Te drożdżowe ciasteczka zawładną świątecznym stołem. Przepis mam od znajomej z Bratysławy

Jeśli szukasz słodkiego deseru, który odnajdzie się na świątecznym stole, a nie jest tak oczywisty jak sernik czy makowiec, idealnym wyborem będą niewielkie, słowackie ciasteczka bobalki. Otoczone miodem i makiem wspaniale oddają bożonarodzeniowego ducha i na pewno zachwycą całą rodzinę.

Słowackie drożdżowe ciasteczka Słowackie drożdżowe ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcus Z-pics

W każdym kraju podczas świąt na stole pojawiają się nieco inne przysmaki, i nie dotyczy to jedynie dań głównych, ale również deserów. Nasi południowi sąsiedzi podczas Bożego Narodzenia zajadają się bobalkami, czyli pysznymi ciasteczkami drożdżowymi, które po upieczeniu obtacza się miodem i makiem.

Po raz pierwszy usłyszałam o nich od swojej znajomej z Bratysławy, gdy wymieniałyśmy się swoimi ulubionymi świątecznymi przepisami. Postanowiłam ich spróbować i nie zawiodłam się. Nie dość, że są proste nawet dla kulinarnego laika, to jeszcze wyjątkowo apetyczne.

Ciasto jogurtowo-makowe na kruchym spodzie. Dosłownie rozpływa się w ustach

Słowackie ciasteczka z makiem

Bobalki świetnie sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy chcesz zrezygnować z makowca. Są bardzo proste w przygotowaniu, a ich podstawą jest mięciutkie ciasto drożdżowe, które formujemy w niewielkie kuleczki i pieczemy na złocisty kolor.

Są idealne na dwa kęsy, dzięki czemu nie zajmują dużo miejsca w brzuchu, podczas gdy zajadamy się pierogami, krokietami czy ulubioną świąteczną rybą. Wystarczy wsypać je do miseczki i postawić na stole, a każdy na pewno skusi się na co najmniej kilka ciasteczek.

Przepis na słowackie bobalki

Składniki ciasteczek:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 180 ml letniego mleka,
  • 50 g masła,
  • 40 g cukru,
  • 4 g soli,
  • 3 g suchych drożdży.

Składniki polewy:

  • 100 g miodu,
  • 50 g maku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn: w niewielkiej miseczce połącz drożdże z letnim mlekiem, dodaj cukier, szczyptę soli i miękkie masło, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  2. W osobnej misce przesiej mąkę, a gdy zaczyn będzie gotowy, wlej go do mąki i wymieszaj składniki.
  3. Następnie energicznie wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Uformuj kulę, przełóż do lekko posmarowanej miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż wyraźnie podrośnie.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 20 małych części i z każdej uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego.
  6. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy; przykryj ściereczką i odstaw na drugie wyrastanie.
  7. W tym czasie przygotuj polewę: miód delikatnie podgrzej w rondelku, wsyp mak i wymieszaj, a następnie odstaw, by lekko przestygł.
  8. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i piecz ciasteczka przez około 20 minut, aż lekko się zarumienią.
  9. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  10. Przełóż do miski i polej przygotowaną polewą z miodu i maku, mieszając, aby wszystkie kulki były równomiernie pokryte. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟