Błyskawiczne placki ze śliwkami. Cała rodzina się nimi zajada

Jednym z najbardziej jesiennych owoców są zdecydowanie śliwki. Kuszą swoim pięknym, głębokim kolorem i słodkim smakiem ze straganów. W moim domu przygotowuję z nich nie tylko ciasto, ale również pyszne placki. Smakują jeszcze lepiej niż klasyczne pancakes'y.

Placki ze śliwkami- PysznościPlacki ze śliwkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Racuchy ze śliwkami to mój sprawdzony patent na pyszny podwieczorek lub słodkie śniadanie. Bez względu na to, jak dużo ich usmażę, moja rodzina zajada się nimi, aż się uszy trzęsą. Puszyste placuszki przygotowuję w mgnieniu oka, dzięki czemu są pysznym zamiennikiem klasycznej owsianki czy jajecznicy. Wystarczą śliwki (najlepiej węgierki), jogurt, jajko, mąka, proszek do pieczenia i trochę wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Placki ze śliwkami

Składniki:

  • 250 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 2- 3 łyżki cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • olej roślinny lub masło do smażenia,
  • kilka śliwek (najlepiej węgierek).
Placki ze śliwkami- Pyszności
Placki ze śliwkami- Pyszności © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewam jogurt naturalny lub kefir, wsypuję mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko i dokładnie mieszam.
  2. Do masy dodaję cukier, szczyptę cynamonu i mieszam, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję.
  3. Śliwki myję i kroję na mniejsze kawałki, usuwając z nich pestkę. Najczęściej kroję na cztery części, a mniejsze owoce na pół, żeby można było wyczuć kawałki. Dorzucam do masy i mieszam.
  4. Na patelni rozgrzewam olej lub masło, rozgrzewam i wykładam porcje ciasta. Smażę placki z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  5. Po zdjęciu z patelni odkładam placki na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Gotowe placki ze śliwkami serwuję solo lub oprószone cukrem pudrem. Możesz polać je również miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy i posypać płatkami migdałów. Placki ze śliwkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Są lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Doskonale pasują do mleka, kawy zbożowej lub gorącej czekolady.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy