PrzepisŚniadanieBłyskawiczne placki ze śliwkami. Cała rodzina się nimi zajada

Błyskawiczne placki ze śliwkami. Cała rodzina się nimi zajada

Placki ze śliwkami- Pyszności
Placki ze śliwkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
03.10.2023 11:13

Jednym z najbardziej jesiennych owoców są zdecydowanie śliwki. Kuszą swoim pięknym, głębokim kolorem i słodkim smakiem ze straganów. W moim domu przygotowuję z nich nie tylko ciasto, ale również pyszne placki. Smakują jeszcze lepiej niż klasyczne pancakes'y.

Racuchy ze śliwkami to mój sprawdzony patent na pyszny podwieczorek lub słodkie śniadanie. Bez względu na to, jak dużo ich usmażę, moja rodzina zajada się nimi, aż się uszy trzęsą. Puszyste placuszki przygotowuję w mgnieniu oka, dzięki czemu są pysznym zamiennikiem klasycznej owsianki czy jajecznicy. Wystarczą śliwki (najlepiej węgierki), jogurt, jajko, mąka, proszek do pieczenia i trochę wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ze śliwkami

Składniki:

  • 250 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 2- 3 łyżki cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • olej roślinny lub masło do smażenia,
  • kilka śliwek (najlepiej węgierek).
Placki ze śliwkami- Pyszności
Placki ze śliwkami- Pyszności© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewam jogurt naturalny lub kefir, wsypuję mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko i dokładnie mieszam.
  2. Do masy dodaję cukier, szczyptę cynamonu i mieszam, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję.
  3. Śliwki myję i kroję na mniejsze kawałki, usuwając z nich pestkę. Najczęściej kroję na cztery części, a mniejsze owoce na pół, żeby można było wyczuć kawałki. Dorzucam do masy i mieszam.
  4. Na patelni rozgrzewam olej lub masło, rozgrzewam i wykładam porcje ciasta. Smażę placki z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  5. Po zdjęciu z patelni odkładam placki na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Gotowe placki ze śliwkami serwuję solo lub oprószone cukrem pudrem. Możesz polać je również miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy i posypać płatkami migdałów. Placki ze śliwkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Są lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Doskonale pasują do mleka, kawy zbożowej lub gorącej czekolady.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także