PrzepisProste przepisyNie musisz dodawać ziemniaków do klusek śląskich. Z tym warzywem wyjdą jeszcze lepsze
Nie musisz dodawać ziemniaków do klusek śląskich. Z tym warzywem wyjdą jeszcze lepsze
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kluski śląskie to wymarzony dodatek do obiadu. Doskonale komponują się z zawiesistymi mięsnymi sosami. Zresztą, jak mawiają sami Ślązacy, właśnie w tym celu robi się w kluskach charakterystyczną dziurkę. Chodzi o to, zebrało się w niej jak najwięcej sosu. A co powiecie na nieco inną wersję tego dania? Oto kluski śląskie z dyni.
Głównym składnikiem klusek są oczywiście gotowane ziemniaki. Jednak Joanna ma bardziej oryginalny inny pomysł na tę potrawę.
Kluski śląskie z dyni przygotowuje się tak samo jak zwykłe kluski śląskie, tylko zamiast gotowanych ziemniaków używamy pieczonej dyni. Wybierając dynię, musimy pamiętać, aby jej miąższ zawierał mało wody i był sypki. Ja użyłam dyni Delica, ale może być Hokkaido, Blue Ballet lub Butternut - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".
Jeśli macie ochotę na inne dyniowe pyszności, koniecznie wypróbujcie przepis na tartę z dynią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski śląskie z dyni
Składniki:
- dynia,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, skropić olejem, oprószyć solą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni, po prostu ma być miękka. Ja piekłam 40 minut.
- Upieczoną dynię obrać ze skórki i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
- Ułożyć w misce, wyrównać i lekko uklepać. Podzielić masę na 4 równe części.
- Jedną część wyjąć i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą część dyni. Połączyć składniki tak, aby powstała gładka masa.
- Formować okrągłe kluseczki. Kciukiem w każdej klusce robić wgłębienie.
- Wrzucać kluski do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty od momentu zagotowania.
- Kluski można podać polane masłem.