Stary chleb zamieniam w chipsy. Chrupią aż miło

W chlebaku zalegają resztki pieczywa lub naszła cię ochota na pochrupanie czegoś do ulubionego serialu? Postaw na proste, domowe chipsy chlebowe.

Proste i tanie chipsy chleboweProste i tanie chipsy chlebowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To coś pomiędzy sucharkami a chipsami. W sklepie znaleźć można podobne produkty, ale te domowe chipsy chlebowe smakują zdecydowanie najlepiej. Są pikantne, lekko czosnkowe i tak smaczne, że miska szybko zaczyna świecić pustkami. Budżetowa przekąska zrobi furorę na imprezach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Chipsy chlebowe

Sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest cała masa, więc grzechem byłoby wyrzucać go do kosza. Zamiast jednak robić zapiekanki lub ścierać na bułkę tartą, postaw na pyszne chipsy w przyprawach. W moim domu to hit, wygryzający nawet popcorn i krakersy. To idealny dodatek do zup sałatek, a także samodzielna przekąska do chrupania podczas wieczornego seansu filmowego.

Chlebowe chipsy chrupią aż miło
Chlebowe chipsy chrupią aż miło © Adobe Stock | Michael Zhang (michaeljung@163.com)

Takie przekąski wychodzą znacznie taniej niż te z marketu, a jednocześnie sam możesz dopasować ilość przypraw. Mniej czosnku, bo szykuje się randka, więc ostrej papryki, bo lubisz poczuć ogień? Nie ma problemu, wszystko zależy od ciebie.

Składniki:

  • 200 g bagietki pszennej (ok.2 sztuki),
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • słodka i ostra papryka do smaku,
  • suszone pomidory w formie przyprawy lub przyprawa do pizzy,
  • suszona bazylia,
  • 125 ml oleju roślinnego (pół szklanki),
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój na mniejsze części i zblenduj na gładką masę wraz z olejem lub oliwą.
  2. Dodaj przyprawy wedle uznania i wymieszaj.
  3. Bagietkę pokrój w cienkie kromeczki o grubości około 2-3 mm.
  4. Posmaruj pieczywo przygotowaną mieszanką z obu stron.
  5. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób to w jednej warstwie, nie układaj chipsów jeden na drugim.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 5 minut.
  7. Po tym czasie przewróć je i włóż znów do piekarnika na kilka minut, aż zarumienią się z drugiej strony.

Gotowe chipsy wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Możesz serwować je jako samodzielną przekąskę, dobrze smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Sprawdzą się też jako dodatek do hummusu, zastąpią grzanki w sałatce czy też podkręcą smak pomidorowego kremu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka