Te krokiety jadłam pierwszy raz w góralskiej karczmie. Wyprosiłam przepis od kucharza

Góralska kuchnia nie od dziś zachwyca smakiem, a po spróbowaniu tych krokietów przepadłam. To idealna propozycja na sycący, domowy obiad – zwłaszcza jeśli chcemy przypomnieć sobie smak górskiego powietrza i regionalnych specjałów.

Domowe krokiety z góralskim akcentem na pewno cię zachwycąDomowe krokiety z góralskim akcentem na pewno cię zachwycą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jorge Lebron 44

Podczas jednej z wizyt w górach miałam okazję spróbować krokietów z bryndzą i ziemniakami, i od razu się nimi zachwyciłam. Kremowy farsz z ziemniaków i wyrazistego, słonego sera owczego, zawinięty w cienkie naleśniki i podsmażony na złoto, zachwyca smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz

Góralskie sery

Sery góralskie, zwłaszcza bryndza, to prawdziwa duma Podhala i Pienin – powstają według tradycyjnych receptur, z mleka owczego, które nadaje im intensywny smak i wyjątkowy aromat. Bryndza idealnie sprawdza się jako farsz do krokietów – jej kremowa konsystencja dobrze łączy się z ziemniakami, tworząc wyrazisty, ale harmonijny smak. Dzięki naturalnej słoności nie wymaga wielu dodatków, a obecność bakterii fermentacyjnych wspiera trawienie i pozytywnie wpływa na florę jelitową. Bryndza dodaje potrawie głębi i charakteru, który trudno podrobić.

Wybierając oryginalną bryndzę, warto szukać oznaczenia "ChNP" (Chroniona Nazwa Pochodzenia), które gwarantuje autentyczność i jakość produktu. Dobrym znakiem jest też informacja o pochodzeniu z bacówki oraz sezonowość – prawdziwa bryndza powstaje wiosną i latem, kiedy owce są wypasane na halach.

Przepis na góralskie krokiety

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml jasnego piwa bezalkoholowego,
  • 150 ml wody,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki na farsz:

  • 200 g bryndzy,
  • 100 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 20 g posiekanego szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki do panierowania i smażenia:

  • 3 białka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta naleśnikowego – w dużej misce zmiksuj żółtka z wodą i piwem.
  2. Następnie dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  3. Dodaj olej, przypraw szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, odstaw na 15 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj farsz. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć, dodaj pokruszoną bryndzę, jogurt, żółtka i szczypiorek, dopraw solą i pieprzem, wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
  6. Następnie nałóż porcję farszu na środek każdego naleśnika i zawiń w klasyczny kształt krokieta.
  7. Każdy krokiet zanurz w ubitych białkach, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.
  8. Gotowe krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  9. Przykryj, by nie wystygły i podawaj na ciepło z sosem i świeżą surówką.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości