Ten sos do sałatek to hit lata. Dzieki niemu polubisz jedzenie zielonych liści

Myślisz, że sałatki nie są dla ciebie? Najpewniej jeszcze nie zetknąłeś się z tym sosem. Media społecznościowe podbił szturmem dzięki temu, że potrafi odmienić każdą nudną kompozycję w smakową rozkosz.

Zielony sos do sałatek i nie tylko Zielony sos do sałatek i nie tylko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gęsty sos o intensywnym kolorze, dostarczający od groma cennych związków, ale też pełen smaku, zrobisz z kilku łatwo dostępnych składników. Pamiętaj, by przygotować większą porcję sosu, na zaś. Znika tak szybko, że możesz nie nadążyć z dorabianiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Zielony sos sałatkowy na skyrze z pistacjami. Hit lata

Gros osób sałaty opisuje jako pozbawione smaku. I mimo że zielone warzywa liściaste to jedne z najzdrowszych na świecie, nadal trudno wzbogacić nimi dietę. Jest jeden sprytny sposób na to, by bezboleśnie przemycić je codziennego jadłospisu. Wystarczy podać je z sosem, który wyniesie najprostszy miks liści na wyżyny.

Przepisem na zielony, gęsty sos na skyrze i z pistacjami podzieliła w mediach społecznościowych się dietetyczka kliniczna Paulina Korol. Największą zaletą zielonego sosu jest to, że może posłużyć nie tylko jako składnik sałatki, ale też dodatek do makaronu, kanapek czy mięsa.

Składniki sosu możesz modyfikować wedle własnych upodobań. Jeśli szukasz zamiennika dla pistacji, wypróbuj prażone płatki migdałowe lub prażone ziarna słonecznika. Dla uzyskania bardziej świeżych nut dodaj kilka liści mięty, sok z cytryny i cytrynową skórkę, która doskonale zaromatyzuje sos.

Sałata z zielonym sosem smakuje zupełnie inaczej
Sałata z zielonym sosem smakuje zupełnie inaczej © Canva | juliacasado1

Zielony sos do sałatki. Przepis

Składniki:

  • 100 g skyru,
  • 20 g pistacji,
  • garść szpinaku,
  • 4 liście bazylii,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zblenduj całość na gładki sos. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
  2. Przechowuj w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku