WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz

Gdy tylko wyciągniesz go z piekarnika, poczujesz zapach, który przywołuje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Ten chleb na kefirze smakuje tak domowo, że nie da się go porównać z żadnym bochenkiem z piekarni.

Chleb na kefirzeChleb na kefirze smakuje obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Niektórzy mają smak dzieciństwa zamknięty w słoiku dżemu, inni w kotlecie mielonym, a ja zaś w kromce chleba z kefirem. To właśnie ten przepis od lat przekazywany jest w naszej rodzinie. Prosty, sprawdzony i dający efekt, którego nie osiągniesz żadnym gotowym produktem ze sklepu. Chleb na kefirze ma wyjątkową strukturę, sprężysty środek, który nie kruszy się przy krojeniu, i chrupiącą skórkę, którą można jeść bez końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Przepis na chleb na kefirze

Nie musisz mieć piekarskiego doświadczenia ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczy porządna miska, piekarnik i dobre składniki. A jeśli chcesz dodać mu charakteru, możesz sięgnąć po dodatki – zioła, oliwki, suszone pomidory czy posypki z czarnuszki i sezamu. Wszystko zależy od twojej fantazji. Ale podstawowy przepis jest tak dobry, że i bez nich robi robotę.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 g drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 600 g kefiru,
  • odrobina mąki do podsypania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz drożdże do niewielkiej miski, dodaj dwie łyżki ciepłej wody i cukier. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić. To jest znak, że drożdże działają.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę. To ważne, bo napowietrzy ją i sprawi, że chleb będzie bardziej puszysty. Dodaj sól, jajka, kefir oraz zaczyn drożdżowy.
  3. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Masa powinna być dość zbita, ale elastyczna. Gdy będzie gładka i nieklejąca się do dłoni, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości.
  4. Następnie podziel wyrośnięte ciasto na dwie części. Uformuj bochenki i ułóż je w podłużnych formach wysypanych mąką. Przykryj i pozostaw na kolejną godzinę, żeby znów wyrosły.
  5. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Na jego spodzie ustaw naczynie z wodą, para sprawi, że skórka chleba będzie wyjątkowo chrupiąca. Piecz ok. 40 minut, aż bochenki się zarumienią i będą wydawać głuchy dźwięk po stuknięciu w spód.

Z czym podać chleb na kefirze?

Z czym tylko chcesz, ale kilka pomysłów zawsze się przyda. Chleb na kefirze doskonale smakuje z domową pastą jajeczną - tą kremową, łagodną, idealnie pasującą do jego miękkiego wnętrza. Jeśli wolisz coś wyrazistszego, to pasta z tuńczyka albo schab gotowany będą strzałem w dziesiątkę. A jeśli jesteś fanem klasyki, po prostu samo masło i ogórek kiszony będą genialnym rozwiązaniem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne