PrzepisProste przepisyNie musisz dodawać ziemniaków do klusek śląskich. Z tym warzywem wyjdą jeszcze lepsze

Nie musisz dodawać ziemniaków do klusek śląskich. Z tym warzywem wyjdą jeszcze lepsze

Kluski śląskie to wymarzony dodatek do obiadu. Doskonale komponują się z zawiesistymi mięsnymi sosami. Zresztą, jak mawiają sami Ślązacy, właśnie w tym celu robi się w kluskach charakterystyczną dziurkę. Chodzi o to, zebrało się w niej jak najwięcej sosu. A co powiecie na nieco inną wersję tego dania? Oto kluski śląskie z dyni.

Kluski śląskie
Kluski śląskie
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

27.10.2023 15:43

Głównym składnikiem klusek są oczywiście gotowane ziemniaki. Jednak Joanna ma bardziej oryginalny inny pomysł na tę potrawę.

Kluski śląskie z dyni przygotowuje się tak samo jak zwykłe kluski śląskie, tylko zamiast gotowanych ziemniaków używamy pieczonej dyni. Wybierając dynię, musimy pamiętać, aby jej miąższ zawierał mało wody i był sypki. Ja użyłam dyni Delica, ale może być Hokkaido, Blue Ballet lub Butternut - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Jeśli macie ochotę na inne dyniowe pyszności, koniecznie wypróbujcie przepis na tartę z dynią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie z dyni

Składniki:

  • dynia,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, skropić olejem, oprószyć solą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni, po prostu ma być miękka. Ja piekłam 40 minut.
  2. Upieczoną dynię obrać ze skórki i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
  3. Ułożyć w misce, wyrównać i lekko uklepać. Podzielić masę na 4 równe części.
  4. Jedną część wyjąć i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą część dyni. Połączyć składniki tak, aby powstała gładka masa.
  5. Formować okrągłe kluseczki. Kciukiem w każdej klusce robić wgłębienie.
  6. Wrzucać kluski do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty od momentu zagotowania.
  7. Kluski można podać polane masłem.