PoradyTeściowa zalewa kapustę mlekiem i odstawia na pół godziny. Kiedy poznałam powód, robię tak samo

Teściowa zalewa kapustę mlekiem i odstawia na pół godziny. Kiedy poznałam powód, robię tak samo

Moczenie kapusty w mleku
Moczenie kapusty w mleku
Źródło zdjęć: © Getty Images

27.10.2023 17:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kapusta to wszechstronny produkt, z którego można przygotować wiele dań. Jednymi z najpopularniejszych są gołąbki. Teściowa zdradziła mi, co zrobić, aby liście kapusty łatwo odchodziły od główki, warto zastosować ten prosty trik.

Dania z kapusty od zawsze królują na polskich stołach, ale nie wszyscy znają sekret, który sprawi, że liście kapusty staną się niesamowicie delikatne i łatwo odchodzące od główki. To nie wymaga długiego gotowania w ogromnej ilości wody. Wystarczy jeden niespodziewany produkt, który znajdziesz w każdej kuchni – mleko. Dowiedz się, jakie korzyści przynosi zalewanie kapusty mlekiem oraz dlaczego warto wypróbować ten prosty trik, który zdradziła mi moja teściowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skład i właściwości kapusty

Kapusta jest dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym:

  • witamin C, K, B6, kwasu foliowego,
  • minerałów: wapnia, potasu, magnezu, żelaza.

Kapusta ma również właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jest pomocna w utrzymaniu zdrowego układu krążenia, układu pokarmowego i odpornościowego.

Jak za pomocą mleka zmiękczyć liście kapusty

Aby zmiękczyć liście kapusty, wystarczy pokroić ją na ćwiartki, włożyć do plastikowego worka i zalać mlekiem. Następnie trzeba zawiązać worek i odstawić na pół godziny. Po tym czasie liście powinny łatwo odchodzić od główki.

Przepis na a'la gołąbki

Oto prosty przepis na a'la gołąbki, które można przygotować dzięki metodzie z mlekiem:

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 1 l mleka,
  • 1 średnia cebula,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 szklanka ryżu,
  • pół szklanki passaty pomidorowej,
  • sól, pieprz, papryka słodka lub wędzona,
  • olej,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Rozcinam kapustę na cztery części, wkładam ją do plastikowego worka, a następnie zalewam mlekiem. Starannie zawiązuję worek i pozostawiam na pół godziny, by kapusta zmiękła.
  2. W międzyczasie przystępuję do gotowania ryżu. Jednocześnie kroję cebulę w piórka i smażę ją na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy cebula się zeszkli, przekładam ją do osobnego naczynia.
  3. Na tej samej patelni, na której smażyłam cebulę, podsmażam mięso mielone. Po chwili dodaję do niego ugotowany ryż i doprawiam wszystko do smaku. Następnie zalewam mięso i ryż połową szklanki passaty pomidorowej.
  4. Kiedy mięso jest gotowe, zajmuję się liśćmi kapusty. Na każdym liściu rozkładam przygotowane mięso mielone i ryż, a następnie zawijam je w formie ruloników.
  5. Na koniec układam liście kapusty z rulonikami w żaroodpornym naczyniu i polewam je pozostałą częścią passaty pomidorowej rozcieńczonej niewielką ilością wody.
  6. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i piekę przez około 40 minut. Po tym czasie moje danie jest gotowe do podania.

Teraz czas, byś i ty wypróbował ten prosty, ale genialny trik, który sprawi, że twoje kulinarne eksperymenty z kapustą staną się znacznie łatwiejsze. Daj się skusić tej nowej technice, a na pewno nie pożałujesz.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także