Ten owoc smakuje jak budyń. Pomaga ochronić serce i pozbyć się zaparć

Owoce egzotyczne to nie tylko banany, ananasy, mango i marakuje. Istnieją również te mniej znane, które potrafią zaskoczyć nie tylko bogatym smakiem, ale również wyjątkowymi właściwościami odżywczymi.

Jabłko budynioweJabłko budyniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wyobraź sobie owoc, który łączy w sobie słodycz ananasa, nuty bananów, soczystość gruszki i kremowość budyniu. Brzmi jak wymysł kulinarnej wyobraźni, ale w rzeczywistości to po prostu czerymoja, znana również jako jabłko budyniowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Egzotyczny owoc

Jabłko budyniowe, znane również jako cherimoya, to owoc flaszowca peruwiańskiego. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie uprawiany jest w wielu regionach tropikalnych na całym świecie. Jego zielona, szorstka skórka skrywa kremowy miąższ, który smakiem przypomina połączenie banana i ananasa. Dzięki swojej konsystencji, owoc ten często nazywany jest "budyniowym jabłkiem".

Jej zielona, łuskowata i szorstka skórka skrywa kremowy, jasny miąższ, który smakiem przypomina połączenie banana, ananasa, truskawki, a dla niektórych nawet gumy balonowej.

Właściwości czerymoi

Czerymoja jest bogatym źródłem potasu, minerału kluczowego dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, przeciwdziałając nadciśnieniu, które jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób serca. Dodatkowo, obecność witaminy C oraz antyoksydantów w czerymoi pomaga chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zmniejszać stany zapalne, co dodatkowo wspiera zdrowie serca.

Czerymoja
Czerymoja © Adobe Stock | Angela Rohde

Jeśli borykasz się z problemami trawiennymi, czerymoja może okazać się twoim nowym ulubionym owocem. Jest ona doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. Błonnik zwiększa objętość stolca, ułatwiając jego przesuwanie przez jelita, co skutecznie zapobiega zaparciom i wspiera regularne wypróżnienia. Dodatkowo pomaga utrzymać zdrową florę bakteryjną jelit, co przekłada się na lepsze wchłanianie składników odżywczych i ogólne samopoczucie. Czerymoja dostarcza również witamin z grupy B (zwłaszcza B6), które są ważne dla metabolizmu energetycznego i funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera też magnez, żelazo i niewielkie ilości innych ważnych minerałów. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, owoc ten pomaga w walce z wolnymi rodnikami, przyczyniając się do opóźniania procesów starzenia i zmniejszania ryzyka wielu chorób przewlekłych.

Jak jeść jabłko budyniowe?

Czerymoja jest najlepsza, gdy jest dojrzała – skórka powinna być lekko miękka w dotyku. Najlepiej spożywać ją na surowo, ciesząc się jej naturalnym smakiem. Można ją również dodawać do deserów, sałatek owocowych, napojów czy likierów. Warto jednak pamiętać, że pestki tego owocu są toksyczne i należy ich unikać. Kwaśniejsze okazy można przerabiać na dżemy, soki i konfitury.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat