Tę sałatkę zrobisz w 5 minut. Idealna na lato i gdy goście są już w drodze

Latem nie ma nic lepszego niż miska owoców podana z kremowym sosem. Taka sałatka nie tylko orzeźwia, ale też pozwala wykorzystać to, co sezonowe i najlepsze. Robi się ją błyskawicznie, z prostych składników — idealna, gdy upał doskwiera albo goście wpadają znienacka.

Zdrowa sałatka owocowa otoczona śmietanowym sosemZdrowa sałatka owocowa otoczona śmietanowym sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Winogrona najlepsze są późnym latem i wczesną jesienią, gdy osiągają pełnię smaku i soczystości. Szkoda nie skorzystać z tego momentu — zwłaszcza gdy w kilka minut można przygotować z nich pyszną sałatkę z kremowym sosem na bazie śmietany i chrupiącymi orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Które winogrona wybrać?

Zielone winogrona są łagodniejsze w smaku, zawierają mniej cukru i dobrze wpływają na trawienie dzięki zawartości błonnika. Fioletowe to prawdziwa skarbnica antyoksydantów — wspierają odporność, chronią serce i pomagają w walce ze stanami zapalnymi.

Obie odmiany mają swoje zalety, dlatego najlepiej łączyć je w jednej misce — dla smaku, koloru i korzyści zdrowotnych. Taki duet nie tylko świetnie wygląda, ale też dostarcza różnorodnych składników odżywczych, które wspomagają codzienną kondycję organizmu i dodają energii.

Dlaczego warto jeść winogrona?

Winogrona to nie tylko słodki smak – to także doskonałe źródło błonnika, witamin (zwłaszcza C i z grupy B) oraz cennych składników mineralnych, takich jak potas i magnez. Spożywa się je ze skórką, bo po pierwsze obieranie ich byłoby wyjątkowo niewygodne, a po drugie właśnie tam znajduje się najwięcej cennych substancji, które wspierają zdrowie, wzmacniają odporność i ułatwiają trawienie.

Warto jednak unikać suszonych winogron, które choć smaczne, są znacznie bardziej kaloryczne, zawierają więcej cukru i mają mniejszą wartość odżywczą.

Przepis na sałatkę z winogron

Składniki:

  • 500 g winogron zielonych,
  • 500 g winogron czerwonych,
  • 120 g serka śmietankowego,
  • 90 g orzechów włoskich,
  • 75 g śmietany 18 proc.,
  • 60 g brązowego cukru,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • kilka listków mięty (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie osusz winogrona; najlepiej wybierz te bez pestek — będą wygodniejsze do jedzenia.
  2. Możesz przekroić winogrona na pół, ale nie jest to konieczne.
  3. W misce połącz serek śmietankowy ze śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dodaj winogrona i delikatnie wymieszaj, tak aby równomiernie pokryły się sosem.
  5. Posiekaj orzechy włoskie i posyp nimi sałatkę z wierzchu.
  6. Wstaw do lodówki na około godzinę i podawaj dobrze schłodzoną.
  7. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę kilkoma umytymi listkami mięty.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości