PrzepisProste przepisyNie musisz dodawać ziemniaków do klusek śląskich. Z tym warzywem wyjdą jeszcze lepsze
Nie musisz dodawać ziemniaków do klusek śląskich. Z tym warzywem wyjdą jeszcze lepsze
Kluski śląskie to wymarzony dodatek do obiadu. Doskonale komponują się z zawiesistymi mięsnymi sosami. Zresztą, jak mawiają sami Ślązacy, właśnie w tym celu robi się w kluskach charakterystyczną dziurkę. Chodzi o to, zebrało się w niej jak najwięcej sosu. A co powiecie na nieco inną wersję tego dania? Oto kluski śląskie z dyni.
Kluski śląskie
27.10.2023 15:43
Głównym składnikiem klusek są oczywiście gotowane ziemniaki. Jednak Joanna ma bardziej oryginalny inny pomysł na tę potrawę.
Kluski śląskie z dyni przygotowuje się tak samo jak zwykłe kluski śląskie, tylko zamiast gotowanych ziemniaków używamy pieczonej dyni. Wybierając dynię, musimy pamiętać, aby jej miąższ zawierał mało wody i był sypki. Ja użyłam dyni Delica, ale może być Hokkaido, Blue Ballet lub Butternut - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".
Jeśli macie ochotę na inne dyniowe pyszności, koniecznie wypróbujcie przepis na tartę z dynią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski śląskie z dyni
Składniki:
- dynia,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, skropić olejem, oprószyć solą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni, po prostu ma być miękka. Ja piekłam 40 minut.
- Upieczoną dynię obrać ze skórki i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
- Ułożyć w misce, wyrównać i lekko uklepać. Podzielić masę na 4 równe części.
- Jedną część wyjąć i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą część dyni. Połączyć składniki tak, aby powstała gładka masa.
- Formować okrągłe kluseczki. Kciukiem w każdej klusce robić wgłębienie.
- Wrzucać kluski do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty od momentu zagotowania.
- Kluski można podać polane masłem.