WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

Te racuchy będą wyrośnięte i mięciutkie. Babciny przepis jest najlepszy

Puszyste placuszki z patelni to danie, które znika od razu po usmażeniu. Nikt nie czeka, aż wszystkie wypełnią półmisek, ponieważ wiadomo, że najlepiej smakują prosto z patelni. Próbowałam różnych wersji, ale przepis z kefirem jest zdecydowanie najlepszy. Racuchy wychodzą wyrośnięte, rumiane i mięciutkie jak chmurka.

Te racuchy smakują jak u babciTe racuchy smakują jak u babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Racuchy smakują wyśmienicie tuż po usmażeniu, zwłaszcza z odrobiną miodu lub syropu klonowego. Możesz też posypać je cukrem pudrem lub podać z sezonowymi owocami, takimi jak borówki czy maliny. Dla miłośników klasyki, polecam tradycyjną śmietanę i posypkę z cukru waniliowego, która wprowadza wyjątkowy aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Kefir – najważniejszy składnik babcinych racuchów

Kluczową rolę w przepisie na racuchy odgrywa kefir. Jego gęsta konsystencja dodaje ciastu potrzebnej struktury, która utrzymuje się w trakcie smażenia, a lekko kwaśny smak równoważy słodkość cukru. Można powiedzieć, że to właśnie kefir odpowiada za delikatność racuchów. Dzięki swojej naturalnej fermentacji przyczynia się także do lekkiego rośnięcia ciasta bez użycia drożdży, co jest istotnym aspektem tego przepisu.

Sekret idealnych placuszków

Aby ciasto na racuchy miało gładką konsystencję, warto dodać mąkę przesiewaną przez sitko. Stopniowo wmieszaj ją w masę. W ten sposób unikniesz grudek, a ciasto będzie lekkie i jednocześnie gładkie.

Dodatkowo, pozostawienie ciasta na kilka minut po wymieszaniu składników pozwala na aktywację sody oczyszczonej, sprawiając, że placuszki wychodzą jeszcze bardziej puszyste. Jeśli zależy ci na lekko chrupiącej skórce, możesz do ciasta dodać łyżkę oleju.

Przepis na racuchy z kefirem

Zamiast kefiru możesz użyć maślanki, która jest delikatniejsza w smaku. Jednak to właśnie kefir sprawia, że racuchy są tak lekkie i puszyste. Dzięki jego gęstszej konsystencji ciasto jest bardziej stabilne, a placuszki łatwiejsze do usmażenia.

Składniki:

  • 0,5 l kefiru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. W dużej misce wymieszaj kefir z jajkami przy pomocy rózgi kuchennej.
  2. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, cukier i szczyptę soli. Na końcu wsyp płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju (musi pokryć całe dno patelni).
  4. Na rozgrzany olej kładź łyżką ciasto na racuchy.
  5. Smaż na średniej mocy palnika przez 3 minuty z jednej i z drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯