Te krokiety jadłam pierwszy raz w góralskiej karczmie. Wyprosiłam przepis od kucharza

Góralska kuchnia nie od dziś zachwyca smakiem, a po spróbowaniu tych krokietów przepadłam. To idealna propozycja na sycący, domowy obiad – zwłaszcza jeśli chcemy przypomnieć sobie smak górskiego powietrza i regionalnych specjałów.

Domowe krokiety z góralskim akcentem na pewno cię zachwycąDomowe krokiety z góralskim akcentem na pewno cię zachwycą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jorge Lebron 44

Podczas jednej z wizyt w górach miałam okazję spróbować krokietów z bryndzą i ziemniakami, i od razu się nimi zachwyciłam. Kremowy farsz z ziemniaków i wyrazistego, słonego sera owczego, zawinięty w cienkie naleśniki i podsmażony na złoto, zachwyca smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz

Góralskie sery

Sery góralskie, zwłaszcza bryndza, to prawdziwa duma Podhala i Pienin – powstają według tradycyjnych receptur, z mleka owczego, które nadaje im intensywny smak i wyjątkowy aromat. Bryndza idealnie sprawdza się jako farsz do krokietów – jej kremowa konsystencja dobrze łączy się z ziemniakami, tworząc wyrazisty, ale harmonijny smak. Dzięki naturalnej słoności nie wymaga wielu dodatków, a obecność bakterii fermentacyjnych wspiera trawienie i pozytywnie wpływa na florę jelitową. Bryndza dodaje potrawie głębi i charakteru, który trudno podrobić.

Wybierając oryginalną bryndzę, warto szukać oznaczenia "ChNP" (Chroniona Nazwa Pochodzenia), które gwarantuje autentyczność i jakość produktu. Dobrym znakiem jest też informacja o pochodzeniu z bacówki oraz sezonowość – prawdziwa bryndza powstaje wiosną i latem, kiedy owce są wypasane na halach.

Przepis na góralskie krokiety

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml jasnego piwa bezalkoholowego,
  • 150 ml wody,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki na farsz:

  • 200 g bryndzy,
  • 100 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 20 g posiekanego szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki do panierowania i smażenia:

  • 3 białka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta naleśnikowego – w dużej misce zmiksuj żółtka z wodą i piwem.
  2. Następnie dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  3. Dodaj olej, przypraw szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, odstaw na 15 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj farsz. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć, dodaj pokruszoną bryndzę, jogurt, żółtka i szczypiorek, dopraw solą i pieprzem, wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
  6. Następnie nałóż porcję farszu na środek każdego naleśnika i zawiń w klasyczny kształt krokieta.
  7. Każdy krokiet zanurz w ubitych białkach, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.
  8. Gotowe krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  9. Przykryj, by nie wystygły i podawaj na ciepło z sosem i świeżą surówką.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇