InspiracjeTen sos do sałatek to hit lata. Dzieki niemu polubisz jedzenie zielonych liści

Ten sos do sałatek to hit lata. Dzieki niemu polubisz jedzenie zielonych liści

Zielony sos do sałatek i nie tylko
Zielony sos do sałatek i nie tylko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.07.2024 09:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Myślisz, że sałatki nie są dla ciebie? Najpewniej jeszcze nie zetknąłeś się z tym sosem. Media społecznościowe podbił szturmem dzięki temu, że potrafi odmienić każdą nudną kompozycję w smakową rozkosz.

Gęsty sos o intensywnym kolorze, dostarczający od groma cennych związków, ale też pełen smaku, zrobisz z kilku łatwo dostępnych składników. Pamiętaj, by przygotować większą porcję sosu, na zaś. Znika tak szybko, że możesz nie nadążyć z dorabianiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony sos sałatkowy na skyrze z pistacjami. Hit lata

Gros osób sałaty opisuje jako pozbawione smaku. I mimo że zielone warzywa liściaste to jedne z najzdrowszych na świecie, nadal trudno wzbogacić nimi dietę. Jest jeden sprytny sposób na to, by bezboleśnie przemycić je codziennego jadłospisu. Wystarczy podać je z sosem, który wyniesie najprostszy miks liści na wyżyny.

Przepisem na zielony, gęsty sos na skyrze i z pistacjami podzieliła w mediach społecznościowych się dietetyczka kliniczna Paulina Korol. Największą zaletą zielonego sosu jest to, że może posłużyć nie tylko jako składnik sałatki, ale też dodatek do makaronu, kanapek czy mięsa.

Składniki sosu możesz modyfikować wedle własnych upodobań. Jeśli szukasz zamiennika dla pistacji, wypróbuj prażone płatki migdałowe lub prażone ziarna słonecznika. Dla uzyskania bardziej świeżych nut dodaj kilka liści mięty, sok z cytryny i cytrynową skórkę, która doskonale zaromatyzuje sos.

Sałata z zielonym sosem smakuje zupełnie inaczej
Sałata z zielonym sosem smakuje zupełnie inaczej © Canva | juliacasado1

Zielony sos do sałatki. Przepis

Składniki:

  • 100 g skyru,
  • 20 g pistacji,
  • garść szpinaku,
  • 4 liście bazylii,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zblenduj całość na gładki sos. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
  2. Przechowuj w lodówce.