Takie muffinki robię co roku na święta. Znikają ze stołu szybciej niż babka piaskowa
Może zamiast jednej dużej babki wielkanocnej skusisz się na mniejsze muffinki z kremowym nadzieniem w środku? W takiej formie nie tylko świetnie wyglądają na świątecznym stole, ale równie dobrze prezentują się w koszyku wielkanocnym. Z dodatkiem borówek i mascarpone są tak pyszne, że trudno im się oprzeć.
Myśląc o muffinkach z mascarpone prawdopodobnie masz w głowie obraz miękkich babeczek z kremem na wierzchu. Pomyśl, że tym razem krem jest ukryty w środku, pomiędzy warstwami delikatnego, miękkiego ciasta. Całość uzupełniają kwaskowe owoce, których soki rozpływają się po podniebieniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami
Takie muffinki zrobisz z różnymi owocami
Serek mascarpone stanowi kremowe serce tych muffinek, a owoce są przyjemnym dodatkiem, który możesz wymieniać odpowiednio do swojego gustu. Obok borówek doskonale sprawdzą się świeże lub mrożone maliny, truskawki lub jagody.
W miarę możliwości staraj się korzystać z owoców sezonowych, które nie potrzebują przebyć długiej drogi, by trafić do twojego domu. Jeśli decydujesz się na mrożone owoce, poczekaj aż rozmrożą się w temperaturze pokojowej.
Przepis na muffinki z mascarpone
Z podanych poniżej składników powinno wyjść ok. 12 dużych muffinek lub 24 małe – ich ilość jest zależna od wielkości i kształtu foremek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub pół łyżeczki ziarenek z laski wanilii,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 150 g serka mascarpone,
- 100 g świeżych borówek amerykańskich.
Wykonanie:
- Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
- Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj mleko, cukier, roztopione masło i cukier waniliowy (lub ziarna wanilii).
- Przełóż mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko dużą drewnianą łyżką.
- Do foremek na muffinki nałóż po 1 łyżce ciasta. Następnie na środek połóż 1 łyżeczkę mascarpone i kilka borówek.
- Krem i owoce przykryj drugą łyżką ciasta.
- Tak przygotowane muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.