Tę sałatkę zrobisz w 5 minut. Idealna na lato i gdy goście są już w drodze

Latem nie ma nic lepszego niż miska owoców podana z kremowym sosem. Taka sałatka nie tylko orzeźwia, ale też pozwala wykorzystać to, co sezonowe i najlepsze. Robi się ją błyskawicznie, z prostych składników — idealna, gdy upał doskwiera albo goście wpadają znienacka.

Zdrowa sałatka owocowa otoczona śmietanowym sosemZdrowa sałatka owocowa otoczona śmietanowym sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Winogrona najlepsze są późnym latem i wczesną jesienią, gdy osiągają pełnię smaku i soczystości. Szkoda nie skorzystać z tego momentu — zwłaszcza gdy w kilka minut można przygotować z nich pyszną sałatkę z kremowym sosem na bazie śmietany i chrupiącymi orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Które winogrona wybrać?

Zielone winogrona są łagodniejsze w smaku, zawierają mniej cukru i dobrze wpływają na trawienie dzięki zawartości błonnika. Fioletowe to prawdziwa skarbnica antyoksydantów — wspierają odporność, chronią serce i pomagają w walce ze stanami zapalnymi.

Obie odmiany mają swoje zalety, dlatego najlepiej łączyć je w jednej misce — dla smaku, koloru i korzyści zdrowotnych. Taki duet nie tylko świetnie wygląda, ale też dostarcza różnorodnych składników odżywczych, które wspomagają codzienną kondycję organizmu i dodają energii.

Dlaczego warto jeść winogrona?

Winogrona to nie tylko słodki smak – to także doskonałe źródło błonnika, witamin (zwłaszcza C i z grupy B) oraz cennych składników mineralnych, takich jak potas i magnez. Spożywa się je ze skórką, bo po pierwsze obieranie ich byłoby wyjątkowo niewygodne, a po drugie właśnie tam znajduje się najwięcej cennych substancji, które wspierają zdrowie, wzmacniają odporność i ułatwiają trawienie.

Warto jednak unikać suszonych winogron, które choć smaczne, są znacznie bardziej kaloryczne, zawierają więcej cukru i mają mniejszą wartość odżywczą.

Przepis na sałatkę z winogron

Składniki:

  • 500 g winogron zielonych,
  • 500 g winogron czerwonych,
  • 120 g serka śmietankowego,
  • 90 g orzechów włoskich,
  • 75 g śmietany 18 proc.,
  • 60 g brązowego cukru,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • kilka listków mięty (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie osusz winogrona; najlepiej wybierz te bez pestek — będą wygodniejsze do jedzenia.
  2. Możesz przekroić winogrona na pół, ale nie jest to konieczne.
  3. W misce połącz serek śmietankowy ze śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dodaj winogrona i delikatnie wymieszaj, tak aby równomiernie pokryły się sosem.
  5. Posiekaj orzechy włoskie i posyp nimi sałatkę z wierzchu.
  6. Wstaw do lodówki na około godzinę i podawaj dobrze schłodzoną.
  7. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę kilkoma umytymi listkami mięty.
Wybrane dla Ciebie
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀