Ten obiad to hit z babcinej kuchni. Nawet niejadki nie odmówią dokładki
Kiedy na stole pojawia się ten obiad, od razu odżywają wspomnienia z dzieciństwa. To smak ciepła i domowego posiłku przygotowanego przez babcię. Przepis jest tak prosty, że warto do niego wrócić, nawet jeśli przez lata nie pojawiał się na talerzu.
Pulpety w sosie koperkowym królowały na szkolnych i przedszkolnych stołówkach, a i nasze babcie kulały mięsne kulki w swoich domach. Delikatny sos na bazie śmietanki, okraszony porcją pachnącego koperku z przydomowego ogródka, znikał z talerza do ostatniej kropelki. Warto wrócić do tego smaku i odtworzyć go w domu, bo przypadnie do gustu nie tylko tym najmłodszym. Miękkie, rozpływające się w ustach mięsne kulki zanurzone w śmietankowo-ziołowym sosie to smak, który od razu ożywia wspomnienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek
Pulpety w sosie koperkowym
Jeśli zastanawiasz się, co prostego i szybkiego przygotować na obiad w środku zabieganego tygodnia, dopisz na listę zakupów mięso mielone, śmietankę i koperek. Pulpety w sosie smakują dobrze również po odgrzaniu, więc można przygotować od razu porcję na dwa dni.
Kluczem do wyjątkowego smaku sosu koperkowego jest odpowiedni moment dodania koperku. Najlepiej robić to pod sam koniec gotowania sosu, tuż przed połączeniem z pulpecikami. Dzięki temu sos nabiera intensywnego aromatu i głębokiego smaku, który z pewnością zachwyci każdego.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub z indyka),
- 1 bułka kajzerka,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku.
Na sos koperkowy:
- 2 szklanki bulionu,
- pół szklanki śmietanki 12 proc.,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w mleku, a gdy będzie miękka, odciśnij nadmiar płynu.
- Cebulkę podsmaż na maśle, aż się zarumieni.
- Do mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj małe kuleczki.
- W garnku zagotuj wodę z solą i włóż pulpeciki, gotując je przez ok. 10 minut.
- W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż.
- Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie było grudek.
- Na koniec dodaj śmietankę oraz posiekany koperek, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodaj pulpeciki i danie gotowe.
Pulpety w sosie koperkowym najlepiej podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do tego doskonale pasują warzywne dodatki, takie jak marchewka z groszkiem czy ogórki małosolne. Smacznego!