Ten sos do sałatek to hit lata. Dzieki niemu polubisz jedzenie zielonych liści

Myślisz, że sałatki nie są dla ciebie? Najpewniej jeszcze nie zetknąłeś się z tym sosem. Media społecznościowe podbił szturmem dzięki temu, że potrafi odmienić każdą nudną kompozycję w smakową rozkosz.

Zielony sos do sałatek i nie tylko Zielony sos do sałatek i nie tylko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gęsty sos o intensywnym kolorze, dostarczający od groma cennych związków, ale też pełen smaku, zrobisz z kilku łatwo dostępnych składników. Pamiętaj, by przygotować większą porcję sosu, na zaś. Znika tak szybko, że możesz nie nadążyć z dorabianiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Zielony sos sałatkowy na skyrze z pistacjami. Hit lata

Gros osób sałaty opisuje jako pozbawione smaku. I mimo że zielone warzywa liściaste to jedne z najzdrowszych na świecie, nadal trudno wzbogacić nimi dietę. Jest jeden sprytny sposób na to, by bezboleśnie przemycić je codziennego jadłospisu. Wystarczy podać je z sosem, który wyniesie najprostszy miks liści na wyżyny.

Przepisem na zielony, gęsty sos na skyrze i z pistacjami podzieliła w mediach społecznościowych się dietetyczka kliniczna Paulina Korol. Największą zaletą zielonego sosu jest to, że może posłużyć nie tylko jako składnik sałatki, ale też dodatek do makaronu, kanapek czy mięsa.

Składniki sosu możesz modyfikować wedle własnych upodobań. Jeśli szukasz zamiennika dla pistacji, wypróbuj prażone płatki migdałowe lub prażone ziarna słonecznika. Dla uzyskania bardziej świeżych nut dodaj kilka liści mięty, sok z cytryny i cytrynową skórkę, która doskonale zaromatyzuje sos.

Sałata z zielonym sosem smakuje zupełnie inaczej
Sałata z zielonym sosem smakuje zupełnie inaczej © Canva | juliacasado1

Zielony sos do sałatki. Przepis

Składniki:

  • 100 g skyru,
  • 20 g pistacji,
  • garść szpinaku,
  • 4 liście bazylii,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zblenduj całość na gładki sos. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
  2. Przechowuj w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki