Te racuchy będą wyrośnięte i mięciutkie. Babciny przepis jest najlepszy
Puszyste placuszki z patelni to danie, które znika od razu po usmażeniu. Nikt nie czeka, aż wszystkie wypełnią półmisek, ponieważ wiadomo, że najlepiej smakują prosto z patelni. Próbowałam różnych wersji, ale przepis z kefirem jest zdecydowanie najlepszy. Racuchy wychodzą wyrośnięte, rumiane i mięciutkie jak chmurka.
Racuchy smakują wyśmienicie tuż po usmażeniu, zwłaszcza z odrobiną miodu lub syropu klonowego. Możesz też posypać je cukrem pudrem lub podać z sezonowymi owocami, takimi jak borówki czy maliny. Dla miłośników klasyki, polecam tradycyjną śmietanę i posypkę z cukru waniliowego, która wprowadza wyjątkowy aromat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny
Kefir – najważniejszy składnik babcinych racuchów
Kluczową rolę w przepisie na racuchy odgrywa kefir. Jego gęsta konsystencja dodaje ciastu potrzebnej struktury, która utrzymuje się w trakcie smażenia, a lekko kwaśny smak równoważy słodkość cukru. Można powiedzieć, że to właśnie kefir odpowiada za delikatność racuchów. Dzięki swojej naturalnej fermentacji przyczynia się także do lekkiego rośnięcia ciasta bez użycia drożdży, co jest istotnym aspektem tego przepisu.
Sekret idealnych placuszków
Aby ciasto na racuchy miało gładką konsystencję, warto dodać mąkę przesiewaną przez sitko. Stopniowo wmieszaj ją w masę. W ten sposób unikniesz grudek, a ciasto będzie lekkie i jednocześnie gładkie.
Dodatkowo, pozostawienie ciasta na kilka minut po wymieszaniu składników pozwala na aktywację sody oczyszczonej, sprawiając, że placuszki wychodzą jeszcze bardziej puszyste. Jeśli zależy ci na lekko chrupiącej skórce, możesz do ciasta dodać łyżkę oleju.
Przepis na racuchy z kefirem
Zamiast kefiru możesz użyć maślanki, która jest delikatniejsza w smaku. Jednak to właśnie kefir sprawia, że racuchy są tak lekkie i puszyste. Dzięki jego gęstszej konsystencji ciasto jest bardziej stabilne, a placuszki łatwiejsze do usmażenia.
Składniki:
- 0,5 l kefiru,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- W dużej misce wymieszaj kefir z jajkami przy pomocy rózgi kuchennej.
- Dodaj przesianą przez sitko mąkę, cukier i szczyptę soli. Na końcu wsyp płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju (musi pokryć całe dno patelni).
- Na rozgrzany olej kładź łyżką ciasto na racuchy.
- Smaż na średniej mocy palnika przez 3 minuty z jednej i z drugiej strony.