Ten tani proszek ma niesamowite działanie. Pomoże pozbyć się oponki z brzucha

Cebula w proszku to niesamowita przyprawa, której prozdrowotne właściwości mogą cię zadziwić. Jej zbadaniem zajęli się japońscy naukowcy, a ich wnioski są zaskakujące.

Obrazekcebula w proszku - Pyszności; foto: Canva

Przyprawy bywają naprawdę zdrowe. Szafran, kardamon, kmin czy kurkuma wspierają pracę organizmu, zapobiegają stanom zapalnym i obniżają ciśnienie. Jednak to działanie cebuli w proszku zrobiło ostatnio największe wrażenie na japońskich badaczach. Ta prosta przyprawa, której przygotowanie jest łatwe i — co oczywiste — tanie jak barszcz, może zdziałać cuda.

Kwercetyna, czyli to, co w cebuli najlepsze

Flawonoid występujący w cebuli i zwany kwercetyną to jeden z najmocniej działających przeciwutleniaczy występujących w naturze. Poza cebulą jest go również dużo w czosnku; to dlatego przyprawa z suszonej cebuli często jest nim "wzmocniona".

Obrazek
cebula w proszku - Pyszności; foto: Canva

Kwercetyna wykazuje się działaniem przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Zwalcza i zapobiega wystąpieniu alergii i łagodzi katar sienny. To nie żadna nowinka — cebula od wieków znana jest tylko w połowie jako jedzenie, a w drugiej jako lekarstwo na wiele dolegliwości.

Jednak japońscy naukowcy udowodnili, że cebula w proszku ma jeszcze jedno, niespodziewane działanie. Ta korzyść może przemówić do wielu.

Cebula w proszku na odchudzanie

Czwórka japońskich badaczy urządziła eksperyment. Przez 12 tygodni podawali grupie 70 osób sproszkowaną cebulę. Po tym czasie sporządzili wnioski, które przekroczyły ich oczekiwania.

Na podstawie testów obrębu tłuszczu trzewnego, japońscy naukowcy zauważyli, że cebula w proszku i obecna w niej kwercetyna mogą zapobiegać otyłości. Cytowani przez express.co.uk naukowcy zaznaczyli jednak, że eksperyment nie przebiegł jednakowo u każdego z uczestników. Mimo to wyniki japońskich specjalistów mogą stanowić początek nowych dochodzeń wpływu kwercetyny na odchudzanie.

Jak przygotować cebulę w proszku?

Obrazek
cebula w proszku - Pyszności; foto: Canva

Do tej przyprawy możesz, chociaż nie musisz dodać również główkę czosnku. Cebule obierz z łupin i pokrój w cienkie piórka. Do ich wysuszenia najlepiej nada się zwykła suszarka spożywcza. Plastry cebuli ułóż na tackach i susz w 45 stopniach przez około 8-12 godzin.

Na koniec wysuszoną cebulę zblenduj. Możesz też skorzystać z młynka do kawy; to urządzenie skrywa niejedną tajemnicę.

Zobacz też ten przepis na błyskawiczne ciasto. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥