Stary chleb zamieniam w chipsy. Chrupią aż miło

W chlebaku zalegają resztki pieczywa lub naszła cię ochota na pochrupanie czegoś do ulubionego serialu? Postaw na proste, domowe chipsy chlebowe.

Proste i tanie chipsy chleboweProste i tanie chipsy chlebowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To coś pomiędzy sucharkami a chipsami. W sklepie znaleźć można podobne produkty, ale te domowe chipsy chlebowe smakują zdecydowanie najlepiej. Są pikantne, lekko czosnkowe i tak smaczne, że miska szybko zaczyna świecić pustkami. Budżetowa przekąska zrobi furorę na imprezach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Chipsy chlebowe

Sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest cała masa, więc grzechem byłoby wyrzucać go do kosza. Zamiast jednak robić zapiekanki lub ścierać na bułkę tartą, postaw na pyszne chipsy w przyprawach. W moim domu to hit, wygryzający nawet popcorn i krakersy. To idealny dodatek do zup sałatek, a także samodzielna przekąska do chrupania podczas wieczornego seansu filmowego.

Chlebowe chipsy chrupią aż miło
Chlebowe chipsy chrupią aż miło © Adobe Stock | Michael Zhang (michaeljung@163.com)

Takie przekąski wychodzą znacznie taniej niż te z marketu, a jednocześnie sam możesz dopasować ilość przypraw. Mniej czosnku, bo szykuje się randka, więc ostrej papryki, bo lubisz poczuć ogień? Nie ma problemu, wszystko zależy od ciebie.

Składniki:

  • 200 g bagietki pszennej (ok.2 sztuki),
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • słodka i ostra papryka do smaku,
  • suszone pomidory w formie przyprawy lub przyprawa do pizzy,
  • suszona bazylia,
  • 125 ml oleju roślinnego (pół szklanki),
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój na mniejsze części i zblenduj na gładką masę wraz z olejem lub oliwą.
  2. Dodaj przyprawy wedle uznania i wymieszaj.
  3. Bagietkę pokrój w cienkie kromeczki o grubości około 2-3 mm.
  4. Posmaruj pieczywo przygotowaną mieszanką z obu stron.
  5. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób to w jednej warstwie, nie układaj chipsów jeden na drugim.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 5 minut.
  7. Po tym czasie przewróć je i włóż znów do piekarnika na kilka minut, aż zarumienią się z drugiej strony.

Gotowe chipsy wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Możesz serwować je jako samodzielną przekąskę, dobrze smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Sprawdzą się też jako dodatek do hummusu, zastąpią grzanki w sałatce czy też podkręcą smak pomidorowego kremu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste