Nie musisz dodawać ziemniaków do klusek śląskich. Z tym warzywem wyjdą jeszcze lepsze

Kluski śląskie to wymarzony dodatek do obiadu. Doskonale komponują się z zawiesistymi mięsnymi sosami. Zresztą, jak mawiają sami Ślązacy, właśnie w tym celu robi się w kluskach charakterystyczną dziurkę. Chodzi o to, zebrało się w niej jak najwięcej sosu. A co powiecie na nieco inną wersję tego dania? Oto kluski śląskie z dyni.

Kluski śląskieKluski śląskie
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Głównym składnikiem klusek są oczywiście gotowane ziemniaki. Jednak Joanna ma bardziej oryginalny inny pomysł na tę potrawę.

Kluski śląskie z dyni przygotowuje się tak samo jak zwykłe kluski śląskie, tylko zamiast gotowanych ziemniaków używamy pieczonej dyni. Wybierając dynię, musimy pamiętać, aby jej miąższ zawierał mało wody i był sypki. Ja użyłam dyni Delica, ale może być Hokkaido, Blue Ballet lub Butternut - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Jeśli macie ochotę na inne dyniowe pyszności, koniecznie wypróbujcie przepis na tartę z dynią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Kluski śląskie z dyni

Składniki:

  • dynia,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, skropić olejem, oprószyć solą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni, po prostu ma być miękka. Ja piekłam 40 minut.
  2. Upieczoną dynię obrać ze skórki i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
  3. Ułożyć w misce, wyrównać i lekko uklepać. Podzielić masę na 4 równe części.
  4. Jedną część wyjąć i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą część dyni. Połączyć składniki tak, aby powstała gładka masa.
  5. Formować okrągłe kluseczki. Kciukiem w każdej klusce robić wgłębienie.
  6. Wrzucać kluski do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty od momentu zagotowania.
  7. Kluski można podać polane masłem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej