Taką zupę na rosole robiła moja babcia. Nie chodzi wcale o pomidorową

Zupa na bazie rosołu kojarzy ci się pewnie z pomidorową. Ale jak się okazuje, na pysznym bulionie można przygotować dużo więcej smacznych dań. Przykład? Genialna babcina zupa z kolorowymi i zdrowymi dodatkami!

Zupa na bazie rosołuZupa na bazie rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M.studio

Moje dzieciństwo było bardzo szczęśliwe. Każde wakacje spędzałam na wsi u babci, która rozpieszczała mnie do granic możliwości. Nie inaczej było w kuchni, gdzie serwowała moje ulubione dania.

Na liście moich faworytów znajdowała się pyszna zupa, którą babcia robiła zawsze dzień po niedzielnym rosole. I nie chodzi tu w ogóle o zupę pomidorową. Jeśli chcesz poznać szczegóły, przeczytaj ten artykuł do końca. Na pewno nie pożałujesz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna pasta jajeczna z piekarnika. Jeszcze lepsza niż zwykła

Jaką zupę można zrobić na bazie rosołu?

Wiem, że zazwyczaj na wywarze rosołowym robi się pyszną zupę pomidorową. I oczywiście nie ma nic w tym złego. Z drugiej strony warto pamiętać, że domowy wywar ma dużo więcej do zaoferowania. Świetnym przykładem jest genialna zupa mojej babci Zosi, którą zajadałam się ze smakiem w dzieciństwie.

Na bazie bulionu rosołowego można przygotować genialną zupę.
Na bazie bulionu rosołowego można przygotować genialną zupę. © Adobe Stock | M.studio

Nie dość, że jest genialna w smaku, to jeszcze zrobisz ją w mgnieniu oka. Co więcej, znajdziesz w niej całą paletę zdrowych warzyw. Obok takiej kombinacji po prostu nie da przejść się obojętnie!

Jak zrobić babciną zupę krok po kroku?

Skoro już wiesz, na jakie efekty możesz liczyć, czas zdradzić tajny przepis babci Zosi na pyszną zupę!

Składniki:

  • 2 l bulionu rosołowego,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • ½ kalafiora lub brokuła,
  • ½ szkl. zielonego groszku,
  • 150 g fasolki szparagowej,
  • 100 g śmietany,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • koperek lub pietruszka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad pyszną zupą rozpocznij od przygotowania warzyw. Najpierw je obierz, po czym podziel na mniejsze kawałki.
  2. W garnku umieść marchewki i ziemniaki. 
  3. Bulion rosołowy przecedź przez sitko, po czym dodaj go do garnka. Zacznij gotować.
  4. Po 15 minutach gotowania możesz dodać do środka kolejne warzywa. To dobry moment, aby dodać różyczki kalafiora lub brokuła.
  5. Po kolejnych 10 minutach wrzuć do środka fasolkę szparagową oraz groszek.
  6. Na koniec zabiel zupę przy pomocy śmietany. 
  7. Przed podaniem dopraw zupę solą i pieprzem. Każdy talerz udekoruj dodatkowo koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Gotową zupę możesz serwować solo lub z chrupiącym pieczywem. Oczywiście możesz dodać do niej również ryż, kaszę, a nawet makaron. Wybierz takie rozwiązanie, które sprawdzi się u ciebie najlepiej. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby domową zupę na bazie rosołu podawać za każdym razem w inny sposób. Dzięki temu nigdy się nie znudzi!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser