Ten obiad to hit z babcinej kuchni. Nawet niejadki nie odmówią dokładki

Kiedy na stole pojawia się ten obiad, od razu odżywają wspomnienia z dzieciństwa. To smak ciepła i domowego posiłku przygotowanego przez babcię. Przepis jest tak prosty, że warto do niego wrócić, nawet jeśli przez lata nie pojawiał się na talerzu.

Klopsiki w sosie koperkowymKlopsiki w sosie koperkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec
Ewa Malinowska

Pulpety w sosie koperkowym królowały na szkolnych i przedszkolnych stołówkach, a i nasze babcie kulały mięsne kulki w swoich domach. Delikatny sos na bazie śmietanki, okraszony porcją pachnącego koperku z przydomowego ogródka, znikał z talerza do ostatniej kropelki. Warto wrócić do tego smaku i odtworzyć go w domu, bo przypadnie do gustu nie tylko tym najmłodszym. Miękkie, rozpływające się w ustach mięsne kulki zanurzone w śmietankowo-ziołowym sosie to smak, który od razu ożywia wspomnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Pulpety w sosie koperkowym

Jeśli zastanawiasz się, co prostego i szybkiego przygotować na obiad w środku zabieganego tygodnia, dopisz na listę zakupów mięso mielone, śmietankę i koperek. Pulpety w sosie smakują dobrze również po odgrzaniu, więc można przygotować od razu porcję na dwa dni.

Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności © Adobe Stock | Monika

Kluczem do wyjątkowego smaku sosu koperkowego jest odpowiedni moment dodania koperku. Najlepiej robić to pod sam koniec gotowania sosu, tuż przed połączeniem z pulpecikami. Dzięki temu sos nabiera intensywnego aromatu i głębokiego smaku, który z pewnością zachwyci każdego.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub z indyka),
  • 1 bułka kajzerka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

Na sos koperkowy:

  • 2 szklanki bulionu,
  • pół szklanki śmietanki 12 proc.,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku, a gdy będzie miękka, odciśnij nadmiar płynu.
  2. Cebulkę podsmaż na maśle, aż się zarumieni.
  3. Do mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj małe kuleczki.
  4. W garnku zagotuj wodę z solą i włóż pulpeciki, gotując je przez ok. 10 minut.
  5. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż.
  6. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie było grudek.
  7. Na koniec dodaj śmietankę oraz posiekany koperek, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodaj pulpeciki i danie gotowe.

Pulpety w sosie koperkowym najlepiej podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do tego doskonale pasują warzywne dodatki, takie jak marchewka z groszkiem czy ogórki małosolne. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem