Takie lody robiły nasze babcie. Bez wzmacniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków
Domowe lody jak za dawnych lat to przepis na deser na każdą porę roku i każą okazję. Prosty skład i wyjątkowy smak, który przypomni ci pyszne desery prosto z babcinej zamrażarki.
06.09.2023 08:34
Chociaż w sklepach można przebierać w pudełkach z lodami, to nie tak łatwo znaleźć te, których skład nie sprawi, że w zdumieniu uniosą się brwi. W zeszycie z przepisami mojej babci znalazłam recepturę, która od razu wywołała uśmiech na mojej twarzy. Babcia zawsze przygotowywała te lody, gdy przyjeżdżaliśmy do niej na wakacje oraz...ferie zimowe. Twierdziła, że dobrej jakości lody można jeść cały rok i ja zdecydowanie podtrzymuję tę tradycję. Skład jest prosty, nie ma tam sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Domowe lody z zeszytu babci
Składniki:
- 1 litr mleka,
- 8 żółtek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 300 ml śmietanki 36 proc.,
- ulubione owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Żółtka umieszczam w dużej misce. Dodaję do nich cukier wanilinowy oraz zwykły i miksuję, aż powstanie jasna, puszysta masa.
Krok 2: W garnku zagotowuję mleko i gorące wlewam powoli do przygotowanej masy z żółtek, cały czas miksując. Powstałą masę chwilę podgrzewam i odstawiam do wystudzenia.
Krok 3: Gdy wystygnie, wlewam śmietankę 36 proc. i mieszam. Przelewam do pojemnika i wstawiam do zamrażarki na całą noc.
Krok 4: Gałki lodów serwuję w pucharku lub wafelku, dorzucając świeże owoce. Z pozostałych białek możesz upiec bezy. Pokruszone będą też pysznym dodatkiem do lodowego deseru. Smacznego!