Makaron z papryką ze słoika. Przepis z najnowszej książki Jamiego Olivera

Kto by pomyślał, że te słoneczne pyszności można przyrządzić tak szybko. To przepis nie do pobicia.

Makaron z papryką ze słoikaMakaron z papryką ze słoika
Źródło zdjęć: © "Po prostu Jamie"
Katarzyna Gileta

Makaron z papryką ze słoika

  • 4 porcje
  • 12 minut

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 1 pęczek natki pietruszki (30 g)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słoik pieczonej czerwonej papryki (460 g)
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • ½–1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • oliwa
  • czerwony ocet winny
  • 150 g serka wiejskiego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W blenderze zmiksuj natkę pietruszki (razem z łodyżkami) z wystarczającą ilością oliwy z pierwszego tłoczenia, by uzyskać oliwę w żywym zielonym kolorze. Przelej ją do słoiczka.
  3. Obierz czosnek i umieść w blenderze (nie trzeba go myć) z papryką ze słoika (razem z zalewą), migdałami, płatkami chili, 2 łyżkami oliwy, 1 łyżką czerwonego octu winnego i połową serka. Zmiksuj na bardzo gładką masę.
  4. Makaron odcedź, zachowując kubek wrzątku, a następnie włóż z powrotem do garnka. Wlej sos paprykowy i wymieszaj razem na palniku, rozrzedzając odrobiną wody z gotowania, jeśli trzeba. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozdziel danie na talerze, posyp resztą serka i skrop pietruszkową oliwą. Resztę oliwy możesz przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić w tacce na kostki lodu i wykorzystać do innych posiłków.

W jednej porcji

  • Kalorie 591 kcal
  • tłuszcze 30,6 g
  • tł. nas. 4,7 g
  • białka 18,4 g
  • węglow. 64,1 g
  • cukier 7,2 g
  • sól 0,2 g
  • błonnik 1,1 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited 2024 (Simply Jamie). Zdjęcie: © David Loftus, 2024.

"Po prostu Jamie"
"Po prostu Jamie" © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska