Takie muffinki robię co roku na święta. Znikają ze stołu szybciej niż babka piaskowa

Może zamiast jednej dużej babki wielkanocnej skusisz się na mniejsze muffinki z kremowym nadzieniem w środku? W takiej formie nie tylko świetnie wyglądają na świątecznym stole, ale równie dobrze prezentują się w koszyku wielkanocnym. Z dodatkiem borówek i mascarpone są tak pyszne, że trudno im się oprzeć.

Muffinki z mascarpone skrywają w środku kremowe serceMuffinki z mascarpone skrywają w środku kremowe serce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Myśląc o muffinkach z mascarpone prawdopodobnie masz w głowie obraz miękkich babeczek z kremem na wierzchu. Pomyśl, że tym razem krem jest ukryty w środku, pomiędzy warstwami delikatnego, miękkiego ciasta. Całość uzupełniają kwaskowe owoce, których soki rozpływają się po podniebieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami

Takie muffinki zrobisz z różnymi owocami

Serek mascarpone stanowi kremowe serce tych muffinek, a owoce są przyjemnym dodatkiem, który możesz wymieniać odpowiednio do swojego gustu. Obok borówek doskonale sprawdzą się świeże lub mrożone maliny, truskawki lub jagody.

W miarę możliwości staraj się korzystać z owoców sezonowych, które nie potrzebują przebyć długiej drogi, by trafić do twojego domu. Jeśli decydujesz się na mrożone owoce, poczekaj aż rozmrożą się w temperaturze pokojowej. 

Przepis na muffinki z mascarpone

Z podanych poniżej składników powinno wyjść ok. 12 dużych muffinek lub 24 małe – ich ilość jest zależna od wielkości i kształtu foremek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub pół łyżeczki ziarenek z laski wanilii,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 100 g świeżych borówek amerykańskich.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
  2. Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj mleko, cukier, roztopione masło i cukier waniliowy (lub ziarna wanilii).
  3. Przełóż mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko dużą drewnianą łyżką.
  4. Do foremek na muffinki nałóż po 1 łyżce ciasta. Następnie na środek połóż 1 łyżeczkę mascarpone i kilka borówek.
  5. Krem i owoce przykryj drugą łyżką ciasta.
  6. Tak przygotowane muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża