PrzepisBoże NarodzenieTej sałatki nie może zabraknąć na święta. W moim domu każdy uwielbia

Tej sałatki nie może zabraknąć na święta. W moim domu każdy uwielbia

Tej sałatki nie może zabraknąć na święta. W moim domu każdy uwielbia
Tej sałatki nie może zabraknąć na święta. W moim domu każdy uwielbia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DENO
23.12.2023 19:03

Sałatki to nieodłączny element świątecznego stołu. Obok tradycyjnych sałatek jarzynowych, warto postawić na coś niecodziennego, co zachwyci gości. Świetnym pomysłem jest sałatka śledziowa z burakami i jajkami. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak jest niepowtarzalny.

W czasie świąt nie może zabraknąć na stole jednego niezwykłego przysmaku - szybkiej, kolorowej i pełnej smaku sałatki świątecznej. W moim domu stała się ona absolutnym hitem, zyskując uznanie każdego, kto miał przyjemność jej spróbować. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt robi wrażenie na gościach. Oto sprawdzony przepis na sałatkę, która zdobyła serca mojej rodziny i z pewnością zrobi to samo i u was!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na świąteczną sałatkę z burakami i śledziem

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 duże buraki,
  • 250 g śledzi matias,
  • pęczek szczypiorku,
  • 6 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Buraki obieram ze skórki, zawijam je w folię aluminiową, a następnie umieszczam w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Piekę przez około 50 minut albo do momentu, gdy stają się miękkie. Po tym czasie pozostawiam je do wystudzenia, a następnie ścieram na tarce o dużych oczkach.

Śledzie odsączam z zalewy i delikatnie osuszam za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroję je w nieduże kostki. Jajka gotuję na twardo, po czym pozostawiam do ostudzenia, obieram i również kroję w kostkę. Szczypiorek dokładnie myję i drobno siekam.

Na dnie salaterki układam śledzie, smarując je dwiema łyżkami majonezu. Następnie układam buraczki, które również pokrywam warstwą majonezu. Teraz czas na jajka, równomiernie rozkładam je na warstwie buraczków i smaruję sosem, podobnie jak wcześniejsze warstwy.

Wierzch sałatki posypuję szczypiorkiem. Jeśli potrzeba, pomiędzy warstwy dodaję niewielką ilość soli i pieprzu. Całą sałatkę wkładam do lodówki, aby schłodzić przed podaniem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także