Te racuchy będą wyrośnięte i mięciutkie. Babciny przepis jest najlepszy

Puszyste placuszki z patelni to danie, które znika od razu po usmażeniu. Nikt nie czeka, aż wszystkie wypełnią półmisek, ponieważ wiadomo, że najlepiej smakują prosto z patelni. Próbowałam różnych wersji, ale przepis z kefirem jest zdecydowanie najlepszy. Racuchy wychodzą wyrośnięte, rumiane i mięciutkie jak chmurka.

Te racuchy smakują jak u babciTe racuchy smakują jak u babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Racuchy smakują wyśmienicie tuż po usmażeniu, zwłaszcza z odrobiną miodu lub syropu klonowego. Możesz też posypać je cukrem pudrem lub podać z sezonowymi owocami, takimi jak borówki czy maliny. Dla miłośników klasyki, polecam tradycyjną śmietanę i posypkę z cukru waniliowego, która wprowadza wyjątkowy aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Kefir – najważniejszy składnik babcinych racuchów

Kluczową rolę w przepisie na racuchy odgrywa kefir. Jego gęsta konsystencja dodaje ciastu potrzebnej struktury, która utrzymuje się w trakcie smażenia, a lekko kwaśny smak równoważy słodkość cukru. Można powiedzieć, że to właśnie kefir odpowiada za delikatność racuchów. Dzięki swojej naturalnej fermentacji przyczynia się także do lekkiego rośnięcia ciasta bez użycia drożdży, co jest istotnym aspektem tego przepisu.

Sekret idealnych placuszków

Aby ciasto na racuchy miało gładką konsystencję, warto dodać mąkę przesiewaną przez sitko. Stopniowo wmieszaj ją w masę. W ten sposób unikniesz grudek, a ciasto będzie lekkie i jednocześnie gładkie.

Dodatkowo, pozostawienie ciasta na kilka minut po wymieszaniu składników pozwala na aktywację sody oczyszczonej, sprawiając, że placuszki wychodzą jeszcze bardziej puszyste. Jeśli zależy ci na lekko chrupiącej skórce, możesz do ciasta dodać łyżkę oleju.

Przepis na racuchy z kefirem

Zamiast kefiru możesz użyć maślanki, która jest delikatniejsza w smaku. Jednak to właśnie kefir sprawia, że racuchy są tak lekkie i puszyste. Dzięki jego gęstszej konsystencji ciasto jest bardziej stabilne, a placuszki łatwiejsze do usmażenia.

Składniki:

  • 0,5 l kefiru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. W dużej misce wymieszaj kefir z jajkami przy pomocy rózgi kuchennej.
  2. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, cukier i szczyptę soli. Na końcu wsyp płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju (musi pokryć całe dno patelni).
  4. Na rozgrzany olej kładź łyżką ciasto na racuchy.
  5. Smaż na średniej mocy palnika przez 3 minuty z jednej i z drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój