Stary chleb zamieniam w chipsy. Chrupią aż miło

W chlebaku zalegają resztki pieczywa lub naszła cię ochota na pochrupanie czegoś do ulubionego serialu? Postaw na proste, domowe chipsy chlebowe.

Proste i tanie chipsy chleboweProste i tanie chipsy chlebowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To coś pomiędzy sucharkami a chipsami. W sklepie znaleźć można podobne produkty, ale te domowe chipsy chlebowe smakują zdecydowanie najlepiej. Są pikantne, lekko czosnkowe i tak smaczne, że miska szybko zaczyna świecić pustkami. Budżetowa przekąska zrobi furorę na imprezach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Chipsy chlebowe

Sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest cała masa, więc grzechem byłoby wyrzucać go do kosza. Zamiast jednak robić zapiekanki lub ścierać na bułkę tartą, postaw na pyszne chipsy w przyprawach. W moim domu to hit, wygryzający nawet popcorn i krakersy. To idealny dodatek do zup sałatek, a także samodzielna przekąska do chrupania podczas wieczornego seansu filmowego.

Chlebowe chipsy chrupią aż miło
Chlebowe chipsy chrupią aż miło © Adobe Stock | Michael Zhang (michaeljung@163.com)

Takie przekąski wychodzą znacznie taniej niż te z marketu, a jednocześnie sam możesz dopasować ilość przypraw. Mniej czosnku, bo szykuje się randka, więc ostrej papryki, bo lubisz poczuć ogień? Nie ma problemu, wszystko zależy od ciebie.

Składniki:

  • 200 g bagietki pszennej (ok.2 sztuki),
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • słodka i ostra papryka do smaku,
  • suszone pomidory w formie przyprawy lub przyprawa do pizzy,
  • suszona bazylia,
  • 125 ml oleju roślinnego (pół szklanki),
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój na mniejsze części i zblenduj na gładką masę wraz z olejem lub oliwą.
  2. Dodaj przyprawy wedle uznania i wymieszaj.
  3. Bagietkę pokrój w cienkie kromeczki o grubości około 2-3 mm.
  4. Posmaruj pieczywo przygotowaną mieszanką z obu stron.
  5. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób to w jednej warstwie, nie układaj chipsów jeden na drugim.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 5 minut.
  7. Po tym czasie przewróć je i włóż znów do piekarnika na kilka minut, aż zarumienią się z drugiej strony.

Gotowe chipsy wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Możesz serwować je jako samodzielną przekąskę, dobrze smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Sprawdzą się też jako dodatek do hummusu, zastąpią grzanki w sałatce czy też podkręcą smak pomidorowego kremu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik