Błyskawiczne placki ze śliwkami. Cała rodzina się nimi zajada

Jednym z najbardziej jesiennych owoców są zdecydowanie śliwki. Kuszą swoim pięknym, głębokim kolorem i słodkim smakiem ze straganów. W moim domu przygotowuję z nich nie tylko ciasto, ale również pyszne placki. Smakują jeszcze lepiej niż klasyczne pancakes'y.

Placki ze śliwkami- PysznościPlacki ze śliwkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Racuchy ze śliwkami to mój sprawdzony patent na pyszny podwieczorek lub słodkie śniadanie. Bez względu na to, jak dużo ich usmażę, moja rodzina zajada się nimi, aż się uszy trzęsą. Puszyste placuszki przygotowuję w mgnieniu oka, dzięki czemu są pysznym zamiennikiem klasycznej owsianki czy jajecznicy. Wystarczą śliwki (najlepiej węgierki), jogurt, jajko, mąka, proszek do pieczenia i trochę wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Placki ze śliwkami

Składniki:

  • 250 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 2- 3 łyżki cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • olej roślinny lub masło do smażenia,
  • kilka śliwek (najlepiej węgierek).
Placki ze śliwkami- Pyszności
Placki ze śliwkami- Pyszności © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewam jogurt naturalny lub kefir, wsypuję mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko i dokładnie mieszam.
  2. Do masy dodaję cukier, szczyptę cynamonu i mieszam, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję.
  3. Śliwki myję i kroję na mniejsze kawałki, usuwając z nich pestkę. Najczęściej kroję na cztery części, a mniejsze owoce na pół, żeby można było wyczuć kawałki. Dorzucam do masy i mieszam.
  4. Na patelni rozgrzewam olej lub masło, rozgrzewam i wykładam porcje ciasta. Smażę placki z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  5. Po zdjęciu z patelni odkładam placki na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Gotowe placki ze śliwkami serwuję solo lub oprószone cukrem pudrem. Możesz polać je również miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy i posypać płatkami migdałów. Placki ze śliwkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Są lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Doskonale pasują do mleka, kawy zbożowej lub gorącej czekolady.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa