Znikną z talerza z prędkością światła. Naleśników w takiej wersji jeszcze nie jadłeś

Qatayef, czyli mini naleśniki, wypełnione pysznym mlecznym kremem i posypane pistacjami, to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. Przepis na ten arabski deser znajdziecie w książce Bartka Kieżuna "Jerozolima".

Qatayef naleśniczki z kremem i pistacjami Qatayef naleśniczki z kremem i pistacjami
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

Qatayef to jeden z najbardziej popularnych na Bliskim Wschodzie deserów. Serwuje się go szczególnie podczas miesiąca postu, czyli ramadanu. Niemal każdy kraj ma swoją wersję. Bazą są niewielkie drożdżowe placuszki. Są one tak cienkie i elastyczne, że bez problemu można je zwijać w rożki lub sklejać jak pierożki. Bartek Kieżun podzielił się przepisem na qatayef prosto z Jerozolimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Qatayef naleśniczki z kremem i pistacjami

Składniki na 15 ciastek:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 3 g drożdży,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru,
  • 300 ml wody,
  • Łyżeczka wody pomarańczowej lub różanej,
  • dodatkowe 50 ml wody po wyrastaniu.

Syrop:

  • 100 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • Sok z cytryny.

Krem:

  • 500 ml tłustego mleka,
  • 50 g masła,
  • 75 g cukru,
  • 35 g skrobi kukurydzianej (jest w sklepach ze zdrową żywnością, nie może to być mąka ani kukurydziana, ani ryżowa!)

Dodatkowo:

  • Pistacje do wykończenia deseru

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki ciasta łączymy w misce. Wlewamy wodę i mieszamy rózgą, by nie było żadnych grudek. Odstawiamy, by drożdże zaczęły działać.
  2. Po półgodzinie mieszamy ciasto bardzo dokładnie. Dolewamy 50, może 75 ml wody i znów mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie, mieć konsystencję słodkiej śmietany.
  3. Znów odstawiamy, tym razem na kwadrans.
  4. Zabieramy się do syropu. Wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny łączymy w rondelku i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i znów zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
  5. 400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy masło i cukier oraz wodę pomarańczową. Podgrzewamy na niedużym ogniu.
  6. W kubku łączymy skrobię i pozostałe mleko. Kiedy to w garnku zawrze, ściągamy je z palnika, wlewamy zawartość kubka i mieszamy.
  7. Stawiamy na powrót na ogniu i mieszamy, aż krem zgęstnieje. Przykrywamy i odstawiamy, by wystygł.
  8. Z ciasta smażymy nieduże placuszki. Powinny mieć około 12 cm średnicy. Smażymy je na niedużym ogniu tylko z jednej strony, tak by drożdże sprawiły, że z jednej strony naleśniki będą wyglądały jak gąbka.
  9. Usmażone odkładamy na papier gąbczastą stroną do góry. Placek układamy na dłoni złotą stroną w dół.
  10. Na niego nakładamy łyżeczkę kremu. Taką porządną, niezbyt skromną, a placek w połowie sklejamy trochę jak pieroga, trochę jak rożek.
  11. Mocno ściskamy krawędzie, by się nie rozchodziły.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Jerozolima"

Okładka książki
Okładka książki © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki