Takie lody robiły nasze babcie. Bez wzmacniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków

Domowe lody jak za dawnych lat to przepis na deser na każdą porę roku i każą okazję. Prosty skład i wyjątkowy smak, który przypomni ci pyszne desery prosto z babcinej zamrażarki.

Domowe lody- PysznościDomowe lody- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż w sklepach można przebierać w pudełkach z lodami, to nie tak łatwo znaleźć te, których skład nie sprawi, że w zdumieniu uniosą się brwi. W zeszycie z przepisami mojej babci znalazłam recepturę, która od razu wywołała uśmiech na mojej twarzy. Babcia zawsze przygotowywała te lody, gdy przyjeżdżaliśmy do niej na wakacje oraz...ferie zimowe. Twierdziła, że dobrej jakości lody można jeść cały rok i ja zdecydowanie podtrzymuję tę tradycję. Skład jest prosty, nie ma tam sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takie lody robiły nasze babcie. Bez wzmacniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków

Domowe lody z zeszytu babci

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 8 żółtek, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 300 ml śmietanki 36 proc., 
  • ulubione owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Żółtka umieszczam w dużej misce. Dodaję do nich cukier wanilinowy oraz zwykły i miksuję, aż powstanie jasna, puszysta masa.

Żółtka z cukrem- Pyszności
Żółtka z cukrem- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: W garnku zagotowuję mleko i gorące wlewam powoli do przygotowanej masy z żółtek, cały czas miksując. Powstałą masę chwilę podgrzewam i odstawiam do wystudzenia.

Krok 3: Gdy wystygnie, wlewam śmietankę 36 proc. i mieszam. Przelewam do pojemnika i wstawiam do zamrażarki na całą noc.

Domowe lody z zeszytu babci- Pyszności
Domowe lody z zeszytu babci- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gałki lodów serwuję w pucharku lub wafelku, dorzucając świeże owoce. Z pozostałych białek możesz upiec bezy. Pokruszone będą też pysznym dodatkiem do lodowego deseru. Smacznego!

Domowe lody z zeszytu babci- Pyszności
Domowe lody z zeszytu babci- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥