Takich truskawek nigdy nie dawaj dzieciom. Lepiej szybko wyrzuć do kosza
28.07.2023 08:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Truskawki to smak lata. Obłędnie pyszne owoce, które kochają niemal wszystkie dzieci, ale i dorośli. Okazuje się jednak, że pewnych truskawek nie należy jeść. Jeśli zauważymy specyficzny nalot, muszą jak najszybciej trafić do kosza. Sprawdź, jakich truskawek się wystrzegać.
Truskawki to istna bomba dla zdrowia, ale i urody. Warto je jeść - szczególnie w sezonie. Ten jednak trwa krótko, więc warto się spieszyć. Truskawki zawierają także liczne witaminy, a przede wszystkim witaminę C. Znajdują się w nich też przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy. Owoce bogate są też w błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega rozwojowi nowotworów jelita grubego.
Truskawki - takich owoców lepiej nie jeść. Od razu wyrzuć je do kosza
Kiedy tylko zauważymy pleśń na żywności, powinniśmy jak najszybciej jej się pozbyć. Należy postąpić tak również z owocami. Jeśli zjemy np. truskawki z charakterystycznym nalotem, to możemy sobie mocno zaszkodzić. Spożycie owoców z pleśnią może wywołać problemy z trawieniem, a także reakcje alergiczne. Mogą więc pojawić się problemy z oddychaniem, biegunka oraz wymioty i towarzyszący tym objawom ból brzucha.
Zobacz także
Co więcej, może sprzyjać powstawaniu komórek rakowych. Nie wszyscy wiedzą jednak, że odpowiedzialna za to aflatoksyna nie ginie pod wpływem wysokiej czy niskiej temperatury. Na nic więc zda się robienie dżemów z takich owoców czy mrożenie ich.
Jak przechowywać truskawki, by nie spleśniały?
Pleśń pojawia się na żywności najczęściej pod postacią białego lub zielonkawego puchu, który przypominać może kożuch. Druga część pleśni przenika z kolei przez owoc i psuje go od środka. Nie wystarczy więc odkrojenie części owocu, gdyż został już w całości zaatakowany przez pleśń. Jedynym wyjściem jest wyrzucenie takiej żywności do kosza.
Aby tego uniknąć, warto dobrze przechowywać żywność. To pozwoli na przedłużenie jej przydatności do spożycia. Należy więc przechowywać truskawki w lodówce. Wcześniej należy dokładnie je przebrać i sprawdzić, czy na niektórych z nich nie ma zalążka pleśni. Jeśli się pojawił, należy wyrzucić ten konkretny owoc i przylegające do niego owoce.