PrzepisMakaronyMakaron z papryką ze słoika. Przepis z najnowszej książki Jamiego Olivera
Makaron z papryką ze słoika. Przepis z najnowszej książki Jamiego Olivera
Kto by pomyślał, że te słoneczne pyszności można przyrządzić tak szybko. To przepis nie do pobicia.
Makaron z papryką ze słoika
oprac. Katarzyna Gileta
17.11.2024 15:19
Makaron z papryką ze słoika
- 4 porcje
- 12 minut
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 1 pęczek natki pietruszki (30 g)
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku
- 1 słoik pieczonej czerwonej papryki (460 g)
- 100 g blanszowanych migdałów
- ½–1 łyżeczka suszonych płatków chili
- oliwa
- czerwony ocet winny
- 150 g serka wiejskiego
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W blenderze zmiksuj natkę pietruszki (razem z łodyżkami) z wystarczającą ilością oliwy z pierwszego tłoczenia, by uzyskać oliwę w żywym zielonym kolorze. Przelej ją do słoiczka.
- Obierz czosnek i umieść w blenderze (nie trzeba go myć) z papryką ze słoika (razem z zalewą), migdałami, płatkami chili, 2 łyżkami oliwy, 1 łyżką czerwonego octu winnego i połową serka. Zmiksuj na bardzo gładką masę.
- Makaron odcedź, zachowując kubek wrzątku, a następnie włóż z powrotem do garnka. Wlej sos paprykowy i wymieszaj razem na palniku, rozrzedzając odrobiną wody z gotowania, jeśli trzeba. Dopraw solą i pieprzem.
- Rozdziel danie na talerze, posyp resztą serka i skrop pietruszkową oliwą. Resztę oliwy możesz przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić w tacce na kostki lodu i wykorzystać do innych posiłków.
W jednej porcji
- Kalorie 591 kcal
- tłuszcze 30,6 g
- tł. nas. 4,7 g
- białka 18,4 g
- węglow. 64,1 g
- cukier 7,2 g
- sól 0,2 g
- błonnik 1,1 g
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited 2024 (Simply Jamie). Zdjęcie: © David Loftus, 2024.