Makaron z papryką ze słoika. Przepis z najnowszej książki Jamiego Olivera

Kto by pomyślał, że te słoneczne pyszności można przyrządzić tak szybko. To przepis nie do pobicia.

Makaron z papryką ze słoikaMakaron z papryką ze słoika
Źródło zdjęć: © "Po prostu Jamie"
Katarzyna Gileta

Makaron z papryką ze słoika

  • 4 porcje
  • 12 minut

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 1 pęczek natki pietruszki (30 g)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słoik pieczonej czerwonej papryki (460 g)
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • ½–1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • oliwa
  • czerwony ocet winny
  • 150 g serka wiejskiego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W blenderze zmiksuj natkę pietruszki (razem z łodyżkami) z wystarczającą ilością oliwy z pierwszego tłoczenia, by uzyskać oliwę w żywym zielonym kolorze. Przelej ją do słoiczka.
  3. Obierz czosnek i umieść w blenderze (nie trzeba go myć) z papryką ze słoika (razem z zalewą), migdałami, płatkami chili, 2 łyżkami oliwy, 1 łyżką czerwonego octu winnego i połową serka. Zmiksuj na bardzo gładką masę.
  4. Makaron odcedź, zachowując kubek wrzątku, a następnie włóż z powrotem do garnka. Wlej sos paprykowy i wymieszaj razem na palniku, rozrzedzając odrobiną wody z gotowania, jeśli trzeba. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozdziel danie na talerze, posyp resztą serka i skrop pietruszkową oliwą. Resztę oliwy możesz przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić w tacce na kostki lodu i wykorzystać do innych posiłków.

W jednej porcji

  • Kalorie 591 kcal
  • tłuszcze 30,6 g
  • tł. nas. 4,7 g
  • białka 18,4 g
  • węglow. 64,1 g
  • cukier 7,2 g
  • sól 0,2 g
  • błonnik 1,1 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited 2024 (Simply Jamie). Zdjęcie: © David Loftus, 2024.

"Po prostu Jamie"
"Po prostu Jamie" © Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości