Pieczone ziemniaczki podaję z kremowym dodatkiem. Na grillu znikają jako pierwsze

Na każdym grillu znajdzie się ktoś, kto powie: "Ale ziemniaki? Serio?". Wystarczy jednak spróbować tych — chrupiących, złocistych z zewnątrz, miękkich w środku — podanych z kremową, puszystą fetą, by zmienić zdanie na zawsze. Ziemniaki ubijane z fetą to świetna alternatywa dla tłustych mięs czy nudnych sałatek. Niby proste, a jednak zachwycają smakiem, teksturą i prezentacją.

Ziemniaki z fetąZiemniaki z fetą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ELENA SHASHKINA

Kiedy sezon grillowy w pełni, większość myśli o kiełbasie, karkówce albo klasycznych sałatkach. Ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś naprawdę wyjątkowym, ubijane ziemniaki z kremową fetą są strzałem w dziesiątkę. Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, a do tego podane z aksamitnym, lekko słonym dodatkiem – znikają ze stołu, zanim zdążysz dopiec kolejną turę. To danie, które świetnie wpisuje się w klimat grilla: proste, efektowne i... zawsze robi wrażenie

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Ziemniaki ubijane – co to właściwie znaczy?

Choć brzmi dość niepozornie, ziemniaki ubijane (znane także jako crash potatoes lub smashed potatoes) to prawdziwa rewolucja w kuchni ziemniaczanej. W przeciwieństwie do klasycznych pieczonych kartofli, które zazwyczaj kroi się w ćwiartki lub plastry, te ziemniaki najpierw się gotuje, a następnie delikatnie zgniata, by potem upiec je na złoto i chrupko. Dzięki temu mają wyjątkową teksturę: są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

"Crash potatoes" to nic innego jak ugotowane w mundurkach małe ziemniaki, które po lekkim przestudzeniu zgniata się np. dnem szklanki, dłonią lub tłuczkiem. Nie chodzi o rozgniecenie ich na purée – mają się tylko spłaszczyć, tworząc nieregularną powierzchnię. Następnie skrapia się je oliwą, posypuje solą, ziołami i piecze, aż brzegi będą przyrumienione i super chrupiące.

Przepis na ziemniaki z ubijaną fetą (na 2 osoby)

Ziemniaki ubijane z fetą to genialne połączenie prostoty i kulinarnego efektu "wow". Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, z kremowym, słonym akcentem w postaci ubijanej fety – sprawdzają się świetnie jako danie główne, przystawka albo dodatek do grillowanych potraw.

Składniki:

  • 6-8 małych ziemniaków,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła (np. rozmaryn, tymianek)

Na krem z fety:

  • 100 g fety,
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie),
  • kilka kropli oliwy.

Sposób przygotowania:


  1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, studzę i delikatnie zgniatam (np. dnem szklanki).
  2. Układam na blaszce, skrapiam oliwą, posypuję solą, pieprzem i ziołami.
  3. Piekę w 200 stopni C przez 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące (mogą być też grillowane na tacy).
  4. W międzyczasie blenduję fetę z jogurtem, cytryną, czosnkiem i oliwą na puszysty krem.
  5. Gotowe ziemniaki podaję z porcją ubijanej fety, opcjonalnie posypuję świeżymi ziołami lub chili.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik