Te placki zajadałam w Grecji. Nawet ziemniaczane wypadają przy nich blado
Te placuszki jeszcze przed spróbowaniem cieszą oko. Są lekko czerwone, aromatyczne i tak smaczne, że te ziemniaczane szybko pójdą w odstawkę.
Kuchnia grecka to nie tylko feta na tysiące sposobów, gyros i souvlaki. Wśród klasycznych potraw, znanych przede wszystkim na wyspach, wyróżniają się tomatokeftedes, czyli słoneczne placki z pomidorów. Podawane z rześkim sosem tzatziki świetnie sprawdzą się na letni obiad lub pożywną kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Greckie placki pomidorowe
Grecja to nie tylko słońce, niebieskie morze i piękne zachody słońca, ale również pyszna kuchnia. Podczas wakacji warto spróbować tomatokeftedes, czyli chrupiących placków z pomidora z dodatkiem rześkiej mięty. To jedno z dań, które pozwoli odkryć to warzywo na nowo i zaprosić je nie tylko na kanapki. Latem sprawdzą się lepiej niż nasze placki ziemniaczane, bijąc je na głowę świeżością, lekkością i aromatem lata.
Tomatokeftedes pochodzą z Santorini, wulkanicznej wyspy, która słynie z niezwykle słodkich i aromatycznych pomidorów. Nie są to typowe "kotlety", a raczej delikatne placuszki, które po usmażeniu stają się złociste i cudownie chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie i pełne smaku w środku.
Przepis na tomatokeftedes
Nie musisz lecieć na Santorini, by spróbować tego dania. Z łatwością odtworzysz je w domu, korzystając z naszych polskich, wygrzanych w słońcu pomidorów.
Składniki:
- 500 g dojrzałych, twardych pomidorów (najlepiej śliwkowych lub rzymskich),
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- pół szklanki posiekanej świeżej mięty,
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub bardzo drobno pokrój.
- Przełóż na sitko wyłożone gazą lub czystą ściereczką i odciśnij jak najwięcej soku. Odstaw na 20 minut.
- Do dużej miski przełóż odsączone pomidory. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, świeżą miętę i natkę pietruszki.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do warzyw, dokładnie mieszając, aż uzyskasz gęste ciasto. Konsystencja powinna być na tyle zwarta, by można było nakładać je łyżką. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki; jeśli za gęsta, odrobinę odciśniętego soku pomidorowego lub wody.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej dość grubą porcję oleju.
- Wykładaj łyżką porcje masy, formując placuszki.
- Smaż z obu stron przez ok. 2-3 minuty, aż się zarumienią.
- Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tomatokeftedes najlepiej smakują podane na ciepło. Tradycyjnie serwuje się je z sosem tzatziki lub po prostu z kawałkiem cytryny do skropienia. Doskonale smakują również z prostym jogurtem naturalnym lub świeżą sałatką grecką. To danie idealne na lekki obiad, pyszną kolację czy ciekawą przystawkę. Smacznego!