Stary chleb zamieniam w chipsy. Chrupią aż miło
W chlebaku zalegają resztki pieczywa lub naszła cię ochota na pochrupanie czegoś do ulubionego serialu? Postaw na proste, domowe chipsy chlebowe.
To coś pomiędzy sucharkami a chipsami. W sklepie znaleźć można podobne produkty, ale te domowe chipsy chlebowe smakują zdecydowanie najlepiej. Są pikantne, lekko czosnkowe i tak smaczne, że miska szybko zaczyna świecić pustkami. Budżetowa przekąska zrobi furorę na imprezach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent
Chipsy chlebowe
Sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest cała masa, więc grzechem byłoby wyrzucać go do kosza. Zamiast jednak robić zapiekanki lub ścierać na bułkę tartą, postaw na pyszne chipsy w przyprawach. W moim domu to hit, wygryzający nawet popcorn i krakersy. To idealny dodatek do zup sałatek, a także samodzielna przekąska do chrupania podczas wieczornego seansu filmowego.
Takie przekąski wychodzą znacznie taniej niż te z marketu, a jednocześnie sam możesz dopasować ilość przypraw. Mniej czosnku, bo szykuje się randka, więc ostrej papryki, bo lubisz poczuć ogień? Nie ma problemu, wszystko zależy od ciebie.
Składniki:
- 200 g bagietki pszennej (ok.2 sztuki),
- pół cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- słodka i ostra papryka do smaku,
- suszone pomidory w formie przyprawy lub przyprawa do pizzy,
- suszona bazylia,
- 125 ml oleju roślinnego (pół szklanki),
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój na mniejsze części i zblenduj na gładką masę wraz z olejem lub oliwą.
- Dodaj przyprawy wedle uznania i wymieszaj.
- Bagietkę pokrój w cienkie kromeczki o grubości około 2-3 mm.
- Posmaruj pieczywo przygotowaną mieszanką z obu stron.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób to w jednej warstwie, nie układaj chipsów jeden na drugim.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 5 minut.
- Po tym czasie przewróć je i włóż znów do piekarnika na kilka minut, aż zarumienią się z drugiej strony.
Gotowe chipsy wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Możesz serwować je jako samodzielną przekąskę, dobrze smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Sprawdzą się też jako dodatek do hummusu, zastąpią grzanki w sałatce czy też podkręcą smak pomidorowego kremu. Smacznego!