Pieczone ziemniaczki podaję z kremowym dodatkiem. Na grillu znikają jako pierwsze

Na każdym grillu znajdzie się ktoś, kto powie: "Ale ziemniaki? Serio?". Wystarczy jednak spróbować tych — chrupiących, złocistych z zewnątrz, miękkich w środku — podanych z kremową, puszystą fetą, by zmienić zdanie na zawsze. Ziemniaki ubijane z fetą to świetna alternatywa dla tłustych mięs czy nudnych sałatek. Niby proste, a jednak zachwycają smakiem, teksturą i prezentacją.

Ziemniaki z fetąZiemniaki z fetą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ELENA SHASHKINA

Kiedy sezon grillowy w pełni, większość myśli o kiełbasie, karkówce albo klasycznych sałatkach. Ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś naprawdę wyjątkowym, ubijane ziemniaki z kremową fetą są strzałem w dziesiątkę. Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, a do tego podane z aksamitnym, lekko słonym dodatkiem – znikają ze stołu, zanim zdążysz dopiec kolejną turę. To danie, które świetnie wpisuje się w klimat grilla: proste, efektowne i... zawsze robi wrażenie

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Ziemniaki ubijane – co to właściwie znaczy?

Choć brzmi dość niepozornie, ziemniaki ubijane (znane także jako crash potatoes lub smashed potatoes) to prawdziwa rewolucja w kuchni ziemniaczanej. W przeciwieństwie do klasycznych pieczonych kartofli, które zazwyczaj kroi się w ćwiartki lub plastry, te ziemniaki najpierw się gotuje, a następnie delikatnie zgniata, by potem upiec je na złoto i chrupko. Dzięki temu mają wyjątkową teksturę: są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

"Crash potatoes" to nic innego jak ugotowane w mundurkach małe ziemniaki, które po lekkim przestudzeniu zgniata się np. dnem szklanki, dłonią lub tłuczkiem. Nie chodzi o rozgniecenie ich na purée – mają się tylko spłaszczyć, tworząc nieregularną powierzchnię. Następnie skrapia się je oliwą, posypuje solą, ziołami i piecze, aż brzegi będą przyrumienione i super chrupiące.

Przepis na ziemniaki z ubijaną fetą (na 2 osoby)

Ziemniaki ubijane z fetą to genialne połączenie prostoty i kulinarnego efektu "wow". Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, z kremowym, słonym akcentem w postaci ubijanej fety – sprawdzają się świetnie jako danie główne, przystawka albo dodatek do grillowanych potraw.

Składniki:

  • 6-8 małych ziemniaków,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła (np. rozmaryn, tymianek)

Na krem z fety:

  • 100 g fety,
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie),
  • kilka kropli oliwy.

Sposób przygotowania:


  1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, studzę i delikatnie zgniatam (np. dnem szklanki).
  2. Układam na blaszce, skrapiam oliwą, posypuję solą, pieprzem i ziołami.
  3. Piekę w 200 stopni C przez 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące (mogą być też grillowane na tacy).
  4. W międzyczasie blenduję fetę z jogurtem, cytryną, czosnkiem i oliwą na puszysty krem.
  5. Gotowe ziemniaki podaję z porcją ubijanej fety, opcjonalnie posypuję świeżymi ziołami lub chili.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka