Teściowa zalewa kapustę mlekiem i odstawia na pół godziny. Kiedy poznałam powód, robię tak samo
Kapusta to wszechstronny produkt, z którego można przygotować wiele dań. Jednymi z najpopularniejszych są gołąbki. Teściowa zdradziła mi, co zrobić, aby liście kapusty łatwo odchodziły od główki, warto zastosować ten prosty trik.
27.10.2023 17:40
Dania z kapusty od zawsze królują na polskich stołach, ale nie wszyscy znają sekret, który sprawi, że liście kapusty staną się niesamowicie delikatne i łatwo odchodzące od główki. To nie wymaga długiego gotowania w ogromnej ilości wody. Wystarczy jeden niespodziewany produkt, który znajdziesz w każdej kuchni – mleko. Dowiedz się, jakie korzyści przynosi zalewanie kapusty mlekiem oraz dlaczego warto wypróbować ten prosty trik, który zdradziła mi moja teściowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skład i właściwości kapusty
Kapusta jest dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym:
- witamin C, K, B6, kwasu foliowego,
- minerałów: wapnia, potasu, magnezu, żelaza.
Kapusta ma również właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jest pomocna w utrzymaniu zdrowego układu krążenia, układu pokarmowego i odpornościowego.
Jak za pomocą mleka zmiękczyć liście kapusty
Aby zmiękczyć liście kapusty, wystarczy pokroić ją na ćwiartki, włożyć do plastikowego worka i zalać mlekiem. Następnie trzeba zawiązać worek i odstawić na pół godziny. Po tym czasie liście powinny łatwo odchodzić od główki.
Przepis na a'la gołąbki
Oto prosty przepis na a'la gołąbki, które można przygotować dzięki metodzie z mlekiem:
Składniki:
- 1 główka kapusty,
- 1 l mleka,
- 1 średnia cebula,
- 400 g mięsa mielonego,
- 1 szklanka ryżu,
- pół szklanki passaty pomidorowej,
- sól, pieprz, papryka słodka lub wędzona,
- olej,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Rozcinam kapustę na cztery części, wkładam ją do plastikowego worka, a następnie zalewam mlekiem. Starannie zawiązuję worek i pozostawiam na pół godziny, by kapusta zmiękła.
- W międzyczasie przystępuję do gotowania ryżu. Jednocześnie kroję cebulę w piórka i smażę ją na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy cebula się zeszkli, przekładam ją do osobnego naczynia.
- Na tej samej patelni, na której smażyłam cebulę, podsmażam mięso mielone. Po chwili dodaję do niego ugotowany ryż i doprawiam wszystko do smaku. Następnie zalewam mięso i ryż połową szklanki passaty pomidorowej.
- Kiedy mięso jest gotowe, zajmuję się liśćmi kapusty. Na każdym liściu rozkładam przygotowane mięso mielone i ryż, a następnie zawijam je w formie ruloników.
- Na koniec układam liście kapusty z rulonikami w żaroodpornym naczyniu i polewam je pozostałą częścią passaty pomidorowej rozcieńczonej niewielką ilością wody.
- Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i piekę przez około 40 minut. Po tym czasie moje danie jest gotowe do podania.
Teraz czas, byś i ty wypróbował ten prosty, ale genialny trik, który sprawi, że twoje kulinarne eksperymenty z kapustą staną się znacznie łatwiejsze. Daj się skusić tej nowej technice, a na pewno nie pożałujesz.