Znikną z talerza z prędkością światła. Naleśników w takiej wersji jeszcze nie jadłeś

Qatayef, czyli mini naleśniki, wypełnione pysznym mlecznym kremem i posypane pistacjami, to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. Przepis na ten arabski deser znajdziecie w książce Bartka Kieżuna "Jerozolima".

Qatayef naleśniczki z kremem i pistacjami Qatayef naleśniczki z kremem i pistacjami
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

Qatayef to jeden z najbardziej popularnych na Bliskim Wschodzie deserów. Serwuje się go szczególnie podczas miesiąca postu, czyli ramadanu. Niemal każdy kraj ma swoją wersję. Bazą są niewielkie drożdżowe placuszki. Są one tak cienkie i elastyczne, że bez problemu można je zwijać w rożki lub sklejać jak pierożki. Bartek Kieżun podzielił się przepisem na qatayef prosto z Jerozolimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Qatayef naleśniczki z kremem i pistacjami

Składniki na 15 ciastek:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 3 g drożdży,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru,
  • 300 ml wody,
  • Łyżeczka wody pomarańczowej lub różanej,
  • dodatkowe 50 ml wody po wyrastaniu.

Syrop:

  • 100 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • Sok z cytryny.

Krem:

  • 500 ml tłustego mleka,
  • 50 g masła,
  • 75 g cukru,
  • 35 g skrobi kukurydzianej (jest w sklepach ze zdrową żywnością, nie może to być mąka ani kukurydziana, ani ryżowa!)

Dodatkowo:

  • Pistacje do wykończenia deseru

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki ciasta łączymy w misce. Wlewamy wodę i mieszamy rózgą, by nie było żadnych grudek. Odstawiamy, by drożdże zaczęły działać.
  2. Po półgodzinie mieszamy ciasto bardzo dokładnie. Dolewamy 50, może 75 ml wody i znów mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie, mieć konsystencję słodkiej śmietany.
  3. Znów odstawiamy, tym razem na kwadrans.
  4. Zabieramy się do syropu. Wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny łączymy w rondelku i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i znów zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
  5. 400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy masło i cukier oraz wodę pomarańczową. Podgrzewamy na niedużym ogniu.
  6. W kubku łączymy skrobię i pozostałe mleko. Kiedy to w garnku zawrze, ściągamy je z palnika, wlewamy zawartość kubka i mieszamy.
  7. Stawiamy na powrót na ogniu i mieszamy, aż krem zgęstnieje. Przykrywamy i odstawiamy, by wystygł.
  8. Z ciasta smażymy nieduże placuszki. Powinny mieć około 12 cm średnicy. Smażymy je na niedużym ogniu tylko z jednej strony, tak by drożdże sprawiły, że z jednej strony naleśniki będą wyglądały jak gąbka.
  9. Usmażone odkładamy na papier gąbczastą stroną do góry. Placek układamy na dłoni złotą stroną w dół.
  10. Na niego nakładamy łyżeczkę kremu. Taką porządną, niezbyt skromną, a placek w połowie sklejamy trochę jak pieroga, trochę jak rożek.
  11. Mocno ściskamy krawędzie, by się nie rozchodziły.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Jerozolima"

Okładka książki
Okładka książki © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇