Takie muffinki robię co roku na święta. Znikają ze stołu szybciej niż babka piaskowa

Może zamiast jednej dużej babki wielkanocnej skusisz się na mniejsze muffinki z kremowym nadzieniem w środku? W takiej formie nie tylko świetnie wyglądają na świątecznym stole, ale równie dobrze prezentują się w koszyku wielkanocnym. Z dodatkiem borówek i mascarpone są tak pyszne, że trudno im się oprzeć.

Muffinki z mascarpone skrywają w środku kremowe serceMuffinki z mascarpone skrywają w środku kremowe serce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Myśląc o muffinkach z mascarpone prawdopodobnie masz w głowie obraz miękkich babeczek z kremem na wierzchu. Pomyśl, że tym razem krem jest ukryty w środku, pomiędzy warstwami delikatnego, miękkiego ciasta. Całość uzupełniają kwaskowe owoce, których soki rozpływają się po podniebieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami

Takie muffinki zrobisz z różnymi owocami

Serek mascarpone stanowi kremowe serce tych muffinek, a owoce są przyjemnym dodatkiem, który możesz wymieniać odpowiednio do swojego gustu. Obok borówek doskonale sprawdzą się świeże lub mrożone maliny, truskawki lub jagody.

W miarę możliwości staraj się korzystać z owoców sezonowych, które nie potrzebują przebyć długiej drogi, by trafić do twojego domu. Jeśli decydujesz się na mrożone owoce, poczekaj aż rozmrożą się w temperaturze pokojowej. 

Przepis na muffinki z mascarpone

Z podanych poniżej składników powinno wyjść ok. 12 dużych muffinek lub 24 małe – ich ilość jest zależna od wielkości i kształtu foremek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub pół łyżeczki ziarenek z laski wanilii,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 100 g świeżych borówek amerykańskich.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
  2. Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj mleko, cukier, roztopione masło i cukier waniliowy (lub ziarna wanilii).
  3. Przełóż mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko dużą drewnianą łyżką.
  4. Do foremek na muffinki nałóż po 1 łyżce ciasta. Następnie na środek połóż 1 łyżeczkę mascarpone i kilka borówek.
  5. Krem i owoce przykryj drugą łyżką ciasta.
  6. Tak przygotowane muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste