Taką zupę na rosole robiła moja babcia. Nie chodzi wcale o pomidorową

Zupa na bazie rosołu kojarzy ci się pewnie z pomidorową. Ale jak się okazuje, na pysznym bulionie można przygotować dużo więcej smacznych dań. Przykład? Genialna babcina zupa z kolorowymi i zdrowymi dodatkami!

Zupa na bazie rosołuZupa na bazie rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M.studio
Marzena Pęcak

Moje dzieciństwo było bardzo szczęśliwe. Każde wakacje spędzałam na wsi u babci, która rozpieszczała mnie do granic możliwości. Nie inaczej było w kuchni, gdzie serwowała moje ulubione dania.

Na liście moich faworytów znajdowała się pyszna zupa, którą babcia robiła zawsze dzień po niedzielnym rosole. I nie chodzi tu w ogóle o zupę pomidorową. Jeśli chcesz poznać szczegóły, przeczytaj ten artykuł do końca. Na pewno nie pożałujesz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna pasta jajeczna z piekarnika. Jeszcze lepsza niż zwykła

Jaką zupę można zrobić na bazie rosołu?

Wiem, że zazwyczaj na wywarze rosołowym robi się pyszną zupę pomidorową. I oczywiście nie ma nic w tym złego. Z drugiej strony warto pamiętać, że domowy wywar ma dużo więcej do zaoferowania. Świetnym przykładem jest genialna zupa mojej babci Zosi, którą zajadałam się ze smakiem w dzieciństwie.

Na bazie bulionu rosołowego można przygotować genialną zupę.
Na bazie bulionu rosołowego można przygotować genialną zupę. © Adobe Stock | M.studio

Nie dość, że jest genialna w smaku, to jeszcze zrobisz ją w mgnieniu oka. Co więcej, znajdziesz w niej całą paletę zdrowych warzyw. Obok takiej kombinacji po prostu nie da przejść się obojętnie!

Jak zrobić babciną zupę krok po kroku?

Skoro już wiesz, na jakie efekty możesz liczyć, czas zdradzić tajny przepis babci Zosi na pyszną zupę!

Składniki:

  • 2 l bulionu rosołowego,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • ½ kalafiora lub brokuła,
  • ½ szkl. zielonego groszku,
  • 150 g fasolki szparagowej,
  • 100 g śmietany,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • koperek lub pietruszka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad pyszną zupą rozpocznij od przygotowania warzyw. Najpierw je obierz, po czym podziel na mniejsze kawałki.
  2. W garnku umieść marchewki i ziemniaki. 
  3. Bulion rosołowy przecedź przez sitko, po czym dodaj go do garnka. Zacznij gotować.
  4. Po 15 minutach gotowania możesz dodać do środka kolejne warzywa. To dobry moment, aby dodać różyczki kalafiora lub brokuła.
  5. Po kolejnych 10 minutach wrzuć do środka fasolkę szparagową oraz groszek.
  6. Na koniec zabiel zupę przy pomocy śmietany. 
  7. Przed podaniem dopraw zupę solą i pieprzem. Każdy talerz udekoruj dodatkowo koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Gotową zupę możesz serwować solo lub z chrupiącym pieczywem. Oczywiście możesz dodać do niej również ryż, kaszę, a nawet makaron. Wybierz takie rozwiązanie, które sprawdzi się u ciebie najlepiej. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby domową zupę na bazie rosołu podawać za każdym razem w inny sposób. Dzięki temu nigdy się nie znudzi!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀