Tartaletki różyczki wyglądają tak pięknie, że szkoda zjadać. Warto się przekonać, bo smakują obłędnie
Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami. Estetycznie podane potrawy to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla naszego wzroku. Kiedy serwuję tartaletki z truskawkowymi różyczkami, nikt nie może powstrzymać zachwytu.
19.07.2024 07:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czasami nie potrzeba specjalnych umiejętności i cukierniczych sprzętów, aby wyczarować deser jak z małej, francuskiej cukierni. Tartaletki z truskawkami wymagają odrobinę cierpliwości przy układaniu owoców, ale efekt końcowy jest zdecydowanie tego wart. Kruche ciasto wypełnione bitą śmietaną i owocami to deser, którego nie sposób odmówić.
Tartaletki różyczki z bitą śmietaną
Nie sposób oderwać od nich wzroku, a po spróbowaniu ciężko skończyć na jednej sztuce. Ten deser to mój "pewniak" na specjalne okazje. Cieszy oko dorosłych, wywołuje uśmiech na twarzach dzieci, a przy tym jest po prostu smaczny.
Niektórzy mówią, że są tak urocze, że aż szkoda jeść. Po spróbowaniu jednak zmieniają zdanie i proszę nie tylko o dokładkę, ale również o przepis. A w przepisie nie ma absolutnie nic trudnego - proste składniki podane w wyjątkowy sposób to mój przepis na słodki sukces.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru pudru.
Pozostałe składniki:
- 1 śnieżka w proszku,
- 250 ml zimnego mleka,
- 150 g truskawek,
- listek mięty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mąkę przesiewam wraz z cukrem pudrem na blat lub stolnicę. Dodaję pokrojone w kawałki masło i siekam całość nożem. Następnie wbijam jajko i zagniatam kruche ciasto. Owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
Krok 2. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i przy pomocy szklanki wycinam kółka. Formę na babeczki odwracam do góry nogami i smaruję masłem. Układam kawałki ciasta, formując kształt tartaletek. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 12 minut. Odstawiam do wystudzenia.
Krok 3. Śmietanę w proszku zalewam zimnym mlekiem i ubijam mikserem. Wystudzone spody wypełniam bitą śmietaną i układam plasterki truskawek na kształt płatków róży. Smacznego!