Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz

Gdy tylko wyciągniesz go z piekarnika, poczujesz zapach, który przywołuje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Ten chleb na kefirze smakuje tak domowo, że nie da się go porównać z żadnym bochenkiem z piekarni.

Chleb na kefirzeChleb na kefirze smakuje obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Niektórzy mają smak dzieciństwa zamknięty w słoiku dżemu, inni w kotlecie mielonym, a ja zaś w kromce chleba z kefirem. To właśnie ten przepis od lat przekazywany jest w naszej rodzinie. Prosty, sprawdzony i dający efekt, którego nie osiągniesz żadnym gotowym produktem ze sklepu. Chleb na kefirze ma wyjątkową strukturę, sprężysty środek, który nie kruszy się przy krojeniu, i chrupiącą skórkę, którą można jeść bez końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Przepis na chleb na kefirze

Nie musisz mieć piekarskiego doświadczenia ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczy porządna miska, piekarnik i dobre składniki. A jeśli chcesz dodać mu charakteru, możesz sięgnąć po dodatki – zioła, oliwki, suszone pomidory czy posypki z czarnuszki i sezamu. Wszystko zależy od twojej fantazji. Ale podstawowy przepis jest tak dobry, że i bez nich robi robotę.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 g drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 600 g kefiru,
  • odrobina mąki do podsypania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz drożdże do niewielkiej miski, dodaj dwie łyżki ciepłej wody i cukier. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić. To jest znak, że drożdże działają.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę. To ważne, bo napowietrzy ją i sprawi, że chleb będzie bardziej puszysty. Dodaj sól, jajka, kefir oraz zaczyn drożdżowy.
  3. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Masa powinna być dość zbita, ale elastyczna. Gdy będzie gładka i nieklejąca się do dłoni, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości.
  4. Następnie podziel wyrośnięte ciasto na dwie części. Uformuj bochenki i ułóż je w podłużnych formach wysypanych mąką. Przykryj i pozostaw na kolejną godzinę, żeby znów wyrosły.
  5. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Na jego spodzie ustaw naczynie z wodą, para sprawi, że skórka chleba będzie wyjątkowo chrupiąca. Piecz ok. 40 minut, aż bochenki się zarumienią i będą wydawać głuchy dźwięk po stuknięciu w spód.

Z czym podać chleb na kefirze?

Z czym tylko chcesz, ale kilka pomysłów zawsze się przyda. Chleb na kefirze doskonale smakuje z domową pastą jajeczną - tą kremową, łagodną, idealnie pasującą do jego miękkiego wnętrza. Jeśli wolisz coś wyrazistszego, to pasta z tuńczyka albo schab gotowany będą strzałem w dziesiątkę. A jeśli jesteś fanem klasyki, po prostu samo masło i ogórek kiszony będą genialnym rozwiązaniem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki