InspiracjeZnikną z talerza z prędkością światła. Naleśników w takiej wersji jeszcze nie jadłeś

Znikną z talerza z prędkością światła. Naleśników w takiej wersji jeszcze nie jadłeś

Qatayef, czyli mini naleśniki, wypełnione pysznym mlecznym kremem i posypane pistacjami, to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. Przepis na ten arabski deser znajdziecie w książce Bartka Kieżuna "Jerozolima".

Qatayef naleśniczki z kremem i pistacjami
Qatayef naleśniczki z kremem i pistacjami
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

27.10.2023 15:08

Qatayef to jeden z najbardziej popularnych na Bliskim Wschodzie deserów. Serwuje się go szczególnie podczas miesiąca postu, czyli ramadanu. Niemal każdy kraj ma swoją wersję. Bazą są niewielkie drożdżowe placuszki. Są one tak cienkie i elastyczne, że bez problemu można je zwijać w rożki lub sklejać jak pierożki. Bartek Kieżun podzielił się przepisem na qatayef prosto z Jerozolimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Qatayef naleśniczki z kremem i pistacjami

Składniki na 15 ciastek:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 3 g drożdży,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru,
  • 300 ml wody,
  • Łyżeczka wody pomarańczowej lub różanej,
  • dodatkowe 50 ml wody po wyrastaniu.

Syrop:

  • 100 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • Sok z cytryny.

Krem:

  • 500 ml tłustego mleka,
  • 50 g masła,
  • 75 g cukru,
  • 35 g skrobi kukurydzianej (jest w sklepach ze zdrową żywnością, nie może to być mąka ani kukurydziana, ani ryżowa!)

Dodatkowo:

  • Pistacje do wykończenia deseru

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki ciasta łączymy w misce. Wlewamy wodę i mieszamy rózgą, by nie było żadnych grudek. Odstawiamy, by drożdże zaczęły działać.
  2. Po półgodzinie mieszamy ciasto bardzo dokładnie. Dolewamy 50, może 75 ml wody i znów mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie, mieć konsystencję słodkiej śmietany.
  3. Znów odstawiamy, tym razem na kwadrans.
  4. Zabieramy się do syropu. Wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny łączymy w rondelku i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i znów zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
  5. 400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy masło i cukier oraz wodę pomarańczową. Podgrzewamy na niedużym ogniu.
  6. W kubku łączymy skrobię i pozostałe mleko. Kiedy to w garnku zawrze, ściągamy je z palnika, wlewamy zawartość kubka i mieszamy.
  7. Stawiamy na powrót na ogniu i mieszamy, aż krem zgęstnieje. Przykrywamy i odstawiamy, by wystygł.
  8. Z ciasta smażymy nieduże placuszki. Powinny mieć około 12 cm średnicy. Smażymy je na niedużym ogniu tylko z jednej strony, tak by drożdże sprawiły, że z jednej strony naleśniki będą wyglądały jak gąbka.
  9. Usmażone odkładamy na papier gąbczastą stroną do góry. Placek układamy na dłoni złotą stroną w dół.
  10. Na niego nakładamy łyżeczkę kremu. Taką porządną, niezbyt skromną, a placek w połowie sklejamy trochę jak pieroga, trochę jak rożek.
  11. Mocno ściskamy krawędzie, by się nie rozchodziły.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Jerozolima"

Okładka książki
Okładka książki© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
desernaleśniki na słodkokuchnie świata
Wybrane dla Ciebie