jedną z nich są zacierki, czyli proste kluski dodawane do zup czy mleka. W polskich domach goszczą już od wielu lat, nieustannie zachwycając pokolenia.

Zacierka to tani i pyszny dodatek do zupyZacierka to tani i pyszny dodatek do zupy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zacierki to małe kluseczki, które kiedyś często pojawiały się na polskich stołach jako dodatek do ziemniaczanej, grzybowej czy też do rosołu. Nasze babcie przygotowywały ją własnoręcznie, ukręcając szybko masę w małej miseczce. Obecnie zacierki można kupić gotowe w sklepach. Zrobienie ich samodzielnie jest jednak nie tylko proste, ale również tanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Przysmak sprzed lat

Nie wiadomo dokładnie, od kiedy zacierki gościły na polskich stołach. Na pewno były hitem już w XIX wieku, bo można je znaleźć w starych książkach kucharskich. Nawet w książce "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" wydanej w Grudziądzu znajdziemy przepis na "polnische satschierkien", czyli po polsku właśnie zacierki.

Zacierki na mleku.
Zacierki na mleku. © Wikimedia Commons

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, nasza pierwsza kulinarna gwiazda, też miała swój przepis na zacierki. W swoim bestsellerze "365 obiadów za pięć złotych" pisała, że wystarczy zagnieść ciasto z jajek i wody, a potem porwać je na kawałki i ugotować.

- Zwyczajne zacierki zagniatają się jajkami z wodą, i tak twardo zagniecione ciasto, rwie się w drobne kawałki lub sieka tasakiem i rzuca na wodę lub mléko; w pierwszym razie krasi się masłem lub słoniną - pisała pierwsza polska celebrytka kulinarna.

Jak zrobić domowe zacierki?

Podstawą jest tutaj mąka pszenna, ale można zamienić ją na semolinę. To prosty przepis, który idealnie sprawdzi się, gdy do zupy chcesz podać coś nieco innego niż makaron.

Zacierki na mleku.
Zacierki na mleku. © Wikimedia Commons

Tradycyjne polskie kuchnie różnorodnie stosowały zacierki. Na Pomorzu dodawano ją często do zupy owocowej, w niektórych domach lądowała w mleku zamiast znanych dzisiaj płatków, a i dodana do gulaszu zastąpi kaszę czy ziemniaki.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sól do smaku,
  • woda do gotowania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę z jajkiem i szczyptą soli. Dodawaj stopniowo wodę, zagniatając ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić do rąk.
  2. Odrywaj małe kawałki ciasta i formuj z nich małe kulki lub wałeczki. Możesz je również ścierać na tarce o dużych oczkach.
  3. Wrzuć zacierki do osolonego wrzątku i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
  4. Odcedź zacierki i dodaj do ulubionej zupy lub gulaszu.

To tradycyjna potrawa z odrobiną historii. Warto do niej powrócić i przypomnieć sobie smak babcinej kuchni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze